Meniul zilei 7

1. MICUL DEJUN: nectar de coacăze

Nectarul este cel mai bun mic dejun pentru perioada de vară. Ușor de preparat, rapid de consumat și ușor de digerat. După un așa energizant stăm cu orele la joacă 🙂

Rețeta este asemănătoare celei de smoothie de spanac cu fructe, doar variez frunzele și fructele și adaug semințe sau nuci pentru proteinele atât de necesare. Astăzi voi pune o mână de spanac proaspăt, o cană de coacăze bine spălate, 10-12 migdale hidratate peste noapte, 1 lingură de miere de albine și 400 ml de apă. O cantitate numai bună pentru mami și bebe!

Pe parcursul zilei, multă limonadă cu ghimbir ca să ținem la distanță răcelile. Baiețelului meu îi place foarte tare!

2.  PRIMA GUSTARE: fructe de sezon

Fructe, fructe și iarăși fructe! Fructele sunt bogate în vitamina C și fibre și asigură energia necesară pentru prima parte a zilei.  Vișinele sunt preferatele băiețelului meu. Dar încercăm să profităm de toate fructele din perioada aceasta: cireșe, coacăze, zmeură etc. Ca sa-l convingem pe cel mic să încerce noi gusturi, mâncăm noi multe fructe. Puterea exemplului, nu-i așa? 🙂

3. PRÂNZ: Gaspacho și pateu de linte

Vara trebuie să profităm de oferta bogată de legume autohtone, care,c onsumate crude, asigură necesarul de vitamine, minerale și enzime. Nu poate fi o alegere mai potrivită decât o supă cremă crudă cu multe roșii (bogate în vitaminele C, A, E, K dar și potasiu și acid folic) și ardei grași (bogați în antioxidanți, sulf, potasiu, vitaminele A, C, B6 etc). Usturoiul și ceapa ne feresc de răceli și paraziți.  Puțin pateu de linte asigură necesarul de proteine, fier și calciu și multe alte vitamine și minerale de care puteți citi în articolul nostru. Este un prânz consistent, dar ușor și bogat în substanțe nutritive, numai bun pentru un copil în creștere.

4. A DOUA GUSTARE: plăcintă cu spanac

După somnul de după-amiază ne răsfățăm cu o bucățică de plăcintă cu spanac, o altă variantă-truc de a-i oferi spanac celui mic. Ciupercile completează necesarul de proteine și de vitamina D, în timp ce spanacul contribuie la necesarul zilnic de vitamina K, calciu și magneziu.

5. CINĂ: burrito cu legume

O mâncare de legume ușoară, potrivită pentru seară, dar și veselă datorită coloritului și modului de servire. Cooptați-l pe cel mic în umplerea foilor de tortilla și rularea acestora. Cu siguranță pofta de mâncare va fi mai mare!

Așadar, avem astăzi un meniu de vară, bogat în legume și fructe proaspete și de sezon:

Mic dejun: nectar de coacăze
Gustare: fructe de sezon
Prâz: Gaspacho și pateu de linte
Gustare: plăcintă cu spanac
Cină: burrito cu legume

Iată și Lista de ingrediente, numai bună de printat și luat la piață:

1 Lg = o lingură; 1 l-ță = o linguriță

– fructe de sezon (vișine, cireșe, coacăze, zmeură etc)
– o lămâie

-10-12 migdale
– 150g linte

– 5 ardei grași roșii
– 4 roșii mari
– 3 cartofi
– 2 kg de spanac proaspăt
– 1,5-2 kg ciuperci proaspete
– 3 cepe mijlocii plus 2 cepe roșii
– 4 fire de ceapă verde
– o căpățână de usturoi
– 2 fire de usturoi verde
– 1 morcov
– 50 gr de porumb
– un broccoli

– pătrunjel, busuioc proaspăt
– sare, piper, chimion
– ulei de măsline / floarea soarelui
– un cub de unt
– sos Worcestershire (opțional)

– 100-200 gr de mozzarella sau cașcaval
– 3 ouă
– 2 linguri de făină
– 4-6 tortilla sau lipii libaneze
– 1 pachet de foi de plăcintă congelate sau 1 pachet de foietaj franțuzesc

Sursă foto: http://flic.kr/p/8QxDo6