Ridichile sunt surse bune de vitamina C, calciu, magneziu, potasiu și vitamine din complexul B, iar beneficiile pe care le aduc organismului nu sunt puține: ameliorează digestia, stimulează activitatea biliară și intervin în combaterea depresiei. Datorită oligoelementelor aflate în compoziția lor, precum fierul, fosforul, cuprul, zincul si fluorul, ridichile au proprietăți detoxifiante și contribuie la creșterea imunității celor mici. În plus, prezența unor substanțe denumite terpene și lignine, previn cariile dentare și stimulează pofta de mâncare a copiilor. Dacă beneficiile consumului de ridichi nu reprezintă o surpriză pentru mulți dintre noi, am găsit și alte informații interesante despre ridichi, spre deliciul copiilor și al părinților deopotrivă.
7 lucruri interesante despre ridichi
Origini
Ridichile au ca loc de proveniență continentul asiatic, unde erau cultivate din cele mai vechi timpuri în China și Japonia, în antichitate au ajuns Grecia și Egipt, după care s-au răspândit în întreaga lume. În prezent, sunt nelipsite din salatele de primăvară, datorită efectului tonifiant, atât de util la ieșirea din iarnă.
Ridichi gigant
Ridichile roșii au dimensiuni reduse, însă varietățile lunguiețe, cu o formă similară morcovului, pot ajunge și la 60 de centimetri în lungime. Cea mai mare ridiche din lume avea aproape 1 metru în lungime și o greutate de 45 de kilograme.
Frunze și semințe comestibile
Deși cunoscută pentru rădăcinile suculente, răcoritoare, cu gust ușor picant, din ridiche se mai pot consuma și frunzele proaspete, în salată sau în supă, dar și semințele care sunt folosite pentru a condimenta mâncarea.
Aliment-medicament
Așa cum știți deja, ridichile au numeroase proprietăți medicinale. Studii recente arată că o substanță care se regăsește în componența lor, sulforafanul, este un puternic inamic pentru mai multe tipuri de cancer.
Ulei de ridiche
Înainte ca uleiul de măsline să fi fost descoperit, uleiul de ridiche era folosit de către egipteni și romani în alimentație. Uleiul se obține din semințele de ridiche, iar în prezent există o varietate de ridichi special cultivată pentru semințele sale. Cea din urmă nu este folosită în alimentație, ci pentru a obține un combustibil bio, care nu poluează aerul precum cele convenționale.
Monedă antică
Ridichile, la fel ca usturoiul și ceapa, au fost folosite ca monedă în antichitate. Faraonii își plăteau astfel muncitorii care lucrau la construcția piramidelor.
Varietăți
Există diferite varietăți de ridichi specifice fiecărei perioade a anului, cu mărimi, forme, dimensiuni sau culori diverse. De regulă, ridichea este o plantă care crește repede, în doar câteva săptămâni, însă unele soiuri sunt anuale și pot ajunge până la 10 cm înălțime, iar cele bienale pot crește și mai mult. Majoritatea soiurilor se consumă crude, însă ele pot fi și gătite sau murate.
Surse:
http://www.softschools.com/facts/plants/radish_facts/941/
http://www.loveradish.co.uk/fastfacts/#.Vv548fkfbIU
http://foodfacts.mercola.com/radish.html
http://www.wisegeek.com/what-are-the-benefits-of-radish-oil.htm
Sursa foto: