zer, lapte acru, brânză 1 an

Zer, lapte acru, brânză (de la 1 an)

Masă

Gustare

Fel de mâncare

Lapte

Ingredient principal

Brânză

Timp de preparare

20

Timp de gătire

20

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Zer, lapte acru, brânză – din lapte crud de vacă – un aliment versatil, care prin fermentare s-a îmbogățit cu substanțe minerale, probiotice și vitamine.

Zer, lapte acru, brânză – din lapte crud de vacă – un aliment versatil, care prin fermentare s-a îmbogățit cu substanțe minerale, probiotice și vitamine.

Beneficiile şi întrebuinţările zerului sunt nenumărate. De la fermentarea leguminoaselor până la acrirea ciorbelor, dar şi prepararea de băuturi răcoritoare, zerul îşi dovedeşte versatilitatea. Aspectele pozitive ale consumului de zer în diverse forme sunt prea multe pentru a fi enumerate aici şi sunt deja tratate în articolul: Zer sau un mod sănătos de a exploata laptele.

Deși poate părea complicat, obţinerea zerului nu necesită nici efort şi nici timp mult.

Zer, lapte acru, brânză

Zer

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 1 litru lapte crud de vacă

Mod de preparare:
Laptele crud se strecoară bine şi se toarnă într-o ulcică de pământ cu gura largă sau într-un borcan de 1l, pentru a vedea mai uşor când se separă zerul, şi se acoperă. Vasul folosit de opăreşte înainte de folosire, pentru a elimina bacteriile nedorite. Se lasă să stea la temperatura camerei (aproximativ 20 de grade) 1-2 zile, până se încheagă bine laptele, iar zerul se lăsă pe fundul borcanului. În acest punct am obţinut laptele acru. El se poate amesteca şi consuma ca atare sau se poate trece la pasul următor, pentru a obţine zer şi brânză de vaci.
Vom turna laptele coagulat într-un castron acoperit cu o sită largă peste care se aşează un strat de tifon, şi vom lăsa câteva ore, până se scurge tot zerul (sau peste noapte). Zerul astfel obţinut se poate folosi în mâncăruri, ca băutură răcoritoare, în smoothie-uri în loc de apă sau lapte, în pâine și produse de panificație pentru frăgezirea aluatului sau pentru fermentarea leguminoaselor.
În tifon va rămâne o brânză cremoasă, numai bună de întins pe pâine.

Sursa foto:
https://flic.kr/p/6Zcf2A

Ingrediente

  • 1 litru lapte, crud de vacă

Paşii necesari preparării

  1. Laptele crud se strecoară bine şi se toarnă într-o ulcică de pământ cu gura largă sau într-un borcan de 1l, pentru a vedea mai uşor când se separă zerul, şi se acoperă. 
  2. Vasul folosit de opăreşte înainte de folosire, pentru a elimina bacteriile nedorite. 
  3. Se lasă să stea la temperatura camerei (aproximativ 20 de grade) 1-2 zile, până se încheagă bine laptele, iar zerul se lăsă pe fundul borcanului.
  4.  În acest punct am obţinut laptele acru. 
  5. El se poate amesteca şi consuma ca atare sau se poate trece la pasul următor, pentru a obţine zer şi brânză de vaci.
  6. Vom turna laptele coagulat într-un castron acoperit cu o sită largă peste care se aşează un strat de tifon, şi vom lăsa câteva ore, până se scurge tot zerul (sau peste noapte). 
  7. Zerul astfel obţinut se poate folosi în mâncăruri, ca băutură răcoritoare, în smoothie-uri în loc de apă sau lapte, în pâine și produse de panificație pentru frăgezirea aluatului sau pentru fermentarea leguminoaselor.
  8. În tifon va rămâne o brânză cremoasă, numai bună de întins pe pâine.

Comentarii