Pâine cu psyllium 1 an

Pâine cu psyllium (de la 1 an)

Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

60

Timp de gătire

45

Dificultate

ușor

Porţii

8 porții

Pâine cu psyllium, pentru imunitate și un aport optim de minerale și calciu, vitaminele A, C şi K, caroten, enzime și multe alte substanțe hrănitoare.

Pâine cu psyllium, pentru imunitate și un aport optim de minerale și vitaminele A, C şi K, enzime, caroten și multe alte substanțe hrănitoare.

Pâine cu psyllium

pâine cu psyllium

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Maia: Se amestecă 80 g făină de secară și 85 ml apă călduță cu câteva semințe de chimen într-un vas adânc până se obține o pastă fină. 
  2. Se acoperă vasul cu un prosop umed și se așază aproape de o sursă de căldură pentru 36 de ore. 
  3. Prosopul trebuie păstrat umed tot timpul până trec cele 36 de ore. 
  4. Puteți face acest lucru folosind un pulverizator/spray cu apă curată. 
  5. După 24 de ore se amestecă pasta și se mai lasă la dospit încă 12 ore acoperind din nou vasul cu prosopul umed.
  6. După ce a fost amestecată, maiaua va începe să crească mai mult, iar prosopul nu trebuie ridicat deloc de pe vas.
  7. Pâine: Din aceste cantități veți obține două pâini. 
  8. Se amestecă toate ingredientele și se frământă bine, timp de 5-10 minute. 
  9. Se formează două pâini care se lasă la crescut timp de două ore în coșuri speciale de pâine (brotform sau banneton) tapetate cu făină. 
  10. Aceste coșuri le vor da pâinilor o formă mai deosebită. Se pot folosi forme rotunde sau ovale.
  11. După ce au dospit, se răstoarnă pâinile într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. 
  12. Se crestează pâinile cu un cuțit și se pun la cuptor. 
  13. Se coc timp de 30-45 de minute, primele 15 minute la foc mare, apoi la foc mediu.
  14. Sugestie: Pentru a obține maia pentru această rețetă puteți folosi o cantitate mai mică de maia păstrată de la o altă pâine, pe care să o înmulțiți cu cel puțin 8 ore înainte. 
  15. Pentru a înmulți maiaua, aceasta se amestecă cu cantități egale de apă și făină albă de grâu și se lasă la dospit într-un vas acoperit cu prosop umed. 
  16. Dacă ați avut maia păstrată la frigider, așteptați cel puțin o oră înainte de a o înmulți, timp în care ea va ajunge la temperatura camerei.
  17. Atenționări: În cazul copiilor sub 3 ani, tărâțele pot fi înlocuite cu făină în aceeași cantitate cu cantitatea de tărâțe de grâu din rețetă. 
  18. Tărâțele sunt mai degrabă recomandate adolescenților și adulților pentru detoxifiere și curățarea colonului. 
  19. Mulți medici nutriționiști nu recomandă copiilor mici să consume în mod regulat tărâțe, deoarece pot pierde substanțe nutritive în timpul digestiei.
Maia: Se amestecă 80 g făină de secară și 85 ml apă călduță cu câteva semințe de chimen într-un vas adânc până se obține o pastă fină. Se acoperă vasul cu un prosp umed și se așează aproape de o sursă de căldură pentru 36 de ore. Prosopul trebuie păstrat umed tot timpul până trec cele 36 de ore. Puteți face acest lucru folosind un pulverizator/spray cu apă curată. După 24 de ore se amestecă pasta și se mai lasă la dospit încă 12 ore acoperind din nou vasul cu prosopul umed. După ce a fost amestecată, maiaua va începe să crească mai mult, iar prosopul nu trebuie ridicat deloc de pe vas.

Paine: Din aceste cantități veți obține două pâini. Se amestecă toate ingredientele și se frământă bine, timp de 5-10 minute. Se formează două pâini care se lasă la crescut timp de două ore în coșuri speciale de pâine (brotform sau banneton) tapetate cu făină. Aceste coșuri le vor da pâinilor o formă mai deosebită. Se pot folosi forme rotunde sau ovale.

După ce au dospit, se răstoarnă pâinile într-o tavă acoprită cu hîrtie de copt. Se crestează pâinile cu un cuțit și se pun la cuptor. Se coc timp de 30-45 de minute, primele 15 minute la foc mare, apoi la foc mediu.

Sugestie: Pentru a obține maia pentru această rețetă puteți folosi o cantitate mai mică de maia păstrată de la o altă pâine, pe care să o înmulțiti cu cel puțin 8 ore înainte. Pentru a înmulți maiaua, aceasta se amestecă cu cantități egale de apă și făină albă de grâu și se lasă la dospit într-un vas acoperit cu prosop umed. Dacă ați avut maia păstrată la frigider, așteptați cel puțin o oră înainte de a o înmulți, timp în care ea va ajunge la temperatura camerei.

Atenționări: În cazul copiilor sub 3 ani, tărâțele pot fi înlocuite cu făină în aceeași cantitate cu cantitatea de tărâțe de grâu din rețetă. Tărâțele sunt mai degrabă recomandate adolescenților și adulților pentru detoxifiere și curățarea colonului. Mulți medici nutriționiști nu recomandă copiilor mici să consume în mod regulat tărâțe, deoarece pot pierde substanțe nutritive în timpul digestiei.

Foto: diversificare.ro

Comentarii