mucenici de post 1 an

Mucenici de post (de la 1 an)

Masă

Desert

Dietă

Vegane

Ocazie

Petrecere

Fel de mâncare

Desert

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

30

Timp de gătire

30

Dificultate

ușor

Porţii

10 porții

Mucenici de post – pentru familiile care ţin post, am pregătit o reţetă delicioasă de mucenici. Serviţi cu plăcere alături de copii!

Mucenici de post – pentru familiile care ţin post, am pregătit o reţetă delicioasă de mucenici. Serviţi cu plăcere alături de copii!

Mucenici de post

mucenici 2

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 1 kg făină de grâu
– o linguriţă rasă de sare
– 20 g drojdie
– 3oo ml apă călduţă (se poate suplimenta cantitatea de apă)
– 2 linguri ulei de floarea soarelui (opţional)
– 2 căni de miez de nucă
– 5-6 linguri de miere de albine

Mod de preparare:
Pentru început se cerne făina. Indiferent că e cumpărată ambalată în pungi de hârtie, din magazin sau de la ţărani din piaţă, ea trebuie cernută. Făina  se pune într-un vas încăpător în care se va frământa aluatul. Se face loc cu mâna în mijlocul făinii şi se toarnă apa călduţă, nu fierbinte. Se adaugă drojdia şi se amestecă puţin cu mâna până se dizolvă drojdia complet. Se trage cu mâna puţină făină peste drojdia astfel dizolvată şi se amestecă. Se va obţine o compoziţie moale, ca smântâna, în mijlocul făinii de grâu. Acum se acoperă ligheanul cu un prosop curat şi se lasă la  dospit timp de 15-20 de minute, la temperatura camerei. Apoi se adaugă sarea peste compoziţia cu drojdie şi uleiul.

Se frământă aluatul cu o parte cât mai mare din făină. Pentru a putea folosi toată cantitatea de făină se va adăuga pe parcurs încă puţină apă călduţă, dacă este necesar. Se frământă bine până când nu se mai lipeşte de mână.

Apoi se acoperă cu un prosop şi se lasă să dospească pentru 20 de minute la temperatura camerei.

După ce aluatul a crescut, se formează mucenicii de post, astfel:
Se ia câte o bucată mai mică de aluat (cât încape în pumn) şi se rulează. Se obţin suluri subţiri cam de 1 cm şi lungi cât două lungimi de palmă. Se răsucesc sub formă de spirală câte două suluri. Astfel se obţin spirale care se lipesc la capete obţinându-se colăcei. Apoi, fiecare colăcel se răsuceşte la mijloc pentru a se obţine mucenici sub forma cifrei  8.

Se pun la cuptor pentru 25-30 de minute. Când s-au rumenit se scot și se acoperă cu un prosop pentru a se înmuia coaja de deasupra. Eu, de obicei, acopar coptura cu un prosop, iar deasupra aşez folie de plastic si încă un prosop peste aceasta.
Apoi, fiecare mucenic se unge cu miere şi se presară, din belşug, cu miez de nucă dat prin maşină.

Atenţionare: Pentru copiii mai sensibili şi cu alergii se evită mierea, cel puţin până la vârsta de 2 ani.
Fotografie proprie

 

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Pentru început se cerne făina. Indiferent că e cumpărată, ambalată în pungi de hârtie, din magazin sau de la ţărani din piaţă, ea trebuie cernută. 
  2. Făina se pune într-un vas încăpător în care se va frământa aluatul. 
  3. Se face loc cu mâna în mijlocul făinii şi se toarnă apa călduţă, nu fierbinte. 
  4. Se adaugă drojdia şi se amestecă puţin cu mâna până se dizolvă drojdia complet. 
  5. Se trage cu mâna puţină făină peste drojdia astfel dizolvată şi se amestecă. Se va obţine o compoziţie moale, ca smântâna, în mijlocul făinii de grâu.   
  6. Acum se acoperă ligheanul cu un prosop curat şi se lasă la  dospit timp de 15-20 de minute, la temperatura camerei. 
  7. Apoi se adaugă sarea peste compoziţia cu drojdie şi uleiul. 
  8. Se frământă aluatul cu o parte cât mai mare din făină. 
  9. Pentru a putea folosi toată cantitatea de făină se va adăuga pe parcurs încă puţină apă călduţă, dacă este necesar.
  10. Se frământă bine până când nu se mai lipeşte de mână.
  11. Apoi se acoperă cu un prosop şi se lasă să dospească pentru 20 de minute la temperatura camerei.
  12. După ce aluatul a crescut, se formează mucenicii de post, astfel: Se ia câte o bucată mai mică de aluat (cât încape în pumn) şi se rulează. 
  13. Se obţin suluri subţiri cam de 1 cm şi lungi cât două lungimi de palmă. 
  14. Se răsucesc sub formă de spirală câte două suluri. 
  15. Astfel se obţin spirale care se lipesc la capete obţinându-se colăcei. Apoi, fiecare colăcel se răsuceşte la mijloc pentru a se obţine mucenici sub forma cifrei 8.
  16. Se pun la cuptor pentru 25-30 de minute. 
  17. Când s-au rumenit se scot și se acoperă cu un prosop pentru a se înmuia coaja de deasupra.
  18. Eu, de obicei, acopar coptura cu un prosop, iar deasupra aşez folie de plastic si încă un prosop peste aceasta.
  19. Apoi, fiecare mucenic se unge cu miere şi se presară, din belşug, cu miez de nucă dat prin maşină.
  20. Atenţionare: Pentru copiii mai sensibili şi cu alergii se evită mierea, cel puţin până la vârsta de 2 ani.

Comentarii