Meniu pentru întărirea imunității (de la 1 an)

În anotimpul rece copiii sunt predispuși la răceli. Toate neplăcerile pot fi însă evitate dacă adoptăm un stil de viață echilibrat și sănătos, care să includă hrană de cea mai bună calitate din punct de vedere nutrițional. Iată un meniu ce vă ajută să introduceți în alimentația familiei mese echilibrate, cu alimente de sezon, bogate în antioxidanți și vitamine ce cresc rezistența corpului în fața îmbolnăvirilor.

MIC DEJUN: Zacuscă de pește pe pâine cu cartofi

Dimineața este plăcută când începe cu o mâncare ușoară, dar bogată în sbstanțe nutritive. Pentru a scăpa de grija gătitului dis-de-dimineață, putem apela cu încredere la cămară de unde scoatem zacusca de pește, o ungem pe bucățele de pâine cu cartof făcută în casă și mic-dejunul este gata. Pâinea cu cartof este mult mai hrănitoare decît pâinea obișnuită, peștele aduce cantitatea necesară de omega-3 și omega-6 pentru un copil activ fizic și mental, iar împreună alcătuiesc un start excelent al unei zile pline de descoperiri.

PRIMA GUSTARE: Fructe la cuptor
Fructele sunt importante pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales datorită cantității mari de vitamina C pe care o au și care ține răceala departe. Putem alege fructe la îndemână, fructe de sezon pe care să le oferim copilului într-o manieră nouă, dar tot sănătoasă. Putem opta pentru mere, pere sau gutui la cuptor. Nu va fi decât o bombă cu vitamine ce va ține copilul energic și sănătos.

PRÂNZ: Sărmăluțe cu ciuperci și salată de sfeclă roșie
Un prânz specific românesc. Ușor migălos, mai ales pentru mamicile gospodine care preferă sărmăluțele mici și simetrice. Munca însă va fi pe deplin răsplătită când toți ai casei vor mai cere o porție sau măcar vor mânca tot din farfurie. Ciupercile dau un gust deosebit si ajută foarte mult la întărirea sistemului imunitar. Datorită antioxidanților puternici crește rezistența organismului, astfel răceala se va lovi de o barieră puternică și se va lăsa păgubașă. Ca păsat se poate adăuga mei la aceste sarmale. Meiul este foarte bun pentru a înlătura problemele digestive precum balonare, gaze, greață, hiperaciditate, ș.a. În plus, conține acid folic, pe lângă alte vitamine și minerale importante. Aceste sărmăluțe sunt ideale însoțite de o mămăliguță cu murături sau de o salată de sfeclă roșie.

A DOUA GUSTARE: Choux-uri cu cremă de vanilie
După un prânz copios merge o gustare dulce, dar tot sănătoasă. Prăjiturele sănătoase cu ingrediente naturale ce vor binedispune prichindelul. În compoziție puteți folosi făină albă pentru un aspect mai plăcut, însă făina integrală le va tranforma în prăjiturele cu sănătate. Iar sănătatea este inegalabil mai plăcută!

CINA: Piure de orez cu dovleac

De preferat este să folosiți orez integral, negru sau roșu deoarece este bogat în fibre, minerale și vitamine reglând tranzitul intestinal. Dovleacul este bogat în beta-caroten și crește aportul de vitamina A, vitamină importanta pentru creșterea rezistenței corpului la infecții. De asemenea aceată vitamina ajută la metabolizarea corectă a proteinelor. Piureul va fi, de fapt, o cremă gustoasă și sănătoasă ce va asigura copilului un somn liniștit până dimineața.

 

Mic dejun: Zacuscă de pește pe pâine cu cartofi
Prima gustare: Fructe la cuptor
Prânz: Sărmăluțe cu ciuperci și salată de sfeclă roșie
A doua gustare: Choux-uri cu cremă de vanilie
Cina: Piure de orez cu dovleac

 

Iată și lista ingredientelor numai bună de listat și de luat la cumpărături:

  • Făină de orez
  • Dovleac
  • Scorțișoară
  • 6 piersici, nectarine, pere
  • Nucă măcinată
  • Migdale măcinate
  • Curmale
  • Unt
  • Pudră de stevie
  • 35 foi varză murată/proaspătă
  • Orez
  • 200 gr.Ciuperci uscate
  • 200 gr. păsat/ mei
  • 3 cepe albe
  • 1 gogoșar
  • 2 morcovi
  • țelină
  • 1 sfeclă roșie
  • Ulei vegetal
  • Suc de roșii
  • Cimbru
  • Sare
  • Piper
  • Făină
  • 12 ouă
  • 1 l lapte
  • Zahăr/îndulcitor natural
  • 1 lămâie
  • 2 kg pește cu carne albă
  • 1 kg morcov
  • 1,5 kg ceapă
  • Oțet
  • Dafin
  • Piper boabe

Sursa foto: https://flic.kr/p/5kJtGk