Uleiul de palmier este originar din Africa. Este un ulei vegetal de culoare roşu închis (datorită conţinutului de caroten), fără gust sau miros, fiind utilizat cu succes în prepararea mâncărurilor.
Uleiul de palmier este pe locul 3 în topul consumului de uleiuri şi grăsimi (după grăsimile animale şi uleiul din soia).
Acest ulei este obţinut prin zdrobirea părţii cărnoase care înconjoară sâmburele (un ciorchin de palmier poate avea între 1000 şi 3000 de fructe ce sunt formate din sâmburi şi o parte cărnoasă).
Ce substanţe nutritive conţine uleiul de palmier?
Datorită conţinutului ridicat de vitamina E, uleiul de palmier este un bun antioxidant. Iar datorită acestui rol, poate reduce riscul apariţiei cancerului (de sân, de piele, de pancreas, de ficat, colon şi stomac).
De asemenea, conţine vitamina A şi caroten (cu rol în menţinerea sănătăţii pielii, a ochilor, a oaselor).
Deşi are multe calorii, nu conţine colesterol. El conţine 44% acid oleic, 10% acid linoleic, 40% acid palmitic, 5% acid stearic (compoziţie pe care un om cu o alimentaţie normală o are în ţesutul adipos).
Neavând colesterol, uleiul de palmier, stabilizează nivelul tensiunii arteriale, previne artrita şi apariţia astmului.
Avantajele prăjirii alimentelor în acest ulei (pentru asta e folosit cel mai des) sunt: păstrarea gustului alimentelor, uleiul nu pătrunde în alimente, nu face fum, rezistă la temperaturi ridicate şi poate fi refolosit.
Specialiştii spun că acest ulei conţine grăsimi saturate, care nu sunt benefice corpului uman (aprox 85%, 2 linguiţe ating necesarul zilnic de grăsimi pentru o femeie).
100 g ulei de palmier conţine: 884 calorii, 100 lipide, 0 proteine, 0 carbohidraţi, 0 fibre.
Uleiul de palmier poate fi oferit şi în alimentația copiilor, ba chiar, uleiul de palmier roşu este folosit ca şi supliment împreună cu uleiul de peşte. Cu tote acestea, sfatul nostru este să discutați înainte de a-l introduce în alimenatție cu medicul pediatru.
Cum păstrăm uleiul de palmier?
Fiind foarte rezistent la oxidare, uleiul de palmier poate fi păstrat o lungă perioadă de timp.
La temeparturi sub 18°C, uleiul de palmier se solidifică. El poate fi readus în starea sa lichidă dacă este ţinut în apă caldă sau încălzit câteva minute (nu i se modifică proprietăţile în acest procedeu).
Temperatura optimă pentru depozitarea acestul ulei este de 24°C.
Se poate folosi pentru prăjeli sau prăjituri.
Surse: http://www.slabsaugras.ro/uleiul-de-palmier-art-2671.html
http://www.slabsaugras.ro/uleiul-de-palmier-solutie-pentru-gatit-economic-art-3718.html
http://www.uleiuldepalmier.ro/
http://prodieta.ro/ce-ulei-sa-folosim-la-prajit-si-gatit-uleiul-de-palmier-ulei-de-in-floarea-soarelui-uleiul-de-masline/
http://www.apropo.ro/news/util/uleiurile-de-gatit-sanatoase-si-cele-care-te-imbolnavesc-1076947
http://ro.scribd.com/doc/27023687/ULEIUL-DE-PALMIER
http://sfatulparintilor.ro/prescolari/alimentatie-prescolari/care-e-cel-mai-bun-ulei-pentru-alimentatia-copiilor/
Sursă foto: http://flic.kr/p/bz5v41