Hrișcă, a fi sau a nu fi o cereală

Hrișca, pe numele ei științific Fagopyrum esculentum face parte din familia polygonaceelor, fiind înrudită cu rubarba și pirul. Hrișca este o plantă care crește înaltă iar boabele sale triunghiulare au un înveliș similar cu cel al boabelor de grâu. Acesta este și motivul pentru care, în mod eronat, hrișca este considerată o cereală. Hrișca nu este o cereală, în ciuda înfățișării sale și este încadrată în categoria pseudocerealelor.
Hrișca este un aliment tradițional în Rusia, de altfel cel mai mare cultivator și exportator din lume. În România, se folosește preponderent în partea de nord a țării. Franța, Ucraina și Polonia sunt și ele consumatori tradiționali de hrișcă în diverse forme.
Primele date istorice despre hrișcă datează din anul 6000 î.Chr și sunt consemnate în China, locul unde hrișca a fost pentru prima dată cultivată. În Europa ea a venit în jurul anului 2600 î.Chr.
Hrișca se cultivă în soluri acide și uscate, preferând un climat uscat și răcoros.

Ce substanțe nutritive conține hrișca?

Hrișca este o excelentă proteină vegetală, conține 8 aminoacizi esențiali, inclusiv lizină. De asemenea este o sursă excelentă de mangan, cupru și magneziu precum și de fibre. Este un aliment slab caloric fiind recomandat persoanelor cu probleme de greutate.

Când pot introduce hrișca în alimentația copilului?

Hrișca poate fi introdusă în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni. Oricând decideți să introduceți hrișca în alimentația copilului este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru care vede copilul și după o informare temeinică asupra subiectului.
Deși hrișca nu pune probleme persoanelor cu intoleranță la gluten ea este totuși o plantă cu un puternic potențial alergen. De aceea se recomandă introducerea ei respectând regula celor 4 zile și cu o precauție specială în cazul copiilor cu un istoric de alergii.

Cum alegem hrișca?

Fie că o cumpărați gata ambalată sau la vrac e bine să țineți cont ca hrișca să nu aibă un aspect umed, să fie închisă în recipiente etanșe. Depozitați hrișca într-un loc întunecos, uscat și răcoros.
Făina din hrișcă se obține prin măcinarea boabelor și trebuie depozitată într-un recipient închis etanș, în frigider.

Cum se prepară?

Hrișca se poate consuma:
crudă: se pune la înmuiat cu 10-12 ore înainte de consum;
fiartă: se lasă la înmuiat cu 1-2 ore înainte și apoi se fierbe circa 20 de minute până se înmoaie;
făină: măcinată și înglobată ca atare în diverse rețete.

Fapt divers

În spațiul anglo saxon hrișca este cunoscută și sub numele de kasha. Kasha este un mic dejun tradițional din Ucraina. Pentru a prepara kasha, hrișca se fierbe în lapte apoi i se adaugă scorțișoară și miere după gust.
În Japonia hrișca se consumă sub formă de făină din care se prepară un tip de paste numite “soba”.

Surse (ro):
http://www.formula-as.ro/2009/873/medicina-naturii-44/hrisca-fagopyrum-esculentum-11230
Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Buckwheat#History
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=11#purchasequalities
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/buckwheatbabyfood.htm

Sursă foto: http://flic.kr/p/8LfKPa