Ceai pentru acasă

În articolul nostru despre infuzia (ceaiul) din plante v-am spus că ceaiul este de fapt obținut din planta Camellia Sinensis, descoperită în China, adusă în Europa acum mai bine de 500 de ani. În prezent planta de ceai este cultivată în mai mult de 100 de țări, fiind aproximativ 1500 de sortimente de ceai (după unii ar fi chiar 3000), în amestecuri, gusturi și culori cât mai diverse și mai diferite.

Datorită proprietăților sale antioxidante și detoxifiante, ceaiul este benefic sănătății organismului fiind de ajutor în special în digestie și arderea grăsimilor, la întărirea oaselor, în lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer sau a bolilor de inimă, la reducerea nivelului colesterolului sau la scăderea presiunii arteriale precum și la încetinirea dezvoltării bacteriilor.

Sunt 6 tipuri principale de ceai: alb, negru, oolong, verde, pu-erh, galben. Diferențele între aceste tipuri de ceai sunt date de metoda de procesare și gradul de oxidare a frunzelor. Pentru că ceaiul împrumută cu ușurință alte arome și gusturi, conoscătorii vorbesc de o altă categorie, ceaiul aromat.

Adaug la aceste categorii infuzia de Rooibos, obținută din frunzele unui mic arbust originar dintr-o regiune a Africii de Sud, o băutură asimilată ceaiului și care poate fi oferită cu încredere celor mici.

Ceaiul alb, cel mai pur ceai

Ceaiul alb este cel mai rar dintre toate tipurile de ceai fiind cules doar câteva săptămâni din an. Este totodată cel mai puțin procesat. Este produs din mugurii albi și frunzele tinere ale plantei de ceai, acestea fiind uscate natural, la soare sau prin ventilare, lucru ce ajută la conservarea polifenolilor ce intră în componenţa ceaiului. Ceaiul alb are o aromă delicată, dulceagă, de nucă.

Este considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume, fiind ceaiul cu cel mai scăzut nivel de cafeină (într-o ceaşcă de ceai alb se găseşte corespondentul a 1-2% din concentraţia de cafeină existentă într-o ceaşcă de cafea).

O legendă spune că în anii 1100 împăratul Chinei a pierdut imperiul în favoarea mongolilor din cauza pasiunii de nestăvilit și dorinței acestuia de a obține ceașca de ceai perfectă de ceai. De atunci ceaiul alb este ceaiul tribut adus împăratului Chinei.

Ceaiul negru, cel mai popular ceai din lume

Ceaiul negru a fost preparat pentru prima oară acum 4000 de ani din frunze bine uscate. Este produs prin fermentarea (oxidarea) pentru mai multe ore a frunzelor de ceai înainte de a fi încălzite și uscate. Acest proces de oxidare îi dă culoarea închisă și îi triplează nivelul de cafeină (40 mg / ceașcă, cafeaua având 50-100 mg).

Ceaiul negru este amărui, uşor astringent, specificul său venind din taninul care-l face să fie atât de special. Este produs într-o varietate mare de arome. Ceaiurile negre din China sunt împărțite în 2 mari categorii: din provincia Anhui (ceaiurile Keemun, cele mai apreciate) în partea de nord și în sud, din provincia Yunnan. Ceaiurile Ceylon provin din Sri Lanka, iar în India, producătoarea celor mai valoroase sortimente de ceai negru din lume, sunt 3 zone principale producătoare de ceai: Darjeeling, Assam și Nilgiri.

Ceaiurile negre din China au fost aromate încă din timpul dinastiei Ming (în jur de 1368), devenind însă cunoscute în Europa doar în ultimele decade. Printre sortimentele populare de ceai negru aromat se numără Earl Grey (parfumat cu bergamotă).

Ceaiul oolong, dragonul negru

Ceaiul oolong este cunoscut drept ceaiul servit în restaurantele chinezești. Are o aromă dulce, pregnantă. Sunt ceaiuri premium, fiind și unele dintre cele mai scumpe din lume. Majoritatea sortimentelor de ceai oolong provin din Taiwan și China. Ceaiul oolong este semi-fermentat (oxidat pentru o perioadă scurtă de timp, până atinge un nivel între 12-20%), situându-se între ceaiul negru și cel verde.

Ceaiul oolong este galben pal, cu calități florale, fructate și un ușor iz de fum. Datorită delicateței aromei sale, este savurat de către cunoscători ca atare, fără a adăuga îndulcitori.

Ceaiul verde, remediu natural pentru sănătate

Ceaiul verde provine din China și Japonia și reprezintă aproximativ 10% din ceaiurile lumii. Procesul de producție începe, similar ceaiului alb, cu rularea frunzelor, care apoi sunt desfăcute, trecute prin abur şi torefiate (expuse direct la foc) până devin crocante. Înainte de a fi uscate, frunzele sunt rulate în forma dorită. Ceaiul verde este de culoare verde-gălbui, cu o aromă astringentă, ierboasă, ușor dulceagă, mai delicată decât ceaiul negru. Ceaiul verde este deseori parfumat, cea mai întâlnită aromă fiind cea de iasomie.

Ceaiul verde conține vitamine și antioxidanți (cel mai puternic antioxidant cunoscut, HGCG). Studiile arată că consumul unei cești de ceai verde pe zi scade riscul bolilor cardiovasculare cu 10%. Datorită faptului că frunzele nu sunt oxidate, ceaiul verde are un conținut scăzut de cafeină, fiind un stimulant ușor, care nu cauzează insomnie sau stări de nervozitate.

Ceaiul pu-erh, ceaiul aristrocraților

Ceaiul pu-erh provine din Pu’erh, provincia Yunnan din China. Deși poate fi considerat un sortiment de ceai negru, se deosebește de acesta prin faptul că este fermentat de două ori (proces care poate dura de la 6 luni până la un an). Procesul de oxidare este apoi urmat de o perioadă de maturare, până la formarea unui strat subțire de mucegai pe frunze. Din acest motiv, ceaiul pu-erh este mai degrabă consumat pentru proprietățile sale medicinale decât din plăcere.

Ceaiul pu-erh are o aromă delicată și poate fi mai negru decât ceaiul negru. Poate rezista pentru perioade lungi de timp dacă este păstrat corespunzător; cu cât este păstrat mai mult, cu atât se intensifică calitățile sale, similar vinurilor de colecție. În vremurile de demult, astfel de ceaiuri deosebite erau la fel de valoroase ca aurul, iar consumul lor era rezervat în exclusivitate aristocraţiei.

Ceaiul galben, cel mai rar întâlnit

Ceaiul galben este procesat ca și ceaiul verde, dar este uscat mai încet pentru a obține culoarea potrivită a frunzelor. Doar un cunoscător desăvârşit poate decide când acest proces este terminat, în funcţie de o anumită culoare şi un miros caracteristic al frunzelor. Are un gust delicat, subtil, care se situează între ceaiul alb și cel verde. Este bogat în antioxidanți, având totodată un conținut moderat de cafeină.

Ceaiul aromat, o multitudine de sortimente

Aromarea ceaiurilor este o tradiție în China, unde, de secole, oamenii au preparat ceaiul cu ceapă, coajă de portocală, frunze de piersic sau fructe de pădure. Chinezii sunt totodată cunoscuți pentru ceaiurile florale, de iasomie, orhidee, trandafir sau magnolie. În țările arabe, menta este cel mai des folosită pentru aromarea ceaiului, în timp ce în India, ceaiul ”masala”, una dintre cele mai populare băuturi, este făcut din ceai negru aromat cu cardamom, scorțișoară, ghimbir și piper negru sau alb.

Ceaiurile aromate păstrează proprietățile ceaiurilor din care sunt preparate.

Rooibos, ”ceaiul” întregii familii

”Ceaiul” (infuzia) Rooibos, cunoscut sub numele de ceaiul roșu, provine din frunzele fermentate ale arborele Rooibos, cunoscut până în secolul 18 doar de câteva triburi indigene. În prezent este o băutură populară, ”la modă”. Infuziile Rooibos vin într-o paletă foarte largă de arome și pot fi consumate atât reci cât și calde. Gustul este uşor dulceag cu nuanţe de nucă.

Este un ”ceai” fără cafeină, dar cu un conținut mare de antioxidanți, vitamine și minerale (cupru, fier, magneziu, calciu, zinc şi potasiu). Este astfel potrivit pentru întreaga familie, recomandat copiilor, persoanelor alergice la cafeină, dar și în sarcină și alăptare. Printre beneficii se numără proprietățile sale anticancer, în special în combaterea cancerului de piele, totodată ajută la ameliorarea unor probleme ale aparatului digestiv precum şi la tratarea unor afecţiuni alergice.

Toate aceste informații vor fi cu adevarat savuroase alături de o ceașcă de ceai de calitate. Puteți sa vă bucurați de un ceai bun în intimitatea oferită de Camera din față, ceainărie și cafenea cu iz parizian chiar în centrul Bucureștiului, Str. Mendeleev nr. 22. Puteți comanda ceaiul preferat pentru acasă din magazinul online.

Ce ziceți, ne vedem acolo?

Surse (ro):
http://cameradinfata.ro/ceaiuri

Surse (en):
http://www.starchefs.com/features/tea/html/types.shtml
http://www.realsimple.com/health/nutrition-diet/healthy-eating/types-of-tea-00100000068566/index.html
http://tea.wikia.com/wiki/List_of_tea_types