Să gătim împreună cu copiii noștri!

Bucătăria este un loc fascinant pentru copiii mici şi uneori, chiar şi pentru cei mai mari. De când a început să meargă, una dintre activităţile preferate ale băieţelului meu era să mă acompanieze atunci când găteam, fie că îşi baga mânuţele în aluaturi, fie că scotea vasele din dulap pentru a-şi inventa propriile reţete din plastilină şi alte ingrediente inedite.
Nu este întotdeauna uşor să îi invităm pe cei mici să ajute, însă este o idee bună să o facem din când în când. Aceştia pot îndeplini sarcini uşoare precum să amestece ingrediente sau să aşeze masa, cei mai mari pot chiar să spargă ouăle sau să măsoare ingredientele. Chiar şi cei care sunt încă prea mici pentru a lua parte la aceste activităţi pot folosi vase goale, linguri sau alte ustensile din plastic, silicon sau alte materiale sigure pentru a-şi imita părinţii.
Pe lângă faptul ce este distractiv pentru copii, sunt şi alte beneficii indiferent de vârsta micilor ajutoare. Este o bună ocazie pentru a învăţa cuvinte noi şi chiar a exersa număratul, ca să nu mai vorbim despre faptul că această experienţă poate contribui la construirea stimei de sine şi reprezintă o bază în stabilirea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Să nu uităm de puterea exemplului în formarea micilor bucătari!

Deşi timpul petrecut împreună este nepreţuit atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, este util să citiţi următoarele ponturi înainte de a începe aventura împreună cu micii bucătari.

Uităm de timp pentru un moment

Pregătirea mesei împreună cu un copil poate fi o activitate distractivă însă nu neapărat practică. Aşadar este ideal să planificăm aceasta activitate într-o zi de weekend sau într-un moment al zilei când nu suntem presaţi de timp şi ne putem bucura de frumuseţea jocului de-a bucătăria. Este important ca şi copilul să fie odihnit, iar dacă puteţi face din asta o activitate de familie, cu atât mai bine!

Alegem sarcinile potrivite

Atenţia şi răbdarea copiilor mici sunt destul de scurte, aşadar este indicat să stabilim dinainte ce avem de gând să pregătim şi să avem deja ingredientele aşezate pe masa de lucru. De asemenea, este bine alegem o reţetă uşoară, cu puţine ingrediente, altfel copiii îşi pot pierde răbdarea dacă sunt nevoiţi să-şi aştepte „partenerul de joacă” să realizeze o etapă complicatată din reţetă. O salată uşoară sau un aluat de clătite sunt ideale pentru început. Puteţi, de asemenea, să îi încurajaţi să presare umplutura pe pizza sau brânza rasă și condimentele peste legume, înainte de a le băga la cuptor, iar pe măsură ce cresc pot fi implicaţi şi în pregătirea unor mâncăruri mai complicate.

Facem „trainingul de siguranţă în muncă”

Copiii au nevoie de supraveghere atentă şi continuă, însă o activitate plăcută precum gătitul împreună este un bun prilej de a învăţa să se ferească de pericolele din bucătărie. Reamintiţi-le cu această ocazie să nu atingă cuptorul, plita electrică, tigăile fierbinţi, robotul de bucătărie etc. Iată câteva idei pe care le puteţi folosi:
-Vorbiţi frecvent despre ce pot atinge sau folosi şi care sunt obiectele care i-ar putea răni;
-Explicați care sunt sarcinile potrivite pentru copii şi care sunt doar pentru adulţi;
-Stabiliţi un set de reguli în bucătărie, de exemplu: spălăm mâinile înainte de a începe să gatitim, nu atingem cuţitele şi nici obiectele fierbinţi, etc.

Iar acum, nu mai aveți decât să vă bucuraţi de timpul de calitate petrecut împreună! Mai rămâne doar să vă urez distracție plăcută şi poftă bună!

Sursa foto: https://flic.kr/p/7FWwHZ