Lasagna cu ciuperci și sos alb 1 an

Lasagna cu ciuperci și sos alb (după 1 an)

de Adelina
Masă

Cină

Fel de mâncare

Fel principal

Ingredient principal

Brânză

Timp de preparare

40

Timp de gătire

60

Dificultate

mediu

Porţii

9 porții

Cremoasă și savuroasă este această lasagna cu ciuperci și sos alb. Toată familia o va îndrăgi, dar nu știu câți dintre voi vor mai apuca o a doua porție!

Cremoasă și savuroasă este această lasagna cu ciuperci și sos alb. Toată familia o va îndrăgi, dar nu știu câți dintre voi vor mai apuca o a doua porție!

Lasagna cu ciuperci și sos alb
Lasagna cu ciuperci și sos alb

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Pentru început, feliem toate ciupercile, tăiem cubulețe ceapa și usturoiul, tocăm de asemenea și pătrunjelul. 
  2. Punem o tigaie înaltă la încins și le aruncăm pe toate în ea, adăugăm un praf de sare și le lăsăm până când acestea sunt gata.
  3. Pentru sosul bechamel, într-o cratiță înaltă punem untul la topit, după care adăugăm făina, iar cu ajutorul unui tel amestecăm foarte bine pentru a nu face cocoloașe. 
  4. După circa 1 minut de amestecat continuu la foc mic, începem să încorporăm cantitatea de lapte. 
  5. De menționat faptul că dacă adăugați 3 linguri de unt neapărat trebuie adăugate 3 linguri de făină, în principiu câte de unt, tot atâtea de făină. 
  6. Sosul se face la foc mic, iar dacă se îngroașă prea tare mai adăugați pe parcurs câte puțin lapte, deoarece după oprirea focului se va și îngroșa mai mult. 
  7. La final, asezonați cu sare și piper.
  8. Eu am folosit o tavă măricică, din care au rezultat cam 8-9 porții de lasagna, dacă faceți în una mai mică, desigur că trebuie să micșorați cantitatea produselor. 
  9. Pe fundul tăvii punem bechamel în strat subțire, numai cât să acopere suprafața acesteia, după care procedăm astfel: un strat de paste, unul de ciuperci, cam 2 polonice de bechamel, cașcaval ras și puțin parmezan, după care repetăm procesul încă o data, ultimul strat fiind din paste, bechamel, cașcaval și parmezan.
  10. Încingeți cuptorul și lăsați tava aproximativ 40-50 de minute, până când observați că parmezanul a devenit auriu și crocant.

Pentru sos bechamel:

Mod de preparare:

Pentru început feliem toate ciupercile, tăiem cubulețe ceapa și usturoiul, tocăm de asemenea și pătrunjelul. Punem o tigaie înaltă la încins și le aruncăm pe toate în ea, adăugăm un praf de sare și le lăsăm până când acestea sunt gata.

Pentru sosul bechamel, într-o cratiță înaltă punem untul la topit, după care adăugăm făina, iar cu ajutorul unui tel amestecăm foarte bine pentru a nu face cocoloașe. După circa 1 minut de amestecat continuu la foc mic, începem să încorporăm cantitatea de lapte. De menționat faptul că dacă adăugați 3 linguri de unt neapărat trebuie adăugate 3 linguri de făină, în principiu câte de unt, tot atâtea de făină. Sosul se face la foc mic, iar dacă se îngroașă prea tare mai adăugați pe parcurs câte puțin lapte, deoarece după oprirea focului  se va și îngroșa mai mult. La final, asezonați cu sare și piper.

Eu am folosit o tavă măricică, din care au rezultat cam 8-9 porții de lasagna, dacă faceți în una mai mică, desigur că trebuie să micșorați cantitatea produselor.  Pe fundul tăvii punem bechamel în strat subțire, numai cât să acopere suprafața acesteia, după care procedăm astfel: un strat  de paste, unul de ciuperci, cam 2 polonice de bechamel, cașcaval ras și puțin parmezan, după care mai repetăm procesul încă o data, ultimul strat fiind din paste, bechamel, cașcaval și parmezan.

Încingeți cuptorul și lăsați-o aproximativ 40-50 minute, până când observați că parmezanul a devenit auriu și crocant.

Este un preparat deosebit, pe care însă il gătesc rar, deoarece nu este bine să exagerăm. Totuși, mereu îmi pun o  a doua porție! ^_^

Foto: diversificare.ro

Comentarii