La începutul diversificării copiii par să mănânce orice sau aproape orice. Testează, încearcă, se joacă cu mâncarea, sau mai degrabă cu linguriţa, castronul și orice altceva le ajunge în mână. Pe măsură ce cresc, încep să înveţe alimentele pe care le văd în farfurie şi care nu mai sunt doar o pastă cu fel de fel de legume amestecate. Vor să ştie ce au în farfurie şi să facă alegeri conştiente în ce priveşte alimentaţia lor. Deşi pare devreme, acesta este momentul în care ei învaţă cum să facă alegerile corecte pentru o viaţă sănătoasă pe termen lung. Nu este o sarcină uşoară pentru părinţi, însă este posibilă cu perseverenţă, răbdare, dar mai ales creativitate. Vă voi împărtăşi câteva dintre trucurile pe care le-am descoperit în cei 4 ani de diversificare alături de băieţelul meu.
Cumpăraţi alimentele și gătiţi împreună
Vorbiţi-le despre alegerile pe care le faceţi. Faceţi jocuri de atenţie sau de memorie în piaţă. Denumiţi fructe şi culorile lor. Cerul e limita în materie de jocuri. Copiii sunt foarte inventivi. Este de ajuns să daţi tonul! Despre rolul implicării copiilor în pregătirea mesei, puteţi afla mai multe aici.
Fiţi sinceri
Nu o dată am ascuns alimente care nu erau acceptate de cel mic prin piureuri sau alte preparate. Deşi poate fi o soluţie de moment, pe termen lung nu va mai funcţiona. Oferiţi-le legume şi fructe variate, atât gătite, cât şi crude, tăiate în diverse forme. Copiii iubesc alimentele crocante, aşa că puteţi încerca grisinele din morcov, castravete sau ardei, buchețele de conopidă sau broccoli etc.
Ţineţi fructe şi legume la vedere
În funcție de vârsta copilului îi puteţi lăsa la îndemână gustări pe care şi le poate lua singur: fructe şi legume spălate, curăţate şi tăiate (când este cazul)
Inventaţi jocuri
Uneori copiii au nevoie de o motivaţie puternică pentru a încerca ceva nou sau un aliment pe care nu l-au mai mâncat de mult. O experienţă similară am avut cu celebrul broccoli. După o perioadă în care l-a evitat în aproape orice preparat, am inventat un joc în care noi eram uraşi vegetarieni care mâncau copaci, adică buchețele de broccoli. Farfuria s-a golit, spre surprinderea mea, iar la următoarea sesiune de cumpărături mi-a reaminit să cumpăr copăcei pentru uriaşi. Misiune îndeplinită! 😉
Inventaţi denumiri haioase
Dacă morcovul nu reprezintă o atracţie, Morcovul cu Super Puteri pentru Vedere va stârni curiozitatea. Lăsaţi-vă imaginaţia să zboare şi implicaţi-i şi pe copii în procesul de creaţie.
Fiţi perseverenţi
Copii ne sunt un exemplu perfect de perseverenţă. Se spune că pot rezista tentaţiei de a gusta dintr-un aliment nou chiar şi de 20 de ori. Curiozitatea le este caracteristică, de asemenea. De aceea este important să vadă alimentul respectiv pe masă, fără să simtă presiune pentru a mânca ceva ce nu îşi doresc, desigur.
Hrăniţi-le curiozitatea
Învăţaţi împreună despre alimente şi rolul lor, citiţi-le lucruri interesante despre fructe și legume și poveşti.
Voi ce trucuri folosiţi pentru a îi împrieteni pe copii cu mâncarea sănătoasă?
Sursa foto: https://flic.kr/p/brHi3M