Scorțișoară, condiment al iernii

Scorțișoara este scoarța unui copac ce crește în câteva țări precum China, Egipt, India, Vietnam, Brazilia și Sri Lanka, fiind disponibilă sub formă tubulară sau pulbere. Gustul aromat-cald al scorțișoarei o face mai potrivită pentru a fi consumată iarna, chiar dacă este disponibilă întreg parcursul anului.

Ce substanțe nutritive conține scorțișoara?

Scorțișoara are un conținut ridicat de antioxidanți și este bogată în magneziu, fibre, fier și calciu.

5.5 gr de scorțișoară (2 lingurițe) furnizează:
– 45.5% din necesarul zilnic de magneziu
– 11% din necesarul zilnic de fibre
– 5% din necesarul zilnic de calciu

Ce beneficii aduce scorțișoara organismului?

În cantități moderate, scorțișoara aduce beneficii importante organismului uman. Cei care consumă însă cantități mai mari de 3 linguri de scorțișoară pe zi pot suferi alergii puternice. Dintre beneficii amintim:
– are efect antioxidant; ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite; căutați suplimente alimentare cu scorțișoară
– luptă împotriva bacteriilor și este un conservant alimentar natural foarte bun
are proprietăți antifungice (de exemplu creează un mediu nepropice candidei)
– prin proprietățile antivirale și antimicrobiene stimulează funcționarea sistemului imunitar; consumați scorțișoara (pulbere sau ulei esențial) cu miere de albine în lupta împotriva răcelilor și gripei
– ajută la stabilizarea nivelului de zahăr în sânge (poate ajuta în tratarea diabetului)
– are efect de anti-coagulare a sângelui
– mirosul de scorțișoară stimulează funcția cognitivă și are efecte benefice asupra memoriei; adăugați puțină scorțișoară în cafeaua de dimineață sau în băuturile de cereale pe care le consumați
calciul și fierul conținute, susțin sănătatea colonului și reduc riscul bolilor de inimă

Când se poate introduce scorțișoara în alimentația copilului?

Se recomandă introducerea scorțișoarei în alimentația diversificată după vârsta de 7 luni. Recomandarea are mai mult legătură cu prevenirea unor eventuale dificultăți de digestie și nu cu posibile reacții alergice.

Consultați-vă cu medicul pediatru al bebelușului înainte de a introduce scorțișoara sau alt condiment în alimentația diversificată și respectați regula celor 4 zile.

Cum se poate oferi scorțișoara bebelușilor?

Se poate adăuga ca și condiment:
– în piureurile de fructe (în special măr, pară și banană)
– în lapte, băutură de soia, lapte de nuci, băuturile de cereale
– în shake-uri sau smoothie-uri care conțin banane
– în iaurtul simplu
– în compoziția biscuiților, prăjiturelelor și altor “dulciuri”
– în apa în care se fierbe orezul, quinoa
– în sote-uri de legume (cu dovleac, cartof dulce, morcov)
– pe carne de pui sau curcan

Cum se alege și păstrează scorțișoara?

Scorțișoara se găsește sub formă tubulară, pudră sau ulei esențial. Se recomandă a fi depozitată în recipiente de sticlă, în loc uscat, întunecat și răcoros. În timp ce bețișoarele se păstrează vreme mai îndelungată, pudra are un gust mai intens. Pudra de scorțișoară se păstrează pentru aproximativ 6 luni, în timp ce bețișoarele rezistă aproximativ 1 an. Ambele variante se pot păstra peste termenul specificat, dacă sunt ținute la frigider. În general, mirosul intens este dat de prospețimea scorțișoarei – cu cât e mai proaspătă, cu atâta e mai intens mirosul. Scoțișoara de Ceylon/Sri Lanka este cea mai căutată, datorită unei arome aparte.

Surse (en):
http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=68
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/tipspices.htm#.URl1f6VJ6p4

Surse (ro):
http://www.sfatulmedicului.ro/
http://www.frunza-verde.ro/

Sursă foto: http://www.flickr.com/photos/cinnamonvogue/7932271340/