3 tipuri de verdeață care să nu lipsească din bucătărie

Fie că le numim ierburi, condimente sau verdeață, frunzele verzi şi aromate şi-au dovedit efectele terapeutice de-a lungul timpului. Important de ştiut este că atunci când sunt proaspete, compuşii activi ai acestora sunt la nivel maxim. De aceea este ideal să avem în bucătărie ghivece cu verdeaţă, pe care să le culegem chiar atunci când le folosim. De asemenea, pachetele cu frunze proapete sunt o opţiune bună, atâta timp cât sunt păstrate în condiţii corespunzătoare: cutii închise, departe de căldură, umiditate sau lumina soarelui.
Cum să profităm de avantajul dublu al verdeţurilor, gust şi sănătate?

Iată 3 verdeţuri care să nu lipsească din bucătărie şi din alimentaţia copiilor:

Rozmarin

Florile şi frunzele rozmarinului conţin antioxidanţi fenolici şi numeroase uleiuri volatile esenţiale, compuşi cunoscuţi pentru propietăţile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice şi antiseptice. Recent, un studiu efectuat în Marea Britanie, la Brain Performance and Nutrition Research Centre, a arătat că nivelul crescut din sânge al unuia dintre compuşii volatili ai rozmarinului, 1,8-cineole, are capacitatea de a îmbunătăţi performanta cognitivă. Se foloseşte la salate, supe, mâncăruri de legume, preparate din carne, şi se combina uşor cu roşii, vinete, cartofi şi dovlecei.

Busuioc

Busuiocul este o sursă excelentă de vitamine şi minerale, precum şi uleiuri esenţiale sau polifenoli. Vitamina C conţinuta de busuioc este binecunoscută pentru buna funcționare a sistemului imunitar, iar magneziul este necesar în funcționarea optimă a aparatului cardiovascular, stimulând circulația sângelui, prevenind tulburările circulatorii sau ale inimii. Este un remediu tradiţional pentru tulburările gastro-intestinale sau în lipsă de apetit alimentar. Un studiu realizat de Royal Pharmaceutical Society a arătat că anumiţi compuşi care se regăsesc în busuioc, reduc inflamațiile cu 73% la 24 de ore după aplicarea tratamentului. Proprietăţile anti-îmbătrânire sunt de asemenea dovedite prin combaterea radicalilor liberi, datorită nivelului crescut de antioxidanţi. Busuiocul este o plantă versatilă şi se poate asocia cu roşii, ulei de măsline, lămâie, usturoi sau ceapă. Este ingredientul de bază în sosul pesto şi este binevenit în sosurile pentru paste, salate, fructe de mare.

Cimbru

Frunzele de cimbru reprezintă surse excelente de vitamina K, fier, calciu și fibre, precum şi uleiuri esenţiale volatile, precum thymol, care îi oferă proprietăți antiseptice. Este un remediu eficient în tratarea infecțiilor bacteriene, fungicide și virale; a fost utilizat mult timp în tratarea problemelor respiratorii şi ca antiseptic. Flavonoizii din cimbru sunt responsabili pentru potențialul antioxidant al plantei. Cimbrul adauga un plus de savoare supelor, salatelor, mâncărurilor cu carne sau tocănitelor de legume.

Surse:
http://www.health.com/health/gallery/0,,20705274_9,00.html
http://www.webmd.com/food-recipes/spices-and-herbs-health-benefits?page=2
http://www.nutrition-and-you.com/healthy-herbs.html
http://www.herbcyclopedia.com/item/rosemary-oil-boosts-cognitive-function-2
http://www.medicalnewstoday.com/articles/266425.php

Sursa foto:
https://flic.kr/p/82SHDB