Clătite arăbeşti 12 luni

Clătite arăbeşti (de la 1 an)

Masă

Desert

Ocazie

Petrecere

Fel de mâncare

Clătite/pancakes

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

30

Timp de gătire

40

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Clătite arăbeşti – o reţetă foarte simplă, aproape la fel de ușoară ca cea românească şi o bună modalitate de a servi o masă cu fructe delicioase şi miere.

Clătite arăbeşti (sau kataifi) este o reţetă deosebită, extrem de ușor de făcut şi o bună modalitate de a servi o gustare sau un desert cu fructe delicioase şi miere.

Clătite arăbeşti

clătite arăbești (2)

Ingrediente

  • 8 picături de ștevie, lichidă (sau alt îndulcitor natural, după gust)
  • o linguriţă de drojdie
  • o cană de apă, călduţă
  • o cană şi un sfert de făină
  • o lingură lapte, praf (dacă nu aveţi lapte praf, în loc de apă puteţi folosi lapte)
  • o lingură de griș
  • un vârf de linguriţă bicarbonat
  • puţină sare
  • 6-7 linguri de miere, de albine sau sos de migdale (vezi reţeta aici)
  • fructe uscate, (stafide, curmale, smochine, etc) sau budincă de vanilie

Paşii necesari preparării

  1. Se amestecă într-un vas drojdia cu apa călduţă şi se lasă deoparte pentru 5 minute. 
  2. În alt vas se amestecă toate celelelalte ingrediente şi se adaugă apa cu drojdia. 
  3. Se mixează pentru 2-3 minute. 
  4. Se strecoară pentru a elimina posibilele cocoloaşe de făină. Compoziţia trebuie să fie cât mai fină. 
  5. Se acoperă cu o folie de plastic şi se lasă la crescut pentru o oră, la temperatura camerei.
  6. După o oră, se pune o tigaie cu fundul gros pe foc. 
  7. Când tigaia este bine încinsă se toarnă un sfert de polonic de compoziţie în tigaie. 
  8. Când suprafaţa clătitei este aproape uscată şi cu multe găuri se ia din tigaie şi se acoperă cu un prosop pentru a nu se usca. 
  9. Toate clătitele se fac în acelaşi fel până la terminarea compoziţiei. 
  10. Înainte de a fi umplute clătitele se lasă să se răcească în totalitate.
  11. Clătitele se umplu fie cu budincă de vanilie, caz în care nu se mai pun la cuptor, fie cu  un amesec din fructe uscate tocate mărunt cu cuţitul sau date prin maşina de tocat (stafide, smochine, curmale şi miez de nucă măcinat, cocos, migdale etc.).
  12.  După ce se adaugă umplutura, se împăturesc în două și se sigilează marginile presând ușor cu degetele, după care se se aşează într-o tavă pentru copt. 
  13. Se coc în cuptor până când încep să se rumenească. Când se răcesc se toarnă miere peste ele şi se servesc imediat.
Se amestecă într-un vas drojdia cu apa călduţă şi se lasă deoparte pentru 5 minute. În alt vas se amestecă toate celelelalte ingrediente şi se adaugă apa cu drojdie. Se mixează pentru 2-3 minute. Se strecoară pentru a elimina posibilele cocoloaşe de făină. Compoziţia trebuie să fie cât mai fină. Se acoperă cu o folie de plastic şi se lasă la crescut pentru o oră, la temperatura camerei.
După o oră, se pune o tigaie cu fundul gros pe foc. Când tigaia este bine încinsă se toarnă un sfert de polonic de compoziţie în tigaie. Când suprafaţa clătitei este aproape uscată şi cu multe găuri se ia din tigaie şi se acoperă cu un prosop pentru a nu se usca. Toate clătitele se fac în acelaşi fel până la terminarea compoziţiei. Înainte de a fi umplute clătitele se lasă să se răcească în totalitate.

Clătitele se umplu fie cu budincă de vanilie, caz în care nu se mai pun la cuptor, fie cu  un amesec din fructe uscate tocate mărunt cu cuţitul sau date prin maşina de tocat (stafide, smochine, curmale şi miez de nucă măcinat, cocos, migdale etc.). După ce se adaugă umplutura, se împăturesc în două și se sigilează marginile presând ușor cu degetele, după care se se aşează într-o tavă pentru copt. Se coc în cuptor până când încep să se rumenească.
Când se răcesc se toarnă miere peste ele şi se servesc imediat.

Sursa foto: https://flic.kr/p/rAdLFg

Comentarii