Este laptele sănătos? Ce prezintă noul ghid alimentar din Canada din 2019

Din 22 ianuarie 2019 Canada are un nou Ghid alimentar din care ceva lipsește cu desăvârșire – doza zilnică de lactate.

Acest ghid a fost ultima dată actualizat în anul 2007, iar actuala versiune încurajează populația canadiană să consume tot mai multe alimente de origine vegetală.

Un lucru foarte interesant în conceperea noilor recomandări este conform declarației Dr-ului Hasan Hutchinson, director general al Biroului pentru Politici de Nutriție și Promovare din cadrul Ministerului Sănătății al Canadei, faptul că:

“Am fost foarte stricți, ca atunci când studiem evidențele știintifice, să nu folosim rapoarte care au fost finanțate și de companiile din industrii.”

Poate unii oameni consideră abruptă excluderea porției zilnice de lactate din dietă, însă ea vine ca și răspuns a alegerilor canadienilor din ultimele decenii.

Nici autoritățile din industria produselor lactate nu au fost foarte încântate de aceste noi recomandări.

Totuși, conform Biroului de Statistică Canadian consumul de lapte a scăzut continuu din anul 2009, în timp ce alternativele de băuturi pe bază de plante au câștigat din ce în ce mai mult teren.

În aceeași perioadă s-a constatat o scădere și a consumului de produse de origine animală, motivele principale fiind cele privind impactul asupra mediului, sănătății și motivele etice.

În Secțiunea 2 a noului ghid – Alimente și băuturi care subminează alimentația sănătoasă – sunt menționate categoriile de alimente/băuturi procesate care contribuie la un consum sporit de sare, zaharuri sau grăsimi saturate, toate având rolul de a descuraja o alimentație sănătoasă și care ar trebui consumate doar ocazional:
– carnea procesată,
– alimentele prăjite în baie de ulei,
– cerealele îndulcite pentru micul-dejun,
– biscuiții,
– produsele de cofetărie/patisserie,
– băuturile îndulcite,
– substituenți ai zahărului,
– multe alte mâncăruri foarte procesate industrial, “gata pentru a fi mâncate”.

Ghidul menționează de asemenea că băuturile ce conțin zaharuri libere (inclusiv sucul natural din fructe 100%) sunt asociate cu un risc sporit de carii dentare la copii.

Ghidul oferă indicații referitor la dimensiunea unei porții de mâncare și totodată prezintă alimentele care ar trebui să fie puse în farfuria zilnică.

Multe dintre modificările aduse de acest nou Ghid alimentar din Canada au fost propuse și documentate de dr. David Jenkins, șeful Catedrei canadiene de cercetare în nutriție și metabolism, profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Toronto.

Dr. Jenkins este creatorul Indexul Glicemic în anii ’80, el însuși adoptând o dietă bazată exclusiv pe plante integrale.

“Nu este neapărat ceva nou în a spune să consumați mai multe fructe și legume, oamenii fac deja asta de ceva vreme. Nu este o recomandare radicală” a spus Dr. Jenkins la conferința de presă a lansaării noului Ghid alimenatar canadian.


Surse bibliografice:

https://food-guide.canada.ca/static/assets/pdf/CDG-EN-2018.pdf
https://food-guide.canada.ca/en/food-guide-snapshot/
http://stmichaelshospitalresearch.ca/researchers/david-jenkins/