Strugurii fac parte din alimentaţia oamenilor de mii de ani, iar proprietăţile lor benefice sunt încă cercetate intens. Nu-i de mirare că se afla pe lista celor mai populare fructe din lume. Proaspeţi, uscaţi, zrobiti (pentru vin, must sau suc), strugurii îşi merită locul important în dieta noastră, atât pentru gustul, dar mai ales pentru proprietăţile lor benefice pentru organism.
Iată câteva lucruri interesante despre struguri:
O familie mare
Există nu mai puţin de 8000 de varietăţi de struguri, ce provin din apoximativ 60 de specii. Strugurii de masă se deosebesc de cei pentru vin prin coaja mai subţire şi gustul mai dulce. Varietăţile crescute pentru vin au dimensiuni reduse faţă de cei pentru consum.
Energie şi vitamine
O cană plină cu struguri conţine în jur de 100 de calorii şi asigură mai mult de un sfert din doza zilnică necesară din vitaminele K şi C. Seminţele nu sunt de neglijat nici ele, fiind o importanţă sursa de antioxidanţi. Resveratrolul, un fenol cu puternic efect antioxidant, care se găsește în coaja strugurilor, este intens studiat în ultimii ani datorită proprietăţilor sale anti-imbatranire.
Vin
Este nevoie de 1 litru de struguri pentru a obţine o sticlă de vin, iar industria vinului produce mai mult de 72 milioane de tone de vin într-un an.
Divers coloraţi
Strugurii pot avea diferite culori: verde, roşu, negru, galben, roz sau mov.
Popularitate
Strugurii se află în primele zece favorite la nivel mondial, alături de banane, mango şi mere.
Stafide
Strugurii proaspeți conţin 90% apă, însă după uscare, stafidele obţinute păstrează mai puţin de 20% din hidratare.
Frunze comestibile
În bucătăria românească, sărmăluţele în foi de viță reprezintă o delicatesă. Este un preparat care se regăseşte şi în bucătăria grecească şi libaneză.
Fruct cu istorie lungă
Există dovezi care atestă cultivarea strugurilor de acum mai bine de 8000 de ani, în zona în care acum se află Georgia. În vecinătatea sa, în Armenia, s-a descoperit cea mai veche cramă, veche de 6 mii de ani. De asemenea, au fost descoperite hieroglife care arăta cum producţia de struguri şi de vin era practicată de către greci încă din antichitate.
Zeul vinului
Zeul recoltei strugurilor şi al vinului poartă numele de Dionysos în mitologia greacă, iar românii l-au numit Bacchus.
Surse:
http://topfoodfacts.com/20-interesting-facts-about-grape/
http://www.webmd.com/diet/8-healthy-facts-about-grapes
https://www.finedininglovers.com/stories/grape-facts-figures/