Gustările dintre mese sunt esenţiale pentru copii, mai ales pentru că este dificil să obţinem toate tipurile de elemente nutritive recomandate pentru consumul zilnic din cele trei mese principale. Aşadar, este bine să le acordăm gustărilor atenţia meritată şi să le includem în planificarea meniului zilnic, pentru a putea satisface nevoile nutriţionale ale copiilor. În acest articol vă propunem câteva tipuri de gustări sănătoase și rapide.
Iată câteva grupuri de alimente care pot fi incluse în gustările dintre mese: cereale şi pseudocereale, nuci, alune şi seminţe, legume sau fructe. Iată și câteva idei salvatoare pentru gustări sănătoase, simple şi, cel mai important, delicioase.
4 tipuri de gustări sănătoase şi rapide
1. Cereale şi pseudocereale
Cerealele sunt bogate în vitamine și minerale precum: fier, cupru, calciu, seleniu, zinc. Pseudocerealele (quinoa, amaranth, hrişcă, mei sau chia) sunt lipsite de gluten şi au un conţinut generos de grăsimi polinesaturate, proteine, fibre, vitamine (vitamina E, beta-caroten şi complexul de vitamine B) şi minerale (calciu, magneziu şi fier). Batoanele granola cu nuci și semințe pot fi luate şi în călătorie sau la o plimbare prin parc. Gustarea de seară poate fi quinoa cu prune sau o budincă de măr cu mei, iar biscuiții cu quinoa sau cei cu măr și scorțișoară se pot savura oricând cu un pahar de compot sau cu puţin de gem fără zahăr.
2. Nuci, alune şi seminţe
Nucile și alunele sunt surse importante de proteine și conțin: potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, vitaminele A, E, K, C, B1, B2, B6, B3, acid pantotenic, folați. Sunt foarte bogate în fibre și în grăsimi nesaturate. Laptele de nuci poate fi îmbunătăţit cu un strop de pudră de roşcove, un praf de scorţişoară, ghimbir măcinat sau cardamom, chiar şi un vârf de linguriţă de miere sau alt îndulcitor natural. Putem avea oricând la îndemână un mix de nuci și semințe coapte, printre care să presarăm câteva bucăţele de fructe uscate. Cui nu îi plac bomboanele? Desert şi gustare bogată în elemente nustritive în acelaşi timp care se păstrează lejer timp de câteva zile la frigider: bomboane de cocos şi cireşe, “bomboane” dacice sau bomboane cu nuci și curmale. De asemenea, untul de arahide întins pe pâine cu câteva felii de banane sau puţin gem este un deliciu.
3. Legume
Legumele au un conţinut scăzut de calorii și grăsimi, fiind bogate în vitamine şi minerale. Toate legumele de culoare verde, galben său portocaliu sunt surse importante de calciu, magneziu, potasiu,fier, beta-caroten, complexul de vitamine B,vitamina C, vitamina A şi vitamina K. Cele mai simple gustări cu legume sunt beţele de morcovi, castraveţi sau dovlecei. Frigăruile cu roşii cherry, măsline şi un cubuleţ de brânză se pregătesc rapid şi sunt pe placul copiilor. Atenţie la beţigaşele ascuţite! Salata de rădăcinoase cu ulei de măsline şi lămâie poate fi întinsă ușor pe o felie de pâine pentru o gustare săţioasă.
4. Fructe
Fructele sunt sărace în grăsimi și bogate în fibre, vitamine şi zaharuri. Antioxidanţii, flavonoidele poli-fenolice, vitamina C nu lipsesc din niciun fruct. Consumate proaspete, întregi sunt cele mai rapide gustări. Pentru pofticioşi le putem folosi în nenumărate moduri la pregătirea bunătăţilor hrănitoare precum: bomboane cu goji, pastă de avocado sau rulouri dulci din fructe. Salata de fructe poate îmbina culori, gusturi şi arome.
Ţineţi cont de modul optim de combinare a alimentelor descris în articolul: Cum este bine să combinăm alimentele?
Surse:
http://www.drschaer-institute.com/smartedit/documents/download/07_pelzer_trieste_nutritional_values.pdf
http://www.nautilusplus.com/pseudo-cereals/
http://www.nutrition-and-you.com/fruit-nutrition.html
http://www.nutrition-and-you.com/vegetable-nutrition.html
Sursa foto :
https://flic.kr/p/2646Jd