Produse bio-organice versus Produse naturale

Produsele bio-organice reprezintă o tendință în ceea ce privește modul de a trăi sănătos. Dar care este diferența dintre produsele bio sau organice și cele naturale? Răspunsul este dat de legislație. Confuzia din zona “naturalului” apare din cauză că nu există legi clare care să specifice cine are și cine nu are voie să scrie pe etichetă “natural” sau “100% natural”. În schimb, produsele organice sunt condiționate de respectarea unor reguli stricte.

Ce înseamnă un produs natural?

Nu putem spune exact ce înseamnă “natural”, pentru că termenul nu apare mențonat în legile specifice. De obicei, “natural” înseamnă că produsul finit sau alimentul a fost fabricat numai din ingrediente disponibile în natură, fără a se folosi substanțe chimice. Problema este că aceste produse “naturale”, chiar dacă sunt făcute numai din plante (fructe, rădăcini, frunze, etc.) tot conțin substanțe chimice sintetice:
– în primul rând, plantele respective cel mai probabil au fost tratate cu fertilizanți, hormoni, pesticide, antibiotice, substanțe care trec și în produsul finit.
– în al doilea rând, produsele finite conțin conservanți și coloranți; conservanți ca să reziste pe raft cât mai mult și coloranți ca să arate cât mai plăcut.
În mod evident, un asemenea produs nu este nici pe departe natural. În momentul în care i s-a adăugat un conservant, un produs încetează să mai fie natural. Este cazul sucurilor de fructe, de exemplu care s-ar altera în mai puțin de o zi, stând la temperatura camerei dacă nu ar conține conservanți.
Ca urmare, un produs “natural”, chiar dacă este făcut din plante poate să conțină E-uri (mâncarea), parabeni (cosmeticele), vopsea toxică (textilele) sau înălbitori chimici (detergenții). Alimentele sau produsele care pretind a fi naturale pot conține și numai 2% ingrediente naturale. În concluzie, termenul “natural” poate fi folosit de orice producător pentru a crea confuzie în rândul consumatorilor, iar acest termen nu înseamnă nimic pentru sănătatea familiei noastre. Probabil înseamnă ceva pentru buzunarele noastre, pentru că aceste produse promovate ca fiind naturale, chiar dacă nu sunt naturale, au un preț mai mare.

Să trecem și la produsele bio-organice. Acestea, fie că sunt alimente, cosmetice, detergenți, etc. se supun unor reguli stricte. Producătorii nu pot trece pe etichetă termenul de “organic” dacă nu dețin certificare dobândită în condițiile legii. Iar obținerea certificării presupune controale stricte din partea autorităților statului.

Ce înseamnă un produs bio-organic?

Un produs bio, sau organic, este făcut din ingrediente naturale, de obicei plante. Aceste plante au fost cultivate ele însele într-o fermă organică, adică nu s-au folosit îngrășăminte sau pesticide chimice. Mai departe, plantele au fost păstrate în condiții stricte, fără a intra în contact cu alte materii prime, non-organice, au fost transportate în condiții speciale până la procesator, iar în procesul de producție nu s-a folosit nici un ingredient sintetic. Un produs organic nu conține coloranți, conservanți, stabilizatori de aroma, etc. Conține doar plantele din care a fost făcut și nimc mai mult. Dacă lucrurile ar sta altfel, un produs nu ar mai primi certificarea necesară pentru a trece pe eticheta termenul “organic”.
Așadar, singurele produse “100% naturale” sunt cele organice. Dacă eticheta nu conține termenul “organic” și date privind certificarea, nu se poate vorbi de un produs natural.

Sfaturi în a interpreta etichetele produselor

  • Un aliment 100% organic trebuie să conțină ingrediente 100% obținute organic; aceasta este singura etichetă care garantează un produs complet organic.
  • Un produs organic sau certificat organic trebuie să aibă cel puțin 95% din conținut organic proporțional cu greutatea (exclusiv apă și sare)
  • Alimentele sau produsele obținute din ingrediente organice au cel puțin 70% din conținut organic. Există mențiunea fabricat cu organic pe fața produsului.
  • În cazul produsele cu mai puțin de 70% conținut organic, se specifică în lista de ingrediente ingredientele de proveniență organică

Surse (eng):
http://www.helpguide.org/life/organic_foods_pesticides_gmo.htm
http://www.organicitsworthit.org/natural/natural-vs-organic
http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_food