Ochii nu sunt doar o „fereastră către suflet”, după cum ne spune un celebru proverb ci și o oglindă a stării generale a organismului, capabili de a semnala anumite tulburări oculare sau boli sistemice. Numeroase studii pun în legătură dieta cu sănătatea ochilor. Înainte de a vizita oftalmologul, putem începe protejarea ochilor prin introducerea în rutina zilnică a unor obiceiuri alimentare care pot contribui la menținerea sănătății acestora.
Care sunt substanțele nutritive care ne protejează ochii?
Substanțele vitale care apără organismul împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi sunt denumite generic „antioxidanți”. În cazul ochilor acestea sunt: carotenoizii, vitaminele C și E, zinc și vitaminele din complexul vitaminic B, acizii grași Omega 3.
Retina umană conține în mod natural un număr impresionant de carotenoide. Acești pigmenți organici funcționează ca antioxidanți, având rolul de a proteja celulele sănătoase ale ochiului și de a atenua impactul razelor ultraviolete ale soarelui.
Beta-caroten, precursor al vitaminei A
Beta-carotenul este un precursor al vitamina A și o sursă primară de provitamina A – sinteza acesteia are loc în intestin sau ficat sub acțiunea unei enzime denumite carotenază. Surse primare de beta-caroten sunt morcovii, ardeiul gras, varza, broccoli, sparanghelul, salata verde, varza Kale, spanacul, cartofii dulci, dovleacul, caisele, roșiile, pepenele roșu, iar în cazul alimentelor de origine animală amintim gălbenușul de ou și produsele lactate. În calitatea sa de pigment dă culoarea galben-portocaliu fructelor și legumelor – un indiciu important în alegerea alimentelor ce conțin din belșug această carotenoidă. În cazul legumelor verzi (spanac, broccoli) culoarea este mascată de clorofilă.
Luteină și zeaxantină pentru combaterea tulburărilor oculare
Studii recente au demonstrat că, din familia carotenoidelor, luteina și zeaxantina se găsesc în cea mai mare cantitate în maculă, zona centrală a retinei, responsabilă cu percepția imaginilor în amănunt. Dovlecelul și legumele verzi ca spanacul, ștevia, varza, rucola, broccoli, conțin cantități importante de luteină si zeaxantină, consumul acestora fiind asociat cu scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice ca degenerescența maculară și cataractă. Asemenea, în combaterea acestor boli, vitamina C s-a dovedit de fiecare dată un aliat prețios, iar citricele și fructele de pădure o conțin din belșug.
Rolul zincului în activitatea enzimelor
Zincul menține sănătatea celulelor și le ajută să se regenereze fiind necesar activării enzimei care trasnformă retinolul (vitamina A) în retinaldehidă, proteină indispensabilă absorbției lumini și adaptării ochiului la lumina nocturnă. Se găsește în cantități ridicate în gălbenușul de ou, leguminoase, semințe (dovleac, in), nuci.
Vitamina E
Cerealele, migdalele, nucile, semințele de floarea soarelui, bogate în vitamina E, au un rol de seamă în funcționarea sistemului imunitar și în atenuarea riscului de a dezvolta afecțiuni ale ochiului precum cataracta.
DHA și complexul vitaminic B
Peștele este o excelentă sursă de vitamine din complexul B (un alt ajutor în lupta împotriva cataractei) și acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras polinesaturat de tip Omega 3, care se află în retină, fiind fundamental apărării acesteia în fața radicalilor liberi. DHA este prezent în peștele gras (somon, anșoa, ton, macrou), în laptele matern și în cantități scăzute în carne și ouă.
Surse (en):
http://www.everydayhealth.com/vision-center/the-aging-eye/tips/veggies-and-aged-linked-vision-woes.aspx?xid=nl_EverydayHealthWomensHealth_20110507
http://www.health.com/health/gallery/0,,20680738,00.html
http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/vitamin-supplements/what-are-carotenoids.htm
http://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/diet-and-nutrition/lutein
http://en.wikipedia.org/wiki/Retinol
Surse (ro):
http://www.csid.ro/dieta/alimente-care-intaresc-vederea-4094727/
http://www.copilul.ro/copii-3-6-ani/alimentatie/11-alimente-care-imbunatatesc-vederea-copiilor-a13698.html
Sursă foto: http://flic.kr/p/5Hp8Pf