Câtă apă ar trebui să bea copiii noștri?

H2O. Apa reprezintă 60% din corpul uman, 75-80% în cazul nou-născuților și 50% în cazul persoanelor cu vârsta peste 65 ani). Chiar dacă nu conține substanțe nutritive și nu are calorii, nu putem trăi fără apă mai mult de câteva zile. O pierdere de 5-10% a apei din organism duce la deshidratare puternică, în timp ce o pierdere de 15-20% este fatală.

Importanța apei și beneficiile pe care le aduce în organism

  • este esențială în aproape toate procesele din organism:
    • digestie – dizolvă substanțele nutritive din hrană, le transportă la celule unde sunt metabolizate și apoi transportă resturile rezultate la organele de eliminare – rinichi, piele, plămâni
    • esențială în procesul de reglare temperaturii corporale
  • este solventul în care sunt dizolvate mineralele, astfel făcându-se posibilă acțiunea acestora
  • protejează celulele și este esențială în compoziția țesuturilor
  • este ”ingredientul” principal al sângelui și al altor fluide secretate de organism: lacrimi, salivă, sucuri gastrice, ajutând la transportul substantelor nutritive (menține constant volumul de sânge)
  • contribuie la sănătatea pielii
  • protejează organele interne și articulațiile prin amortizarea șocurilor
  • se găsește în compoziția lichidului amniotic care are rolul de a proteja fătul

Surse de apă în alimentație

Când se introduce apa în alimentația bebelușului?

Până în jurul vârstei de 6 luni, se recomandă alăptarea exclusivă, întrucât bebelușului îi este suficient laptele matern, acesta conținând toată cantitatea de apă necesară. Începând cu vârsta de 6 luni se poate introduce încet-încet apa (începând cu o linguriță de apă și crescând treptat). În cazul în care bebelușul este alimentat cu lapte praf, introducerea apei în alimetație ar trebui să se facă mai repede.

Care este necesarul de apă?

În cazul bebelușilor și copiilor, recomandările sunt următoarele:

  • până la 6 luni – 700 – 800ml (sursă: lapte matern sau lapte formulă)
  • 6-12 luni – 800 – 1300ml
  • 1-3 ani – 1300ml
  • 4-8 ani – 1600ml
  • 9-13 ani – 2100ml
  • 14-18 ani – 2500ml

Pentru adulți, doza de apă pe zi se calculează în mod individual în funcție de greutatea corporală – 35 ml/1Kg din masa corpului/ zi în condiții normale.

Cantitatea de apă se suplimentează:
– în zilele caniculare, când temperatura urcă peste 30ºC
– în cazul problemelor cu digestia (vomă, diaree), când pe lângă apă se administrează și soluții de rehidratare recomandate de pediatru
– în cazul în care copilul are febră

Pentru a verifica dacă noi, sau copiii noștri, ne hidratăm corect putem observa orarul micțiunilor și aspectul urinei. Situația normală o constituie o micțiune la 3-5 ore (în timpul zilei), iar urina să fie ușor colorată. Dacă urina apare la mai multe ore sau urina este intens colorată, este un semn că nu ne hidratăm suficient.

Apa se bea mestecă  și se bea cu înghițituri mici!

Odată cu etapa de diversificare a alimentației, apa este absolut necesară digestiei copilului. Astfel, de la 6 luni până la vârsta de 4 ani copiii au nevoie de apă oricând și oricâtă doresc înainte, în timpul sau după masă.

Cana cu apă este parte din intrumentarul mesei și dacă nu este, asigurați-vă că va deveni.

În cazul adulților, nu se bea apă în timpul mesei pentru că diluează sucul gastric, astfel perturbându-se digestia, deci ideal ar fi ca apa sau celelalte lichide să fie consumate cu minim 30 de minute înainte de masă și 30 de minute/1 oră după masă.

Surse (en):
Foods that harm, Foods that heal: An Australian & New Zealand Guide to Healty Eating, Reader’s Digest Editors, Rosemary Stanton, 2006
http://www.clocc.net/partners/54321Go/WaterIntake05-07.pdf
http://ligiapop.com/2012/03/12/apa-un-element-mai-important-decat-mancarea/
http://ezinearticles.com/?expert=Nick_Vincent-Brown

Sursă foto: http://flic.kr/p/73K7sT