7 lucruri interesante despre dovlecel

Dovlecelul este un alt membru al familei pepenelui, dovleacului și a castravetelui, care are în compoziţie o cantitate impresionantă de apă, dar și substanțe nutritive care sunt concentrate în mod deosebit în coaja acestuia. Mai departe vom afla câteva detalii mai puţin ştiute despre această legumă cu extraordinare proprietăţi curative.

Iată 7 lucruri pe care probabil nu le știai despre dovlecel:

 Altfel decât verde?

Suntem obişnuiţi să găsim în piaţă dovlecei cu o formă alungită, asemănătoare castravetelui, de culoare verde, fie că este un verde pal sau un ton mai închis. Însă, exista şi dovlecel galben, care poate fi confundat cu dovleacul. Forma face diferenţa. Dacă dovleacul poate să aibă diverse forme, mai bombat la un capăt, dovlecelul are o formă alungită, cilindrică, de la un capăt la celălalt. Se spune că varieteta galbenă ar avea un gust ceava mai dulce decât cea verde. Dacă tot vorbim de culoare, este bine de ştiut că cei de culoare verde închis au un conţinut mai mare de substanţe nutritive.

Dovlecel gigant

Cel mai mare dovlecel din lume, cultivat de un fermier din Marea Britanie, a avut 175 cm și a cântărit aproape 30 de kilograme, aproximativ cât un copil de 9 ani.

Cu cât mai mare cu atât mai… lipsit de gust

Cel mai probabil, dovlecelul gigant nu a fost şi cel mai gustos. Dovleceii cei mai aromaţi sunt aceia cu o mărime redusă. Dacă găsim dovlecei micuţi şi cu o culoare închisă, cu atât mai bine!

Hidratare maximă

Dovleceii conting mai mult de 90% apă, la fel ca alte rude ale sale din familia curcubitacee. Tocmai de aceea, un dovlecel de mărime medie conţine numai 25 de calorii.

Flori de dovlecel în farfurie

Florile de dovlecel sunt considerate o delicatesă și pot fi consumate fie umplute, fie pane.

Mai mult potasiu decât o banană

Dovleceii sunt lipsiţi de grăsimi şi bogaţi în mangan, vitamina A, acid folic și multe alte vitamine şi minerale. Dacă s-ar lua la întrecere cu banana la capitolul conţinut de potasiu, dovlecelul ar ieşi trimufator.

Important rol în prevenirea cancerului

Calităţile nutritive ale dovlecelului ajută la prevenirea cancerului de mai multe tipuri şi a bolilor inimii. Dovlecelul se numără printre primele trei alimente cu conținut mare de luteină și zeaxantină, pe lângă alfa și beta-caroten. Numeroase studii au arătat legătura dintre alimentaţia bogată în carotenoizi, precum luteina, zeaxantina sau beta-caroten, şi diverse tipuri de cancer.

Dovlecelul se poate găti prin fierbere sau la abur pentru a păstra maximul de vitamine și substanțe nutritive, însă în varianta crudă și le menține cel mai bine. Se poate tăia în felii subţiri sau beţigaşe pentru a înlocui pastele în preparatele raw ori se poate adăuga în salate sau supe reci.

Surse:
http://foodforbreastcancer.com/foods/zucchini
http://thescienceofeating.com/2015/01/22/benefits-of-zucchini/
http://fillyourplate.org/blog/fun-facts-about-zucchini/

Sursa foto:
https://flic.kr/p/8wjAQV