Chimen negru, indispensabil mămicilor responsabile

Chimenul negru mai poartă denumirea de „negrilică”, „negrușcă”, „crețușcă”, sau chiar susan negru. Denumirea științifică a chimenului negru este însă Nigella sativa și a devenit extrem de cunoscut și studiat datorită puterii sale de vindecare uimitoare. Chimenul negru are puterea de a distruge Stafilococul auriu (stafilococus aureus), despre care se știe că este rezistent la antibiotice, și este eficient în tratarea altor numeroase afecțiuni. De fapt chimenul negru era considerat încă din cele mai vechi timpuri „un remediu pentru toate bolile, în afară de moarte”.

Ce substanțe nutritive conține chimenul negru și ce beneficii aduce organismului?

Chimenul negru este o sursă de proteine și grăsimi sănătoase în principal. Negrilica este bogată în acid linoleic și oleic. În compoziția sa se mai întâlnesc cabohidrați, fibre, iar dintre minerale, în cantități mai mari există potasiu, fosfor, fier și sodiu urmate de cantități mai mici de zinc, calciu, magneziu, mangan, și cupru. Chimenul negru este bogat în antioxidanți. Acesta mai oferă organismului arginină, acid glutamic si acid aspartic, aminoacizi necesari pentru rezistența orgqnismului.

Consumul de chimenul negru are efecte de necontestat: ajută la tratarea diabetului de tip II, deoarece consumat zilnic, chimenul negru scade glicemia și rezistența la insulină. Are proprietăți anticonvulsive fiind astfel benefic bolanvilor de epilepsie. Reglează tensiunea arterială, ajută la tratarea astmului, a cancerului de colon și distruge stafilococul auriu atât de răspândit și greu de combătut.

La copii este eficient pentru distrugerea viermilor intestinali sau ca remediu pentru diaree, dacă aste cosumat zilnic în iaurt. În același timp chimenul negru întărește sistemul imunitar, asigurând un organism rezistent la boală. De asemenea, scade riscul producerii alergiilor care sunt din ce în ce mai frecvente la bebeluși.

Ceaiul de chimen negru ajută la tratarea insomniei, iar dacă inhalăm aburii combatem răceala pe cale naturală. Tot ceaiul este responsabil pentru îmbunătățirea memoriei și pentru reducerea cantității de cafea, în cazul dependeților de cafeină.

Chimenul negru amestecat cu miere de albine și consumat zilnic poate dizolva pietrele la rinichi și calculii biliari.

Consumul de chimen negru asigură protecție împotriva intoxicării chimice, ajută la cicatrizarea rănilor după operații, previne boala Parkinson și cancerul.

Chimenul nu are doar beneficii interne, ci și externe deoarece dacă este amestecat cu ulei de măsline reprezintă un remediu împotriva căderii părului, iar dacă se face o pastă din semințe de chimen negru se pot elimina petele de pe piele, alunițele sau negii pentru un ten și o piele aspectuoasă. Această pastă este un tratament și pentru psoriasis.

Chimenul negru are numeroase alte efecte benefice asupra organismului de aceea merită a fi consumat zilnic.

Când pot introduce chimen negru în alimentația copilului?

Chimenul negru se poate introduce în alimentația copilului și a bebelușului asemeni chimenului obișnuit, adică după împlinirea vârstei de 6 luni. Este bine totuși să cereți părerea medicului pediatru și să respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer chimen negru copilului?

Semințele de chimen negru sunt mici și pot fi utilizate în numeroase scopuri. Semințele de chimen negru pot fi folosite pentru a prepara ceai chiar și pentru bebeluși, pentru a elimina gazele ce provoacă colici.

Chimenul negru poate fi adăugat în biscuiți sau în pâine cu semințe făcută în casă. De asemenea se poate folosi în salate, măcinat în diverse dressinguri, cu lămâie sau în sos tahini.

Surse(ro):
http://bodygeek.ro/in-ce-terapii-naturiste-este-folosit-chimenul-negru
http://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/24016/seminte-de-negrilica-chimen-negru-beneficii-utilizari-miraculoase-si-studii/
http://viataverdeviu.ro/chimenul-negru-negruscanegrilica-remediul-pentru-orice-in-afara-de-moarte/
Surse(en):
http://consciouslifenews.com/10-health-benefits-nigella-sativa-black-seed/#
http://www.kitchendoctor.com/herbs/black_cumin.php
http://www.naturalfoodbenefits.com/display.asp?CAT=5&ID=128
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030881469290153S
Sursa foto: https://flic.kr/p/9nPWrm