iaurt grecesc 6 luni

Iaurt grecesc (de la 6 luni)

de Andreea
Masă

Gustare

Fel de mâncare

Iaurt

Ingredient principal

Iaurt

Timp de preparare

30

Timp de gătire

25

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Ador acest iaurt grecesc! Sper ca și copiii să aprecieze consistența lui pufoasă și gustul echilibrat.

Ador acest iaurt grecesc! Sper ca și copiii să aprecieze consistența lui pufoasă și gustul echilibrat. Apreciat de copii și de adulți.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1.  Ustensile: - oală pentru fiert - lingură de lemn - sită cu urechiușe - bol mare - tifon dens sau tifon pentru brânză - oală de lut sau borcan de sticlă de 1,5 L - o pătură sau un prosop
  2. Iaurtul grecesc este special din cauza consistenței și densității lui cremoase. 
  3. Avem nevoie în total de 2-3 zile pentru a obține un iaurt grecesc bun, dar eu zic că merită efortul. Iar copii vor aprecia sigur consistența lui pufoasă.
  4. E de preferat să alegeți un lapte de țară, gras. 
  5. Puneți laptele la fiert pe un foc mediu. 
  6. Amestecați continuu pentru a nu se prinde de fund, dar și pentru omogenizare. 
  7. Laptele nu se lasă pe foc până fierbe cu bulbuci. 
  8. Îl dăm deoparte când face o spumă fină pe marginea oalei.
  9. După ce luăm oala de pe foc, lăsăm laptele să se răcească aproximativ 10 minute. 
  10. Verificăm cu degetul mic temperatura. 
  11. Trebuie să fie posibil să ținem degetul în lapte atât cât să numărăm repede până la 10 fără să ne frigem (cam 50 grade celsius). 
  12. În acest moment amestecăm 1 lingură de smântână în lapte.
  13. Ungem pereții vasului (oală sau borcan) cu celelalte 2 linguri de smântână. Turnăm laptele. 
  14. Acoperim cu pătura sau cu prosopul și lăsăm la acrit, cel puțin o noapte. 
  15. Cu cât lăsăm mai mult, cu atât va fi mai acru.
  16. Băgăm iaurtul la frigider. 
  17. După 8-24 ore îl punem la strecurat. 
  18. Sita cu urechiușe se pune pe bol. 
  19. Spațiul dintre fundul bolului și fundul sitei trebuie să fie destul de mare pentru a lăsa loc zerului ce se va scurge. 
  20. Acoperim sita cu tifonul (dacă nu e destul de dens îl împăturim) și turnăm iaurtul. Strângem tifonul pentru a acoperi iaurtul. 
  21. Băgăm din nou la frigider. Va sta la strecurat în funcție de cât de gros vă doriți să fie iaurtul. Cam 4 ore sunt de ajuns pentru a obține un iaurt destul de gros încât să-l putem numi “iaurt grecesc”.
  22. Din 1,5 litri de lapte veți obține cam 700-800 ml de iaurt grecesc.
  23. Iaurtul grecesc se poate consuma ca atare dar și în deserturi, în sosuri și ca înlocuitor al smântânii în mâncăruri,
Iaurtul grecesc este special din cauza consistenței și densității lui cremoase. Avem nevoie în total de 2-3 zile pentru a obține un iaurt grecesc bun, dar eu zic că merită efortul. Iar copii vor aprecia sigur consistența lui pufoasă.

E de preferat să alegeți un lapte de țară, gras. Puneți laptele la fiert pe un foc mediu. Amestecați continuu pentru a nu se prinde de fund, dar și pentru omogenizare. Laptele nu se lasă pe foc până fierbe cu bulbuci. Îl dăm deoparte când face o spumă fină pe marginea oalei.

După ce luăm oala de pe foc, lăsăm laptele să se răcească aproximativ 10 minute. Verificăm cu degetul mic temperatura. Trebuie să fie posibil să ținem degetul în lapte atât cât să numărăm repede până la 10 fără să ne frigem (cam 50 grade celsius). În acest moment amestecăm 1 Lg de smântână în lapte.

Ungem pereții vasului (oală sau borcan) cu celelalte 2 linguri de smântână. Turnăm laptele. Acoperim cu pătura sau cu prosopul și lăsăm la acrit, cel puțin o noapte. Cu cât lăsăm mai mult, cu atât va fi mai acru.

Băgăm iaurtul la frigider. După 8-24 ore îl punem la strecurat. Sita cu urechiușe se pune pe bol. Spațiul dintre fundul bolului și fundul sitei trebuie să fie destul de mare pentru a lăsa loc zerului ce se va scurge. Acoperim sita cu tifonul (dacă nu e destul de dens îl împăturim) și turnăm iaurtul. Strângem tifonul pentru a acoperi iaurtul. Băgăm din nou la frigider. Va sta la strecurat în funcție de cât de gros vă doriți să fie iaurtul. Cam 4 ore sunt de ajuns pentru a obține un iaurt destul de gros încât să-l putem numi “iaurt grecesc”.
Din 1,5 litri de lapte veți obține cam 700-800 ml de iaurt grecesc.

Iaurtul grecesc se poate consuma ca atare dar și în deserturi, în sosuri și ca înlocuitor al smântânii în mâncăruri.

© Looby | Dreamstime.comGreek Yogurt Photo

Comentarii