Care este diferența dintre cerealele integrale și cele rafinate? În primul rând cerealele integrale sunt neprocesate. În urma prelucrării, dispare mare parte din valoarea nutritivă a cerealelor, exact ca în cazul oricărui aliment rafinat.
Cerealele integrale, indiferent dacă le achiziționăm sub formă bob, făină sau fulgi, vor avea în compoziție substanțele nutritive din toate cele trei părți ale bobului: germene, mebrana exterioară și membrana interioară. Din categoria cerealelor și pseudocerealelor fac parte: porumbul, grâul, orzul, ovăzul, meiul, amaranth-ul, secara, hrișca, orezul ( negru, roșu).
Ce substanțe nutritive conțin cerealele integrale?
Fiecare tip de cereală se deosebește de celelalte prin substanțele nutritive conținute, care sunt repartizate cantitativ în mod unic. Totuși, toate cerealele integrale au câteva caracteristici comune în ceea ce privește bogăția nutrițională. Iată conținutul de substanțe nutritive regăsit în fiecare din cele trei părți ale bobului, pentru a putea înțelege ce se pierde în urma procesului de rafinare:
1.Membrana exterioară protejează sămânța/ bobul de dăunători, soare, apă și boli. De aceea este rezistentă/fermă și bogată în antioxidanți, fibre, vitamina B.
2. Germenul este bogat tot în vitamine din grupul B, vitamina E, tiamină, proteine și concentrează în funcție de cereală, alte vitamine, minerale, unele grăsimi sănătoase.
3. Membrana interioară servește ca sursă de hrană germenului ce alimentează viitoarea plantă. Această membrană este bogată în special în amidon, apoi mai conține proteine și cantități mici de alte minerale și vitamine.
Cum influențează rafinarea proprietățile cerealelor?
Cerealele integrale în urma procesului de rafinare sunt mult sărăcite din punct de vedere al valorii nutriționale. Prin rafinare se elimină membrana exterioară (din care se obțin tărâțele) și germenul (nucleul plin cu vitamine și minerale), rămânând pentru consum doar membrana interioară, destul de săracă în substanțe nutritive. Membrana interioară este însă aspectuoasă, din ea rezultând, spre exemplu, făina albă de grâu.
Care sunt beneficiile consumului de cereale integrale pentru organism?
Cerealele joacă un rol important în menținerea sănătății deoarece sunt lipsite de colesterol, însă bogate în vitamine și minerale precum fier, cupru, calciu, seleniu, zinc. Cerealele integrale diminuează riscul apariției diabetului zaharat de tip II, reduc riscul de accident vascular cerebral, mențin greutatea corporală normală, protejează organismul de boli inflamatorii, asigură sănătatea dinților și a gingiilor, a sistemului osos și scade posibilitatea dezvoltării diferitelor tipuri de cancer.
Pentru copii consumul de cereale integrale este foarte important pentru o dezvoltare armonioasă. Fibrele și proteinele asigură sănătatea masei musculare și mențin senzația de sațietate o perioadă mai lungă . De asemenea, cerealele corect preparate ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos: fără balonare, constipație, hiperaciditate, ulcere, ș.a. Indroduse în alimentație încă din primele luni de diversificare, cerealele integrale au efecte asupra sănătății pe termen lung, protejând organismul de boli, asigurând o dezvoltare normală fără carențe și surplusuri.
Cum alegem cerealele integrale pentru copii?
Mulţi părininţi aleg (de cele mai multe ori la recomandarea medicului) „cerealele” instant, frumos ambalate din supermarket. Din păcate, faimoasele „cereale” nu au mai nimic în comun cu cerealele integrale și cu beneficiile pe care acestea le oferă organismului.
De preferat este să căutați în magazinele naturiste boabe întregi de cereale sau măcar fulgi, pe care cu ajutorul unei râșnițe îi puteți transforma în făină, apoi adăuga în mâncare.
Fulgii de cereale integrale precum: fulgi de ovăz, fulgi de porumb, fulgi de grâu sau fulgi de secară, pot fi ușor de preparat încă de la începutul diversificării sub formă de terci, amestecuri de cereale și fructe, cereale și iaurt. Aceste combinații îi permit copilului să testeze gusturi și texturi noi, iar părinților le mai oferă un moment de odihnă, deoarece mesele cu fulgi de cereale integrale sunt foarte ușor de pregătit. De asemenea, se pot folosi fulgi de cereale integrale în compoziția biscuiților sau pentru alte gustări sănătoase.
Surse:
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/cereale-integrale-pe-care-este-bine-sa-le-consumati_11224
http://www.earthsbest.com/resources/articles/infant/infant-whole-grains
http://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/whole-grains-a-to-z
Sursa foto: https://flic.kr/p/9vTuuo