Rucola (sau „ voinicica”) este o plantă ierboasă care face parte din familia Cruciferelor (împreună cu varza, ridichea, broccoli) şi creşte în bazinul Mediteraneean.
Planta se cultivă în special pentru frunze, acestea având un gust uşor iute, dar în acelaşi timp dulce-amărui.
Anotimpul acestei plante este primăvara. Ea poate fi plantată chiar şi într-un ghiveci din câteva seminţe plantate. Astfel rucola proaspătă poate fi consumată și în alte anotimpuri, în special vara. Rucola o plantă perenă, așa că nu necesită plantarea seminţelor an de an.
Ce nutrienţi conţine rucola?
Rucola este o plantă săracă în calorii (jumătate de cană conţine doar 2 calorii), dar este bogată în fibre, astfel fiind hrănitoare.
Aceasta conţine: proteine,fibre, vitamina C, potasiu,fier, magneziu, vitamina A, acid folic, calciu, magnan, zinc, sodiu, vitamina B, vitamina K.
Datorită vitaminelor pe care le conţine, rucola este benefică pentru organism deoarece ajută sistemul osos, sistemul cardiovascular, întăreşte sistemul imunitar, eficientizează producerea de colagen (bun pentru piele şi oase), previne cancerul, previne osteoporoza, ajută la eliminarea toxinelor din corp, previne formarea cheagurilor de sânge, protejează ficatul, reduce aciditatea din stomac.
Când putem introduce rucola în alimentaţia copilului?
Ca şi în cazul salatei, rucola poate fi introdusă în alimentaţia bebeluşului după vârsta de 10 luni. Recomandăm să respectaţi regula celor 4 zile şi să cereţi opinia medicului înainte de a-i oferi alimente noi.
Cum alegem şi păstrăm rucola?
Rucola proaspătă trebuie să aibă culoarea verde închis, să nu aibă porţiuni uscate sau galbene, iar frunzele să nu fie foarte umede.
Se păstrează în frigider, într-o pungă din plastic, după ce frunzele au fost spălate şi uscate, dar nu mai mult de 2 zile.
Cum preparăm rucola?
Rucola este consumată cel mai des în salate, în diverse combinaţii: cu rosii, cu morcovi, cu puţină zeamă de lămâie, cu brânză, cu nuci. De asemenea, rucola poate fi folosită în supe, smoothie, pizza sau gătită precum spanacul.
Surse (engl): http://www.nutrition-and-you.com/arugula.html
Surse (ro): http://web13.net/2008/rucola-leguma-exotica-care-preveine-cancerul-si-este-afrodisiaca/
http://www.goodfood.ro/articol/rucola.html
http://retete.acasa.ro/sfaturi-culinare-41/cum-folosesti-rucola-in-bucatarie-154196.html
Sursă foto: http://flic.kr/p/dhbwij