choux-uri cu cremă de vanilie 1 an

Choux-uri cu cremă de vanilie (de la 1 an)

de Oana M
Masă

Desert

Ocazie

Onomastică

Fel de mâncare

Desert

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

20

Timp de gătire

35

Dificultate

ușor

Porţii

8 porții

Credeai că se fac greu? Nicidecum! Convinge-te încercând această rețetă de choux-uri cu cremă de vanilie sau eclere delicioase!

Credeai că se fac greu? Nicidecum! Convinge-te încercând această rețetă de choux-uri cu cremă de vanilie sau eclere delicioase!

Choux-uri cu cremă de vanilie

eclere

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente pentru choux-uri:

– 1 cană de ulei
– 1 cană de apă
– un praf de sare
– 2 căni de făină
– 6 sau 8 ouă în funcție de mărime

Ingrediente pentru crema de vanilie:

– 1 l de lapte
– 8 linguri de făină
– 6 ouă
– 1 cană de zahăr pentru copiii peste 3 ani, pentru cei mai mici folosiți un  îndulcitor natural
– zeama de la o lămâie
– 1 lingură de unt (opțional)

Mod de preparare:

Uleiul, apa și sarea se pun la fiert. După ce au clocotit, luăm cratița de pe foc și adăugăm faina amestecând cu furculița. Compoziția nu va fi omogenă, dar o lăsăm așa să se răcească. Abia apoi punem ouăle pe rând și le încorporăm bine. În funcție de mărime, după ce am pus 6 ouă, ne oprim și vedem dacă mai adăugăm sau nu până la 8 bucați. În general, compoziția trebuie să fie destul de moale, cât să se desprindă cu ușurință de pe lingură.

Ungem tava și o lăsăm la cuptor să se încingă bine înainte. Așa fierbinte, punem pe ea repede coca cu ajutorul unei linguri, lăsând spațiu între choux-uri. Pe o tavă normală de cuptor, vor intra aproximativ 15-16 choux-uri. După ce le-am băgat în cuptor, este important ca cel puțin 20 de minute să nu umblăm la ele. După această perioadă, dăm focul mai mic. Când au devenit aurii, le scoatem imediat, însă, le tăiem capacul abia când sunt reci.

Între timp, ne ocupăm de cremă. Primul pas este să punem la fiert laptele, dar din cantitatea totală păstram o cană de lapte rece. Într-un castron amestecăm zahărul cu ouăle, adăugăm făina treptat și apoi restul de lapte rece oprit. Compoziția se va adăuga peste laptele fiert, la foc mic sau în bain-marie. Când observăm că se îngroașă, turnăm zeama de lămâie și untul și dăm la rece.

Asamblăm choux-urile foarte simplu astfel: tăiem de tot partea de sus a choux-urilor, punem crema folosindu-ne de lingură sau de posh și așezăm la loc capacul. Putem adăuga frișcă peste cremă, le putem pudra la sfârșit sau le glazurăm după preferință, însă, doar pentru copiii mai mari.

Un mic secret: aceste choux-uri pot fi folosite cu succes atât ca desert, cu orice fel de cremă dulce, cât și pe post de gustare sau aperitiv,, umplute cu: salată de crudități, pate de ciuperci, pate de avocado, pate de dovlecel, pastă de măsline, hummus, cremă de brânză, cremă de avocado, cremă de dovlecei cu ardei copți sau orice altă combinație.

Ingrediente

  • Ingrediente pentru choux-uri: 1 cană de ulei
  • 1 cană de apă
  • un praf de sare
  • 2 căni de făină
  • 6 sau 8 ouă, în funcție de mărime
  • Ingrediente pentru crema de vanilie: 1 l de lapte, , 8 linguri de făină, 6 ouă
  • 1 cană de zahăr, pentru copiii peste 3 ani, pentru cei mai mici folosiți un îndulcitor natural
  • zeama de la o lămâie
  • 1 lingură de unt, (opțional)

Paşii necesari preparării

  1. Uleiul, apa și sarea se pun la fiert. După ce au clocotit, luăm cratița de pe foc și adăugăm faina amestecând cu furculița. Compoziția nu va fi omogenă, dar o lăsăm așa să se răcească. 
  2. Abia apoi punem ouăle pe rând și le încorporăm bine. În funcție de mărime, după ce am pus 6 ouă, ne oprim și vedem dacă mai adăugăm sau nu până la 8 bucați. În general, compoziția trebuie să fie destul de moale, cât să se desprindă cu ușurință de pe lingură.
  3. Ungem tava și o lăsăm la cuptor să se încingă bine înainte. Așa fierbinte, punem pe ea repede coca cu ajutorul unei linguri, lăsând spațiu între choux-uri. Pe o tavă normală de cuptor, vor intra aproximativ 15-16 choux-uri. 
  4. După ce le-am băgat în cuptor, este important ca cel puțin 20 de minute să nu umblăm la ele. După această perioadă, dăm focul mai mic. Când au devenit aurii, le scoatem imediat, însă, le tăiem capacul abia când sunt reci.
  5. Între timp, ne ocupăm de cremă. Primul pas este să punem la fiert laptele, dar din cantitatea totală păstram o cană de lapte rece. 
  6. Într-un castron amestecăm zahărul cu ouăle, adăugăm făina treptat și apoi restul de lapte rece oprit. 
  7. Compoziția se va adăuga peste laptele fiert, la foc mic sau în bain-marie. Când observăm că se îngroașă, turnăm zeama de lămâie și untul și dăm la rece.
  8. Asamblăm choux-urile foarte simplu astfel: tăiem de tot partea de sus a choux-urilor, punem crema folosindu-ne de lingură sau de posh și așezăm la loc capacul. Putem adăuga frișcă peste cremă, le putem pudra la sfârșit sau le glazurăm după preferință, însă, doar pentru copiii mai mari.
  9. Un mic secret: aceste choux-uri pot fi folosite cu succes atât ca desert, cu orice fel de cremă dulce, cât și pe post de gustare sau aperitiv,, umplute cu: salată de crudități, pate de ciuperci, pate de avocado, pate de dovlecel, pastă de măsline, hummus, cremă de brânză, cremă de avocado, cremă de dovlecei cu ardei copți sau orice altă combinație.

Comentarii