Alimentația după sarcină și în timpul alăptării

Imediat după naștere mămicile sunt supuse oboselii, stresului, nopților nedormite și echilibrării organismului printr-o serie de schimbări hormonale. Pentru a face față tuturor provocărilor oferite de cei din jur, dar și de propriul corp, mămicile au nevoie de o alimentație sănătoasă și echilibrată care să le ofere energia de care au nevoie acum mai mult ca niciodată. O alimentație nepotrivită are ca rezultat apariția depresiei, iar la mamele care alăptează apar carențe greu de acoperit în organism.

Cum influențează alimentația laptele matern?

Unele studii susțin că ceea ce mâncăm nu influențează calitatea laptelui, dar influențează cantitatea. Altele arată că alimentația influențează atât calitatea cât și cantitatea. Cert este că dacă există o alimentație neechilibrată atunci substanțele nutritive necesare bebelușului sunt luate din rezervele mamei. Ca și în perioada sarcinii, este indicat ca mămica să aibă o alimentație cât mai diversificată.

Ce măsuri sunt indicate pentru o alimentație sănătoasă?

Amânați dieta pentru slăbit: oricât de nerăbdătoare ar fi mama să arate cât mai suplă, ar fi bine să mai aștepte puțin.

Alegeți un mic dejun sănătos: în nici un caz nu sunt suficiente cerealele (dulci) cu lapte sau un mic dejun bogat în carbohidrați simpli și zahăr. Pe timpul alăptării micul dejun trebuie să includă mai ales lipide, dar și proteine precum și carbohidrați complecși (ovăz, orz, pâinea de secară).

Optați pentru mai mult de trei mese pe zi, chiar dacă sunt mai mici. Acest lucru este necesar pentru a da corpului energie. Aceste mese includ și gustările care de asemenea, trebuie să fie hrănitoare.

Consumați cantități mai mari de apă. În mod normal este indicat să consumăm 2,5 l apă/zi, însă în timpul alăptării și imediat după naștere mamele trebuie să depășească această cantitate. Incredibil, dar apa va ajuta corpul să își recapete energia, iar mama se va simți mult mai bine și mai revigorată.

Să aveți mereu fructe la îndemână. Acestea sunt cele mai bogate în vitamine, dar și în glucide. Un fruct va fi un energizant imediat și spre deosebire de dulciurile rafinate, nu va avea ca efect pe tremen lung moleșeala completă.

Combinarea mâncării cu odihna, ori de căte ori apare posibiliatea unui pui de somn, este cheia succesului. Oricât de sănătoasă ar fi alimentația, aceasta nu poate înlocui și nici trata amețeala dată de lipsa de somn. Prin urmare, proaspetele mămici trebuie să se alimenteze corect și să se odihnească cât de mult.

Care sunt alimentele indicate după naștere și în timpul alăptării?

După naștere alimentația necesită la fel de multă sau chiar mai multă atenție decât pe perioada sarcinii mai ales în cazul mămicilor care alăptează. Se știe că ceea ce consumă ajunge în lapte și poate provoca colici bebelușului. Așadar se recomandă o alimentație variată cuprinzând:

Alimente cu Omega-3 și proteine: pește (somon, creveți, păstrăv, hering), nuci, alune, alune de pădure, migdale, arahide, semințe (de floarea soarelui, de dovleac);

Fructe cât mai variate, proaspete sau în compoturi, se exclud din alimentație doar fructele de la care mama devine balonată, deoarece acele fructe afectează și bebelușul. De obicei se evită consumul de fructe cu risc alergenic, dacă mama este alergică și unele fructe ce pot crea hiperaciditate stomacală, cum sunt fructele exotice, lămâile și piersicile;

Lactate: lapte de capră, smântână, brânză facută în casă, iaurt. În cantitate mare există riscul să producă bebelușului colici, însă mămicile au nevoie de lactate pentru a acoperi nevoia de calciu;

Legume: ardei de toate culorile, varză, cartofi, bame, salată verde, castraveți, ceapă, fenicul, țelină, morcov, păstârnac, broccoli, sfeclă, ș.a.

Cereale integrale, germeni și vlăstari, quinoa, orez, hrișcă, pâine bogată în fibre, eventual făcută în casă.

Ceaiuri: ceai de fenicul (pentru colici), din frunze de zmeur, ceai de anason, ceai de coriandru, ceai de hamei, ceai de urzică. Ceaiul de tei și de mușețel ajută la calmarea durerilor copilului și îi oferă un somn mai bun.

Surse(En):
http://www.babycenter.com/0_best-foods-for-new-moms-energy-boosters_1458856.bc?page=1
http://www.webmd.com/parenting/breast-feeding-diet?page=2
Surse(Ro):
http://www.copilul.ro/nastere/dupa-nastere/Alimente-care-combat-depresia-si-oboseala-proaspetelor-mamici-a7081.html
http://www.desprecopii.com/info-id-9288-nm-Super-alimente-pentru-mamici-care-alapteaza.htm
http://www.mamica.ro/alimentatia-pe-perioada-alaptarii/
http://lataifas.ro/ganduri-idei-citate/26932/ceaiuri-permise-si-interzise-perioada-alaptarii/
Sursa foto: https://flic.kr/p/99tJ1d

 

 

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it