Cantitatea de mâncare necesară bebelușului

Alimentaţia este cea care determină ritmul de creştere al copilului. În primul an de viaţă, un copil va creşte mai mult decât în orice altă perioadă, greutatea de la naştere se va tripla (în general), iar lungimea va creşte cu aproximativ 20 cm.
Totuși rețineți că aceste date sunt informative. În cazul în care observați alte cifre pentru copilul vostru, nu-i nicio problemă atât timp cât copilul are o stare de sănătate bună și un tonus bun.

Cea mai bună recomandare pe care v-o putem da încă de la începutul articolului este aceea de a vă urmări copilul. El vă va spune care îi este cantitatea de mâncare necesară propriilor nevoi.

Cantitatea de mâncare de care cei mici au nevoie diferă de la copil la copil, ba mai mult, de la o masă la alta, pofta lor de mâncare nefiind întotdeauna la fel.

 Care este cantitatea de lapte necesară bebeluşului?

Dacă medicul nu recomandă altfel, pană la 6 luni, bebeluşii beau doar lapte. De preferat lapte matern. Organizația Mondială a Sănătăţii recomandă alăptatul exclusiv până la 6 luni deoarece laptele matern este perfect adaptat nevoilor copilului.

Pediatrii spun că bebeluşul alăptat să fie hrănit la cerere, fiindcă mama va produce cantitatea suficientă de lapte de care copilul are nevoie.

Pentru copiii hrăniţi cu formulă de lapte, statisticile arată că medicii recomandă să se înceapă cu 90ml de lapte la o masă. Apoi, când încep să golească biberonul de 2-3 ori pe zi, să se adauge câte 15ml de lapte la fiecare biberon. În timp, va ajunge să bea 250ml la o masă.

Care este cantitatea de hrană solidă necesară copilului?

Pentru o creştere armonioasă a copilului, în jurul vârstei de 6 luni, organismul micuțului are nevoie și de alte vitamine şi substanțe nutritive pe care nu le mai poate lua doar din lapte. Astfel, în alimentaţia acestuia vor fi introduse alimente solide, procesul purtând numele de diversificare.

La începutul diversificării, urmând schema de diversificare oferită de medicul pediatru și regula celor 4 zile, se vor oferi copilului doar câteva linguriţe din alimentul respectiv. De la 6 la 7 luni, bebeluşul va mânca până la 6 linguri de fructe şi legume preparate termic și pasate, sub formă de piure. Porţiile de mâncare consistentă vor fi de la 150 la 175g (aproximativ 8 linguri) şi vor creşte de-a lungul lunilor până la 200-250g/porție.

Tabelul diversificării vă poate ajuta în stabilirea alimentelor pe care le puteți oferi celui mic la o anumită vârstă. În general, din luna a 7-8-a copilul poate începe să primească ou sau carne. Cantitatea recomandată de carne este de 4 linguri, 40- 60g, de 4 ori pe săptămână și gălbenuș de ou de 2 ori pe săptămână. 
Sucurile de fructe ar fi bine să fie consumate cu moderaţie, în exces putând cauza carii, diaree sau creştere în greutate. Dacă îi oferiţi copilului sucuri, e bine să ştiţi că le puteţi dilua cu apă sau le puteţi oferi pe post de gustare când copiii sunt suficient de mari încât pot bea din cană, dar nu mai mult de 100 ml.

Copiii sunt unici, fiecare mănâncă atât cât are nevoie organismul său. Dacă nu mai deschide gura, scoate mâncarea cu limba, îşi întoarce capul atunci când apropiaţi linguriţa de gura, copilul poate fi deja sătul.

Reamintim că este bine să vă consultați cu medicul pediatru cu privire la ritmul diversificării alimentației și la momentul introducerii unui aliment în meniul copilului. Vă recomandăm totodată să fiți atenți și la semnalele pe care cel mic vi le dă, el fiind cel mai bun barometru în ceea ce privește starea sa de bine.

Surse:
Emil si Herta Capraru- Mama şi copilul, Editura Medicală 1984
Dr. Paula Kelly- Îngrijirea copilului în primul an de viaţa, Editura Meteor Press
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/howmuchbabyeat.htm#.USEd_R1hhi8

Sursa foto: http://flic.kr/p/65Ztma