Sucul de fructe – recomandat sau nu copiilor?

Print Friendly, PDF & Email

7308210522_50c43409f1_z Medicii pediatrii și organismele internaționale implicate în sănătatea omului, recomandă ca bebeluşul să fie alăptat exclusiv până la vârsta de 6 luni, având astfel asigurat necesarul de vitamine şi nutrienţi.

După vârsta de 6 luni, când în alimentaţia copilului pot fi introduse și alimente solide, precum fructele şi legumele ( urmărind tabelul diversificarii și ținând cont de regula celor 4 zile sub observația medicului pediatru curant), sucul de fructe poate reprezenta o opţiune pentru începerea diversificării.

Legat de acest aspect, specialiştii au păreri pro şi contra: pe de-o parte sunt cei care încurajează consumul de suc de fructe, pe de altă parte sunt cei care le consideră nebenefice pentru organism.

Dar să vă redau ce am găsit eu ca și informații pe acest subiect:

 Păreri contra consumului sucului de fructe?

–          Sucul de fructe poate fi parţial responsabil pentru apariţia obezităţii infantile
–          Sucul de fructe conţine acelaşi număr de calorii ca și un suc carbogazos din comerț
–          Poate să scadă pofta de mâncare a copilului
–          Din pricina zaharurilor, poate cauza carii
–          Consumate în exces, sucurile din fructe pot provoca diaree

Păreri pro consumului de suc din fructe?

–          Reglează tranzitul intestinal lent, în cazul în care sunt probleme în acest sens
–          Sunt copii care nu vor să mănânce fructele ca atare, sucul de fructe poate reprezenta un mod de a le oferi celor mici nutrienţii şi vitaminele de care au nevoie şi pe care le-ar lua din fructe.

 Ce soluţie am găsit eu?

Citind într-o carte despre nutriţie şi sport următoarele: “ Atunci când fructele sunt stoarse, se înlătură fibrele alimentare din pulpa fructului şi sporeşte conţinutul de fructoză. Poţi, în schimb, să mănânci fructele sub formă de smoothie, preparat la blender; în acest fel păstrezi fibrele, iar dacă adaugi apa, scade încărcătura glicemică şi obţii şi un suc delicios”- Carmen Brumă. M-am gândit că din când în când, între mese, ca şi gustare, îi pot oferi copilului meu un smoothie delicios.

Iată şi câteva idei de smoothie pe care le puteţi prepara şi cu apă în loc de lapte ( în plus, puteţi prepara smoothie din orice fructe peste care să adăugaţi apă): smoothie de spanac si fructesmoothie cu seminte de chia si fructe de paduresmoothie de pere.

Sursă foto: http://flic.kr/p/c8NunG

Surse: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/alimentatie-prescolari/pericolul-din-sucul-de-fructe-pentru-copii-cat-de-mult-e-prea-mult/

http://www.copilul.ro/sugar/alimentatie-sugari/Sucul-de-fructe-cand-si-cum-il-introduci-in-alimentatia-copilului-a7255.html

http://cooking-can-be-fun.blogspot.ro/2011/05/sucul-de-fructe-pentru-bebelusi.html

http://wholesomebabyfo,od.momtastic.com/juiceforbaby.htm#.Ubl8aef0E_Q

Author: Roxana

„Mens sana in corpore sano”- acesta este principiul după care vreau să mă ghidez în ceea ce îl priveşte pe David, băieţelul meu. Pentru bărbatul de mâine, trebuie să am grijă de copilul de azi... având în vedere ca alimentaţia să fie cât mai sanatoasă.

Share This Post On
 • Dorina

  Pediatrii din Ro cred ca sunt putin cretini… La copii de 2 luni recomanda suc de portocale…
  Eu baiatului meu i-am dat fructe dupa 7 luni, iar citrice dupa 12 luni.

 • Daniela Chipirliu

  Foarte buna ideea unui smoothie. Amestecului de fructe, mixat la blender, eu ii adaug si iaurt, obtinand astfel o bautura delicioasa, numai buna pentru caldurile astea, iar fetita mea primeste in felul asta si iaurtul (care nu prea o incanta de obicei).

 • Andreea Archip

  Mulțumim Daniela de feedback! Și așa e! Smoothie cu iaurt e un deliciu!

 • Roxana Tanase

  Cate popoare atatea obiceiuri. Nici eu nu i-am dat fructe sau sucuri din fructe devreme. Pana la 6 luni baietelul meu a baut doar lapte( de la san).

 • OMamica

  O alta idee pe care am aplicat-o eu, tot in ideea de a nu arunca fibrele fructelor, eu le prepar un fel de smoothie din suc de portocale la care adaug un alt fruct si le “blend”-uiesc. Nu m-am gandit sa adaug apa, dar mi se pare interesanta ideea.

 • Laura Radu

  Sunt pareri conform carora nu ar fi bine sa amestecam fructele cu lactate, gen iaurt cu fructe, voi ce parere aveti?