risotto cu ciuperci și cimbru 1 an

Risotto cu ciuperci și cimbru (de la 1 an)

de Andreea
Masă

Prânz

Fel de mâncare

Fel principal

Ingredient principal

Orez

Timp de preparare

25

Timp de gătire

20

Dificultate

ușor

Porţii

4 porții

Risotto cu ciuperci și cimbru este un orez pregătit cu grijă și dragoste, încât copiii să aibă parte de o masă densă, cremoasă, fină.

Risotto cu ciuperci și cimbru este un orez pregătit cu grijă și dragoste, încât copiii să aibă parte de o masă densă, cremoasă, fină.

Risotto cu ciuperci și cimbru

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 180 g de orez (pentru rizoto)
– 200 g de ciuperci
– 2 crenguțe de cimbru
– 3 căței de usturoi
– 500 ml supă de bază (pentru adulți 150 ml de vin alb sec + 350 ml supă)
– o legătură de pătrunjel
– un praf de chilli
– sare, piper
– 1 lingură de suc de lămâie
– 2 linguri de parmezan sau 1 lingură fulgi de drojdie nutritivă (inactivă) (opțional)(găsiți la magazinele naturiste)

Mod de preparare:
Orezul pentru rizoto trebuie să fie cu bobul “mare și gras” după spusele lui Jamie Oliver. Tot el, și nu numai, recomandă soiurile Arborio și Carnaroli. De curând am găsit un soi numit Carolina care se comportă foarte bine la rizoto. Este și mult mai ieftin decât celelalte două.

Usturoiul se taie felii subțiri și se înăbușă în 3 linguri de ulei de măsline sau numai în puțină apă pentru 1 minut.
Se adaugă ciupercile felii și se sărează. Acestea vor lăsa apă. Tot acum scoateți și frunzele de pe crenguțele de cimbru, adăugați-le în  mâncare și lăsați să fiarbă până se evaporă aproape toată apa din ciuperci.
Acum orezul se pune în tigaie și se amestecă cu o lingură de lemn pentru câteva secunde, pentru ca lichidele să fie absorbite de orez. În cazul copiilor, pentru o notă de acrișor putem adăuga o lingură de suc de lămâie.

Diferența dintre rizoto și banalul orez pregătit de toată lumea acasă este că orezul fierbe în supă de bază nu în apă, și că lichidul nu se pune de la început, ci pe parcurs, câte puțin, în timp ce orezul fierbe.

Începem să adăugăm lichidele, câte un polonic odată, amestecând continuu, la foc mic spre mediu, pentru ca orezul să nu se prindă de vas. Când vedeți că aproape tot lichidul a fost absorbit, continuați cu un alt polonic. Și așa mai departe până epuizăm cantitatea de supă (și vinul alb folosit în cazul adulților). Dacă alegeți să puneți vin alb, acesta este primul care se adaugă, apoi supa.

Despre supa de bază și cum se folosește am povestit în rețeta Supă minestrone (după 1 an).

Pe parcurs puneți praful de chilli, piper și sare dacă mai e necesar.

Totul durează cam 20 de minute. La final trebuie să avem un orez fiert al dente (adică destul de tare, dar nu nefiert), de o consistentă cremoasă.
După ce stingem focul, adăugăm și parmezanul sau fulgii de drojdie inactivă și pătrunjelul tăiat mărunt.

Când reîncălzim rizoto adăugăm un pic de lichid (apă sau supă).

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Orezul pentru rizoto trebuie să fie cu bobul "mare și gras" după spusele lui Jamie Oliver. Tot el, și nu numai, recomandă soiurile Arborio și Carnaroli. De curând am găsit un soi numit Carolina care se comportă foarte bine la rizoto. Este și mult mai ieftin decât celelalte două.
  2. Usturoiul se taie felii subțiri și se înăbușă în 3 linguri de ulei de măsline sau numai în puțină apă pentru 1 minut.
  3. Se adaugă ciupercile felii și se sărează. Acestea vor lăsa apă. 
  4. Tot acum scoateți și frunzele de pe crenguțele de cimbru, adăugați-le în  mâncare și lăsați să fiarbă până se evaporă aproape toată apa din ciuperci.
  5. Acum orezul se pune în tigaie și se amestecă cu o lingură de lemn pentru câteva secunde, pentru ca lichidele să fie absorbite de orez. În cazul copiilor, pentru o notă de acrișor putem adăuga o lingură de suc de lămâie.
  6. Diferența dintre rizoto și banalul orez pregătit de toată lumea acasă este că orezul fierbe în supă de bază nu în apă, și că lichidul nu se pune de la început, ci pe parcurs, câte puțin, în timp ce orezul fierbe.
  7. Începem să adăugăm lichidele, câte un polonic odată, amestecând continuu, la foc mic spre mediu, pentru ca orezul să nu se prindă de vas. Când vedeți că aproape tot lichidul a fost absorbit, continuați cu un alt polonic. Și așa mai departe până epuizăm cantitatea de supă (și vinul alb folosit în cazul adulților). Dacă alegeți să puneți vin alb, acesta este primul care se adaugă, apoi supa.
  8. Despre supa de bază și cum se folosește am povestit în rețeta Supă minestrone (după 1 an).
  9. Pe parcurs puneți praful de chilli, piper și sare dacă mai e necesar.
  10. Totul durează cam 20 de minute. La final trebuie să avem un orez fiert al dente (adică destul de tare, dar nu nefiert), de o consistentă cremoasă.
  11. După ce stingem focul, adăugăm și parmezanul sau fulgii de drojdie inactivă și pătrunjelul tăiat mărunt.
  12. Când reîncălzim rizoto adăugăm un pic de lichid (apă sau supă).

Comentarii