Compot, fructe pentru mai mult timp

Compotul își are originea în Franța secolului al 17-lea, unde se servea ca desert. Același termen era folosit și pentru amestecul de fructe în sirop de zahăr, dar și pentru piureul de fructe. Astăzi, compotul  este probabil cea mai îndrăgită conservă, mai ales că astfel se pot păstra fructe care nu pot fi congelate (strugurii, de exemplu) și este o modalitate de conservare mai rapidă decât uscarea.

Ce fel de fructe pot deveni compot?

Orice fel de fructe, proaspete sau uscate, în orice combinație, în funcție de gusturi.

Pregătirea fructelor:

Fructele pentru compot trebuie să fie sănătoase, fără urme de lovituri și fără părți alterate. Ele se spală bine sub jet de apă rece. În funcție de preferințe puteți opta pentru curățarea de coajă a anumitor fructe (mere, pere, gutui), pentru îndepărtarea sâmburilor (cireșe, vișine, caise, piersici), pentru tăierea lor în bucăți mai mici sau conservarea ca atare.

Pregătirea recipientelor:

Aceasta este partea cea mai importantă din tot procesul de conservare. Sterilizarea corectă a vaselor în care păstrați compotul va face posibilă păstrarea lui un timp îndelungat, și nu adaosul de zahăr. Recipientele pe care le alegeți pentru compot trebuie să fie foarte curate și să se închidă ermetic.

Prepararea propriu-zisă a compotului pentru conservare:

În vasele spălate și dezinfectate în prealabil, se pun fructele alese pentru compot . Cantitatea de fructe depinde de proporția fructe/suc pe care o doriți. Apoi se adaugă apă și mirodenii, după gust. Dacă vârsta copilului o permite, puteți adăuga și zahăr, în funcție de preferințe. Vasul nu se va umple, ci se va lăsa un spațiu de două degete pentru a permite lichidului să fiarbă.
Vasele  astfel umplute, cu capacul pus, se așează într-o oală căptușită cu cârpe sau hârtie de ziar. Oala se umple cât să acopere pe  trei sferturi recipientele cu compot și se lasă se fiarbă 30 de minute din momentul în care a dat în clocot. Se lasă să se răcească de la sine, apoi se etichetează și se depozitează.

Depozitarea și păstrarea:

Cel mai potrivit loc pentru a păstra compotul este cămara: un loc răcoros, întunecos și uscat. Dacă spațiul vă permite, puteți păstra compotul la congelator, în recipiente de plastic.

E bine de știut:

  • Pentru a avea siguranța că filetul capacului este bun, întoarceți recipientul cu capacul în jos pe masa de lucru. Dacă lichidul curge pe lângă capac, înseamnă că acesta nu este bine înfiletat sau este defect.
  • În cazul în care fructele din compot plutesc deasupra, iar siropul a rămas la fundul vasului, atunci recipientul cu compot se va deschide şi se va steriliza din nou, dar un timp mai îndelungat decât prima dată.
  • Compoturile din fructe cu sâmburi (vişine, caise, piersici) nu se vor păstra mai mult de un an, deoarece în ele se acumulează o substanţă foarte toxică — acidul cianhidric. 

Surse (ro):

http://gastronomie.ele.ro/sfaturi/Periplu-si-Savoare_–d6/Despre-mancare_–s13/Compoturi-darurile-verii-la-borcan_–a142.html
http://recipes.moldova.org/recipe/fructele-33-454-rom.html
Surse (en)
http://en.wikipedia.org/wiki/Compote
http://www.deliciousmagazine.co.uk/articles/how-to-make-compote

Sursa foto: http://flic.kr/p/aMQ9Xv