Cum îl convingi să bea (mai multă) apă?

Apa are o importanță majoră în buna funcționare a organismului indiferent de vârstă. În cazul bebelușilor alăptați exclusiv, nivelul de hidratare este reglat de laptele matern care oferă, pe lângă toate substanțele nutritive necesare creșterii, și cantitatea necesară de apă (de cea mai bună calitate, am putea spune). Lucrurile se schimbă odată cu începerea diversificării alimentației. Din acest motiv, este imperios necesară introducerea apei în alimentație. Ne referim desigur, la apă simplă, nu la apă cu îndulcitori, ceaiuri, sucuri fie ele și naturale. Cantitatea de apă necesară în funcție de vârstă și efectele benefice ale acesteia sunt prezentate pe larg aici.

Cum îl conving pe copil să bea mai multă apă?

Chiar dacă părinții înțeleg importanța apei, bebelușul sau copilul mai mare poate prefera altceva în detrimentul apei. Iată câteva idei ajutătoare pentru a îmbunătăți consumul de apă:

  1. Folosiți o sticlă specială doar pentru apă. Dacă îi oferim apă din aceeași sticlă în care a primit laptele, copilul va fi dezamăgit deoarece lipsește gustul delicios.
  2. Alegeți o sticlă veselă, frumos colorată care să îi placă copilului. Dacă este vorba de un copil mai mare puteți asocia cana cu un personaj preferat dintr-un desen animat, astfel încât să bea apa pentru a intra în pielea favoritului. De exemplu, apa lui Superman care îl transformă și pe el într-un super-bebe.
  3. Schimbați/testați sticla: Multe sticle/căni sunt din plastic și dau un gust neplăcut apei. De aceea este bine să gustați apa după ce a stat puțin în sticlă. Poate că bebe are motive întemeiate să refuze apa.
  4. Lăsați-l să bea cu ceașca. Chiar dacă riscul de a se uda și de a face apă prin casă este mai mare, acest lucru nou îi oferă satisfacție copilului și îl încurajează să bea. Pentru mai puțină apă pe jos puneți în ceașcă o cantitate mai mică de apă.
  5. Folosiți lingurița. Unii bebeluși trebuie întâi să se acomodeze cu lipsa gustului pentru a bea apă și reușesc asta luând câte o înghițitură din linguriță. Încet, încet vor bea tot mai multă apă.
  6. Oferiți-i libertatea de a bea singur. Este indicat să lăsăm copilul să bea singur din sticlă, să se joace cu ea, astfel va prinde încredere în el și va consuma și apa pentru a recompensa încrederea părinților.
  7. Apă mereu la îndemână. Apa trebuie să se afle mereu într-un loc accesibil din care să o poată lua chiar și copilul. Pe masă, aproape de scăunelul lui sau aproape de pat, dacă bebelușul vede mereu sticla, chiar dacă nu bea singur, va fi curios să mai guste din când în când băutura miraculoasă care nu are gust, dar te face să te simți bine.
  8. Limitați opțiunile. Dacă nu va avea de ales între suc, ceai și apă, atunci va consuma apa, adică ceea ce este disponibil. Altfel va alege alternativa cea mai dulce. În cazuri extreme sau în zile toride cu consum neapărat mai mare, se optează pentru apa în care se stoarce puțină lămâie, sau apă amestecată cu puțin suc de fructe natural.
  9. Puterea exemplului. Copiii imită ceea ce fac părinții. Dacă părinții beau apă și îl îndeamnă și pe bebeluș să facă la fel, există mari șanse de izbândă. Părinții au voie să fie cât mai amuzanți posibil!
  10. Perseverați și nu renunțați oferind altceva decât apă. În cazul în care părinții se lasă înduplecați și îi oferă copilului suc, acesta nu va mai accepta apa cu ușurință știind că într-un final tot va primi ceea ce vrea.

Surse(en):
http://www.babycenter.com/0_parents-tips-how-can-i-get-my-child-to-drink-more-water_10371678.bc
http://www.essentialbaby.com.au/toddler/caring-for-toddler/top-10-tips-for-children-who-wont-drink-water-20120724-22n08.html

Sursa foto: https://flic.kr/p/Miisv