Astăzi vă propun un meniu de primăvară, potrivit pentru copii dar și pentru părinți.
1. MICUL DEJUN: magiun de prune, fulgi de ovăz și lapte de migdale
Obișnuiesc sa-i mai dau copilului meu la micul dejun magiun din prune făcut în casă, fără zahăr sau conservanți. Cel mic îl adoră în combinație cu fulgi de ovăz înmuiați câteva minute în apă fierbinte și lapte de migdale proaspăt sau iaurt. De multe ori adaug și un mix de semințe râșnite (la alegere din susan, cânepă sau in, chia, floarea soarelui sau dovleac). Dacă nu i le dau la micul dejun, încerc să i le strecor în următoarele mese.
Pe parcursul zilei, puteți să-i oferiți copilului câteva pahare de socată, atât de bună în prevenirea răcelilor sau combaterea asteniilor. Este foarte ușor de făcut și foarte bună. Baiețelul meu o adoră!
2. PRIMA GUSTARE: salată de fructe de sezon
Fructele sunt bogate în vitamina C și fibre și asigură energia necesară pentru prima parte a zilei. Câteva căpșuni, cireșe și alte fructe pe care le mai aveți la îndemână, oferite bucățele într-un bol colorat și garnisite cu praf de semințe râșnite, sunt o alegere delicioasă pentru cel mic, dar și pentru mami 🙂
3. PRÂNZ: ochiuri fierte în apă cu spanac
Spanacul îl găsiți acum în toate piețele și e bine să profităm de el. Bogat în magneziu, vitamina K, fier și calciu și multe alte minerale, are așadar un aport nutritiv deosebit, dar nu este chiar așa de apreciat de cel mic. Ca să-l conving, îl amestec cu mei fiert și așa uită de chestia verde din farfurie. Oul îi distrage și el atenția de la spanac și îi asigură necesarul de proteine, vitamina B12 sau vitamina D.
4. A DOUA GUSTARE: chec de banane și nuci
O felie de chec de banane și nuci va fi cu siguranță pe placul copilului! Din ingrediente sănătoase și cu aport nutrițional, acest desert merită încercat din când în când.
5. CINĂ: supă minestrone
O explozie de culori și vitamine! Este o supă care se digeră ușor, așadar potrivită pentru masa de seară. Somn ușor! 🙂
Să recapitulăm meniul de azi:
Mic dejun: magiun de prune, fulgi de ovăz și lapte de migdale
Gustare: salată de fructe de sezon
Prâz: ochiuri fierte în apă cu spanac
Gustare: chec de banane și nuci
Cină: supă minestrone
Socată pe parcursul zilei
1 Lg = o lingură; 1 l-ță = o linguriță
– fructe de sezon (căpșuni, cireșe, caise, piersici, prune, mere, pere)
– 4 banane
– 5 lămâi
– 2 linguri de magiun de prune
– ¼ cană de merișor
– 12 l apă
– 200 ml de lapte de migdale (făcut din 20 migdale și 200 ml apă)
– 2 linguri de fulgi de ovăz
– ½ cană de nuci
– mix de semințe
– 2 căni făină integrală
– 2 linguri de paste
– 2 cepe sau praz
– 5 căței de usturoi
– 1 morcov
– 1 țelină rădăcină sau o tulpină de țelină
– 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac
– 1 dovlecel
– o mână de fasole verde păstăi
– o mână de spanac
– 3 roșii
– 12 pălării de soc
– 4 ouă
– 100 g de unt
– 1kg miere
– 3 linguri zahăr brun sau melasă
– bicarbonat de sodiu
– scorțișoară
– nucșoară
– busuioc
– piper alb sau piper cayenne (opțional)
– sare
– 1 l-ță extract de vanilie
– 3 linguri de oțet
Sursă foto: http://flic.kr/p/9R2yKQ