1. MICUL DEJUN: iaurt cu fructe și semințe râșnite
Din când în când încerc să-i ofer copilului meu iaurt din lapte de capră preferabil, eventual făcut în casă, iaurtul fiind bogat în bacterii prietenoase, importante pentru organism. Cum nu prea îl acceptă simplu – nu-i place iaurtul, în schimb bea borș de casă fără probleme 🙂 – îl amestec de regulă cu fructe: măr și puțină banană, fructe de pădure, goji și banană etc. Adaug și un mix de semințe râșnite (2-3 feluri, de regulă susan, cânepă sau in, chia, floarea soarelui, dovleac) și micul dejun e gata și pe placul celui mic.
2. PRIMA GUSTARE: lapte de nuci
Nucile conțin acizi grași esențiali și sunt o bogată sursă de energie. Obișnuiesc cel mai des să folosesc migdale sau nuci românești. Servit cu puțină miere de albine și scorțisoară, laptele de nuci este o băutură foarte gustoasă și pe placul celor mici!
3. PRÂNZ: pancakes cu spanac
Spanacul este bogat în magneziu, vitamina K, fier și calciu și multe alte minerale, dar nu prea este pe placul copilului meu. Dar adoră clătitele pufoase! Prima dată i-am făcut clătite cu afine (decongelate) și au avut un real succes deși nu folosisem zahăr sau alt îndulcitor. Apoi am încercat clătitele pufoase cu spanac și, deși până atunci nu prea vroia să mănânce spanac, clătitele i-au plăcut foarte mult. Așa că am descoperit secretul. Ca sa-l conving să mănânce verdețuri – ștevie, spanac, urzici – prepar această rețetă. De multe ori, pregătesc spanacul sotat pe care îl combin apoi fie cu orez, mei sau paste integrale, fie îl folosesc în clătite.
4. A DOUA GUSTARE: prăjiturele cu migdale și mere
O gustare minunată! Aromate, parfumate și totodată sănătoase! Folosesc de multe ori la această rețetă pulpa de la laptele de nuci pe care o combin cu un măr și puțină scorțișoară și, date puțin la cuptor, prăjiturelele sunt gata.
5. CINĂ: supă cremă de dovleac
Profit de ultimii dovleci din pivnița bunicii și vă propun o supă cremă ușoară, plină de vitamine și minerale, o alegere potrivită pentru a încheia ziua. Este o rețetă ușor de preparat, cu gust dulceag datorită dovleacului și morcovului, care va fi cu siguranță pe placul celor mici.
Să recapitulăm meniul de azi:
Mic dejun: iaurt cu fructe și semințe râșnite
Gustare: lapte de nuci
Prâz: pancakes cu spanac
Gustare: prăjiturele cu migdale și mere
Cină: supă cremă de dovleac
1 Lg = o lingură; 1 l-ță = o linguriță
– ½ banană
– 4 mere
– 1 dovleac de 750g-1 Kg
– 3 morcovi
– 2 cepe
– 1 pătrunjel sau păstârnac
– 1 țelină rădăcină
– 1 ardei
– 100 gr spanac
– 2 linguri pastă de tomate sau suc de roșii
– 2 căței de usturoi
– 50 ml iaurt
– 150 ml de lapte
– 4 linguri de smântână dulce sau smântână de cocos
– 1 ou
– 2 linguri de semințe râșnite (susan, in, floarea soarelui etc)
– 100 g nuci
– 150 gr de făină (albă sau integrală sau combinate)
– 1 linguriță de praf de copt
– miere de albine / sirop de arțar
– scorțișoară, nucșoară
– sare, piper, cimbru, boia iute
Sursă foto: http://flic.kr/p/8eo5Hk