Spirulină, esența sănătății

Spirulina este o microalgă albastră verzuie și reprezintă una dintre cele mai vechi forme de viață de pe Pământ. Aceste microalge au ajutat la producerea oxigenului cu milioane de ani în urmă, până când au putut să se dezvolte alte viețuitoare. Numele de „spirulină” este dat de forma sa spiralată. Foarte bogată din punct de vedere nutritiv, spirulina este încadrată în categoria superalimentelor, deoarece se consideră că o persoană poate supraviețui doar cu microalgele albastre-verzui și cu apă. Spirulina a fost descoperită prima oară în lacuri naturale cu apă alcalină din Africa și America de Sud.

Ce substanțe nutritive conține spirulina și ce beneficii aduce organismului?

Spirulina are un conținut ridicat de proteine vegetale, cam de patru ori mai mare decât cel întâlnit în carnea de pește sau cea de vită. Proteinele sunt de cea mai bună calitate, sunt complete având toți cei 8 aminoacizi esențiali și 10 acizi non-esențiali.

Spirulina este folosită cu succes pentru tratarea anemiei datorită conținutului ridicat de GLA ( acid gamma-linoleic), un acid esențial de tip omega de o importanță majoră pentru creștere și dezvoltare normală. Acest acid se găsește și în laptele matern.

Bogată în clorofilă, minerale și vitamine, spirulina este indicată copiilor ce nu au un meniu variat și bogat în legume de diferite culori. Are un conținut ridicat de vitamina B, vitamina A, vitamina D, vitamina K, vitamina E, calciu, crom, iod, magneziu, fosfor, seleniu, potasiu și zinc. Subtanțele nutritive din alcătuirea spirulinei contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar, la sănătatea dinților, a oaselor și a ochilor.

Spirulina combate bolile cardiovasculare,ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge diminuând problemele provocate de diabetul de tip II, restabilește PH-ul organismului, este importantă pentru sănătatea sistemului nervos. Algele albastre-verzui au ca efect benefic și pierderea în greutate în mod natural, oferind în același timp organismului toate vitaminele importante.

Antioxidanții și fitonutrienții ajută la detoxifierea ficatului și a rinichilor. Acest proces de detoxifiere poate provoca amețeli, stări de vomă, constipație, sete sau dureri de stomac. Aceste efecte secundare sunt resimțite de obicei de persoanele adulte datorită carențelor din organism.

Când pot introduce spirulina în alimentația copilului?

Spirulina poate fi introdusă în alimentația copilului încă de la 1 an, chiar și mai devreme, dacă există o sursă de încredere pentru a evita spirulina crescută în ape poluate. Este indicat să cereți sfatul medicului pediatru pentru a indica atât o firmă producătoare cât și cantitatea exactă ce poate fi administrată copilului. Ca în cazul oricărui aliment nou este bine să respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer spirulină copilului?

Alegerea spirulinei este dificilă deoarece fiind o plantă acvatică poate fi foarte ușor de contaminat cu mercur sau alte substanțe poluante ce fac rău organismului. Este indicat ca atunci când achiziționați spirulina să vă informați cu mare atenție în privința firmei și a lacului de unde provine.

Spirulina se găsește sub formă de pulbere sau tablete de culoare verde. Gustul nu este cel mai plăcut, unii consumatori considerându-l de-a dreptul dezgustător. Pentru a deghiza însă gustul fie se iau tabletele ca suplimente înainte de masă, fie se amestecă spirulină pulbere în smoothie-uri de fructe, în piureuri cu sos de măr și avocado, în salsa plină de vitamine, în guacamole sau în ghiveci de legume.

Cantitatea de spirulină oferită copilului mic diferă în funcție de producător,în medie cam ½ linguriță, dar este bine să nu depășiți cantitatea recomandată pentru a evita apariția efectelor adverse.

 

Surse(En):
http://www.superbabyfood.com/spirulina-is-a-powerful-nutritional-extra-for-baby-and-for-mom-too-recipes-abound/
http://www.seattlehealthcounselor.com/blog/2012/09/spirulina-for-kids-and-babies/
http://blog.dlahn.com/spirulina-kids-safety/
http://wellnessmama.com/4738/spirulina-herb-profile/
Surse(Ro):
http://www.csid.ro/health/medicina-alternativa/spirulina-un-superaliment-care-nu-trebuie-sa-va-lipseasca-din-meniu-9733823/
http://www.sfatulmedicului.ro/Suplimente-nutritive/spirulina_9357
Sursa foto: https://flic.kr/p/8AKni9