Atunci când cei mici au primul contact cu alimentele solide, părinţii se informează despre alimente blânde cu stomacul copilului, vase și metode sănătoase de gătit, combinaţii optime etc. Este perioada în care au control maxim asupra lucrurilor pe care le consumă cel mic. Nu trece foarte mult timp până când lucrurile încep să se schimbe, mai întâi cu un colţ dintr-un corn oferit de o bunică în parc, o bomboană (în loc de rest!) de la doamna de la magazin sau o gumă de mestecat de la un copil mai mare, și aşa mai departe.
Ca părinţi ne „facem temele” ca să ne asigurăm că cei mici primesc cea mai bună şi sănătoasă hrană și încercam să-i ţinem departe de tot ce este nociv. Cam grea sarcină din moment ce trăim într-o lume în care poluarea și industrializarea intensă a făcut ca totul să fie mai mult sau mai puţin dăunător. În plus, nu o dată mi s-a spus: „Nu o să-l poţi feri o viaţă întreagă. Când nu vei mai fi lângă el va gusta tot ce i-a lipsit!”. Tocmai de aceea vreau să mă asigur că, la vârsta potrivită, copilul va şti ce îi este benefic şi ce nu, dar mai ales va putea face alegerile corecte atunci când va avea ocazia.
Şi acum o să vă povestesc despre prima noastă întâlnire cu guma de mestecat şi cum am gestionat-o. Eram în parc, o zi frumoasă, mulţi copii, veselie mare. Ne întâlnim cu o prietenă, puţin mai mare, care scoate din buzunar un pachet de gumă şi ne oferă una. Copilul se uită la mine şi întreabă: “Pot?”. Ca să nu creez frustrări pentru o bucată de gumă, zic: “Bine. Doar o dată, dar…”. Şi i-am povestit de ce nu mâncăm guma și cum nu ne face bine. Acesta a fost începutul. Câteva săptămâni după întâmplarea asta, oricând mergeam la magazin vedeam ochii mari cum se uitau rugători la mine să îi iau un pachet de gumă. Am trecut de la negocieri la crize de furie prin magazine, până când am găsit soluţia: am pregătit propria „guma de mestecat” la noi acasă. Imediat vă spun cum am făcut, dar mai întâi motivele pentru care nu îi ofer copilului guma de mestecat.
Motive pentru care nu ofer copilului gumă de mestecat
Îndulcitori
Guma de mestecat este îndulcită cu zahăr, sub diferite forme, sau cu îndulcitori artificiali. Consumul de zahăr prezintă multiple dezavantaje, însă prezenţa sa în guma de mestecat creşte riscul de riscul de apariţie a cariilor. Pentru a micşora acest risc au apărut gumele fără zahăr, cu îndulcitori artificiali.
Să luăm ca exemplu lista de îndulcitori de pe pachetul unei gume destinate copiilor: sorbitol, xilitol, manitol, aspartam, acesulfam K.
Îndulcitorii artificiali resprezintă un subiect controversat, cercetările ştiinţifice având rezultate neconcludente sau contradictorii în ceea ce îi priveşte. Conform Harvard School of Public Health, efectele pe termen lung asupra copiilor sunt necunoscute, motiv pentru care se recomandă a fi evitate. În plus, pericolul pentru dinţi nu dispare în cazul gumelor fără zahăr (sugar-free) deoarece conţin arome sub formă acidă care afectează dintii.
Guma înghiţită
Asociaţia Internaţională pentru Guma de Mestecat (da, chiar există) spune că nu există un risc crescut de înec și nici nici înghiţirea gumei nu prezintă vreun risc. În acelaşi timp, Asociaţia Americană de Pediatrie avertizează că înghiţirea gumei de mestecat în mod repetat de către copii poate cauza diaree, dureri abdominale, flatulenta, ulcere bucale și probleme dentare. De asemenea, există riscul de înec și de obstrucţie intestinală.
Arome şi coloranţi
Toate gumele de mestecat conţin arome și coloranţi. Indiferent că sunt numite artificiale sau naturale, toate parcurg multiple etape de procesare în care sunt folosite substanţe chimice, a căror urmă rămâne și în produsul final.
Dureri de cap
Un studiu publicat în Pediatric Neurology a arătat că mestecatul excesiv al gumei poate fi asociat cu durerile cronice de cap în cazul copiilor. Copiii participanţi la studiu mestecau guma între 1 şi 6 ore pe zi, iar durerile au dispărut complet sau au scăzut în intensitate pentru 26 din 30 de copii, în decurs de o lună de când au renunţat la a mesteca gumă.
Alternative la guma de mestecat
Revenind la povestea noastră, pentru a satisface, totuşi, pofta copilului de a mesteca ceva ne-am confecţionat propria gumă, acasă. Este foarte simplu, iar partea frumoasă este că vă puteţi face propriile combinații.
Reţeta noastră de gumă de mestecat (de la 5 ani)
Ingrediente:
- 1 baton de propolis
- 1 lingură de miere
- 1 lingură fulgi de nucă de cocos
Mod de preparare:
Batonul se taie cu un cuţit în bucăţele mici, se amestecă cu mierea şi nuca de cocos. Se consumă o linguriţă din acest amestec pe zi, restul se poate păstra la frigider. După ce a fost mestecat cel puţin 5 minute „guma” poate fi înghiţită.
În loc de nucă de cocos puteţi folosi şi alte arome naturale, de exemplu, merișoare, stafide, goji sau nuci mărunţite.
Sugestie: În loc de propolis mai puteţi folosi căpăceală sau fagure cu miere.
Aceasta a fost soluţia noastră pentru a evita guma de mestecat. Voi ce alte trucuri aţi descoperit?
Surse (en):
https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/aap-press-room-media-center/Pages/Chewing-Gum.aspx
http://www.gumassociation.org/index.cfm/facts-figures/frequently-asked-questions/does-chewing-gum-contain-only-quality-ingredients/
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/artificial-sweeteners/
http://www.deardoctor.com/dentistry/blog/chewing-gum-linked-to-headaches-in-kids
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/03/6-chewing-gum-side-effects.aspx
Surse (ro):
http://cesamancam.ro/guma-mestecat-daunatoare.html
Sursa foto: https://flic.kr/p/8k4Zi4