Un copil poate călători cu avionul încă din a doua săptămână de viață. În principal fiindcă după această perioadă atât mama și copilul sunt refăcuți după naștere și se pot bucura de o călătorie. Fiecare familie și individ se cunoaște cel mai bine pe sine și va stabili prima călătorie a copilului în funcție de acest lucru.
Pentru ca zborul să fie o experiență plăcută atât pentru mamă cât și pentru copil trebuie luate în considerare și respectate câteva lucruri. Poate cel mai important dintre ele este orarul de masă și, personal, mai important decât orarul în sine mi se pare respectarea unui meniu asemănător celui de acasă.
Un copil hrănit la sân nu va face schimbări majore în meniul și orarul său de masă. Va putea beneficia în continuare de laptele matern.
Alăptatul fiind un proces în doi în timpul căruia amândoi participanții trebuie să se simtă confortabil iată câteva idei pentru mămicile care nu sunt obișnuite să alăpteze în public:
– în toate aeroporturile mari există o cameră de alăptat, chiar dacă ea nu se află la vedere întrebați și veți fi cu siguranță îndrumate.
– atunci când faceți check in alegeți un loc la geam – eu personal recomand asta când aveți un copil mai mic de 6 luni.
– cu o pătură de bebe și două ace de siguranță puteți să vă separați de pasagerul de lângă dumneavostră folosind pătura pe post de perdea și prinzând-o cu acele de scaunul din față.
– în general, puteți merge la coada avionului și ruga însoțitorii de bord să vă lase să alăptați acolo dacă au o perdea de protecție. Poziția este însă destul de incomodă. Puteți folosi o păturică ce vă acopere atât pe dumneavostră cât și pe copil nelăsând să se oberve nimic.
Mămicile care nu pot trece peste pragul alăptatului în public își pot lua recipiente cu lapte muls. Prevedeți întotdeauna două doze în plus față de ce estimați că va mânca cel mic. Încercați să îl obișnuiți pe cel mic cu biberonul cu câteva săptămâni înainte de călătorie. Evitați folosirea pentru prima dată a biberonului în timpul călătoriei întrucât riscați să îl refuze și să plângă mult mai mult decât vă așteptați. Laptele muls rezistă la temperatura camerei până la șase ore. Dacă scoateți recipientele din congelator chiar în momentul plecării există șanse ca ultimile doze să fie tocmai bune de băut spre sfârșitul călătoriei. Pentru transportul laptelui muls puteți folosi gențile termoizolante în care adăugați pungi de cuburi de gheață pe care le puteți arunca pe parcurs ce se topesc.
Micii călători hrăniți cu lapte praf își pot păstra și ei meniul obișnuit. Pregătiți suficiente biberoane, nu uitați să luați cel puțin două în plus, avionele mai întârzie, personalul navigant face grevă și este bine să fiți asigurați. Laptele praf poate fi transportat ca atare în punga în care îl cumpărați, poate fi porționat și stocat în recipientele speciale sau pur și simplu pus în cantitatea potrivită în biberon. Cât privește apa necesară preparării, companiile aeriene permit părinților care călătoresc împreună cu copiii lor să ia cu ei la bordul aeronavelor cantitatea dorită. Puteți pune apa direct în biberon sau într-un termos. Dacă ați mai încercat să preparați laptele praf cu altă marcă de apă decât cea obișnuită atunci veți putea cere de câte ori doriți în timpul zborului. De asemenea îi puteți ruga pe însoțitorii de bord să vă încălzească apa sau laptele, dar nu uitați să faceți asta înainte ca foamea să atingă punctul culminant. Luați în calcul aterizările și decolările care sunt precedate de minute bune în care nu veți putea solicita nici un serviciu iar eu știu că la copii foamea nu ține cont de orarul de zbor.
Mâncăm diversificat în avion? Da, de ce nu? Și pentru a evita surprizele neplăcute e bine ca meniul pregătit pentru micul călător să fie asemănător cu cel de acasă. Este un moment nepotrivit pentru introducerea de alimente și combinații noi. Eu aș merge chiar mai departe sfătuindu-vă să oferiți atunci când călătoriți doar acele alimente și combinații care știți că îi plac pruncului. Mâncarea poate fi gătită înainte și apoi congelată în cuburi permițându-vă să luați doar acea cantitate care vă este necesară pentru drum. Puteți găti chiar înainte de plecare și băga în recipiente ce se videază sau chiar în borcane de diferite măsuri.
Puteți luați alimente care se prepară ușor, precum avocado, pe care îl puteți combina cu puțin suc de măr sau banană. Ele pot fi zdrobite ușor și servite igienic și rapid. Pentru cei obișnuiți cu gustările dintre mese nu uitați să împachetați numai biscuiții sau sticks-urile preferate. Nu cumpărați alt sortiment; e posibil ca girafa de pe biscuitele nou cumpărat să vă lungească gâtul în timpul zborului doar pentru că nu seamănă cu maimuța atât de bine cunoscută de micuțul dumneavoastră.
Nu în ultimul rând, dacă i-ați mai oferit mâncare specială de copii o puteți face și acum.
Orice veți alege e bine să fie alimente care fac puțină murdărie. Un biscuite de orez lipește mai puțin decât un fursec și în plus se sfărâmă mai puțin.
Și dacă, printr-o întâmplare nefericită, constatați că ați uitat cutiile sau borcanele cu mâncare ce este de făcut? În funcție de vârsta copilului și de cât de permisibili sunteți în privința regimului său alimentar el poate mânca câte ceva din ceea ce se servește tuturor pasagerilor. Mai tot timpul găsiți o chiflă, niște fructe, o prăjiturică, de multe ori salată, paste sau orez. Cred că la cerere puteți primi o porție în plus în cazul în care produsul ales nu i-a fost suficient copilului.
Experiența mi-a arătat că deși este puțin mai incomod, bagajul cu mâncarea și jucăriile copiilor este bine să stea sub scaunul din fața dumneavoastră pentru un acces permanent la ele.
Dați celor mici să bea, să mestece sau să sugă ceva în timpul decolării și aterizării; veți evita astfel durerile de urechi și plânsul aferent.
Acum îmi rămâne doar să vă urez Călătorie plăcută! și Poftă Bună!
Surse (en):
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/flying-with-baby-food-and-milk.html
Sursă foto:
http://flic.kr/p/8sWpjL