Termenul de finger food se referă la orice aliment care este oferit copilului sub formă de bucăţi mici, care pot fi mâncate cu mâna. Pentru cei mici a mânca singuri este o activitate distractivă, de explorare, care le oferă posibilitatea de a-şi exersa abilități motorii fine şi de coordonare, precum și manifestare a independenței.
Alimentele pe care le oferim celor mici pentru se hrăni singuri, trebuie să fie potrivite vârstei lor, conform tabelului diversificării alimentelor, şi să nu prezinte pericol de înec. Citiţi aici despre ce avem de făcut în cazul în care copilul de îneacă cu mâncare. Este recomandat ca “finger food”-ul ales să aibă o textură moale (destul cât să se poată pasa uşor cu furculiţa), să fie tăiat în bucăţi mici (cât să mănânce o bucată de-o dată) şi să fie uşor de manevrat/apucat.
Iată 3 tipuri de finger food potrivite de la 6 luni:
1. Legume fierte bine
Oricare dintre următoarele legume: pătrunjel rădăcină, morcov, țelină, păstârnac, cartof, dovlecel, ardei (se elimină coaja după fierbere), dovleac. Se pot fierbe bine şi pot fi oferite ca finger food încă de la începutul diversificării, dacă bebeluşul îşi manifesta interesul pentru bucăţi şi dacă nu prezintă riscul de a se îneca.
2. Fructe bine coapte
Fructe moi, coapte bine precum: avocado, pară, piersică sau nectarină, struguri, prune, afine, banană, caisă. Unele fructe, precum banana sau avocado, au o textură moale dar alunecoasă, aşadar le va scăpa foarte ușor din mână. Pentru a evita acest lucru, se pot tăvăli bucățile de fruct prin fulgi de ovăz integral măcinați fin (hidratați şi uscați anterior). Fructele se oferă curăţate de coajă, la început, pentru a evita înecul cu coaja care este mai greu de mestecat.
Observaţie: Mărul sau gutuia se află printre fructele care pot fi introduse în alimentaţia copiilor începând cu vârsta de 6 luni, însă datorită texturii lor ferme pot prezenta pericol de înec dacă sunt oferite ca bucăţi. Acestea se pot coace sau se dau pe răzătoare şi „fulgii” de măr, gutuie, chiar si legume (de exemplu, morcov) pot fi mestecaţi chiar şi de mâncăcioşii începători.
3. Paste integrale
Se pot oferi paste integrale din orez (alb, brun, roșu), având grijă ca spiralele sau macaroanele oferite să fie foarte bine fierte. Pastele se vor tăia de asemenea în bucăţi mici. În general, orezul este bine tolerat de copii, fiind ușor digerabil și cunoscut ca un remediu împotriva diareei.
În cazul introducerii oricărui aliment nou este bine să consultați medicul pediatru și să urmăriți regula celor 4 zile.
Copilul trebuie să fie supravegheat tot timpul! În cazul în care copilul se va îneca cu mâncare, fiind lângă el, veți putea interveni imediat.
Sursa foto: https://flic.kr/p/6SxaS6