Rambutan, ruda mai puțin cunoscută a litchiilor

Rambutan este un fruct exotic ce provine din Asia de Sud-Est. Mai exact acest fruct se cultivă în special în Malaysia, Cambodgia, Thailanda, Sri Lanka, India. Numele fructului vine de la denumirea din limba malaeză „rambut” care înseamnă „păros”, termen ce descrie pe scurt aspectul exterior al fructului ce este protejat de o coajă cu țepi moi. Copacul rambutan ajunge până la 20 de metri înălțime.

Ce substanțe nutritive conține fructul rambutan și ce beneficii aduce organismului?

Rambutan este foarte bogat în vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, însă cea mai mare este cantitatea de vitamina C, aproximativ 4,9 mg/100 gr fruct, fapt ce transformă fructul într-un bun antioxidant. Vitamina C menține sănătatea celulelor și ajută la absorbția de fier în organism. În ciuda faptului că deține cantități importante de zaharuri cum sunt fructoza și sucroza, rambutanul are foarte puține calorii. Pe lângă toate acestea în fructul rambutan se mai găsește vitamina A, fier, potasiu și mici cantități de calciu, sodiu, zinc, niacin, cupru, fibre și proteine. Datorită vitaminelor și mineralelor din structura sa, rambutanul aduce multe beneficii organismului. Consumul de rambutan ajută la prevenirea cancerului, reduce colesterolul, protejează organismul împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Fierul are un rol important în prevenirea anemiei, iar fibrele îmbunătățesc digestia, previn constipația, tratează diareea și  au rolul de a elimina și paraziții intestinali.

Consumul de rambutan ajută la reducerea grăsimilor interne fapt care are ca efect și îmbunătățirea calității tenului și a pielii în general.  Rambutan este un fruct recomandat chiar și bolnavilor de diabet.

Când pot introduce fructul rambutan în alimentația copilului?

Fructul rambutan este un fruct comun în zonele tropicale, așa cum este mărul la noi. Nu au fost inregistrate cazuri de alergii provocate de acest fruct, însă în alimentația bebelușilor este indicat a fi introdus din luna a 8-a. Ca în cazul oricărui fruct nou introdus în alimentația copilului, este indicat să consultați medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer fructul rambutan copilului?

Fructul rambutan se aseamănă la dimensiuni cu lychee (litchi), însă spre deosebire de cel din urmă, rambutanul are coaja acoperită cu niște țepi lungi și moi. De obicei de culoare roșie, rambutanul se mai poate prezenta și cu o coajă de culoare galbenă sau portocalie. Fructul complet copt are o culoare maronie, nu foarte frumoasă.

De la rambutan se consumă pulpa ce învelește sâmburele, fără coajă. Un fruct proaspăt are pulpa fermă și foarte suculentă. Se găsesc de cumpărat în special în lunile iunie- august, luni în care acest fruct are gustul cel mai bun. O atenție specială trebuie acordată sâmburelui ce nu trebuie tăiat deoarece este otrăvitor.

Fructul poate fi păstrat la temperatura camerei maxim două zile. Pentru o perioadă îndelungată se păstrează bine la frigider în pungă perforată.

Surse(en):
http://www.fruitsinfo.com/Rambutan-fruit.php
http://www.globalgourmet.com/food/special/1999/asian/rambutan.html#axzz2wokberDs
http://www.ititropicals.com/rambutan-fruit-fact-tidbits
http://letsgohealthy.blogspot.ro/2013/07/rambutan-fruit-benefits-and-nutrition.html
http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-rambutan/#
http://thaifood.about.com/od/howtopreparethaifruit/ss/rambutanfruit.htm
http://www.wikihow.com/Eat-a-Rambutan
Surse(ro)
http://terapienaturist.blogspot.ro/2012/03/rambutan-un-fruct-bogat-in-vitamine-si.html
http://www.practicsanatate.ro/10-fructe-neobisnuite-cu-beneficii-remarcabile.html

sursa foto: https://flic.kr/p/7oTYMJ