Cum depozitezi corect alimentele în frigider | Diversificare.ro

Cum depozitezi corect alimentele în frigider

Știai că una dintre principalele cauze ale risipei alimentare este depozitarea necorespunzătoare a alimentelor? Spune-mi cum depozitezi alimentele în frigider, ca să îți spun câtă mâncare arunci!

În acest context, miza articolului este aceea de a-ți oferi câteva sfaturi prețioase referitoare la aranjarea corectă a alimentelor în frigider, pentru ca ele să-și păstreze savoarea și proprietățile timp îndelungat.

Dar înainte de a face referire la diversele tipuri de produse, îți ofer un sfat fundamental – evită supraaglomerarea. Frigiderul tău funcționează în condiții optime dacă permiți aerului să circule și dacă-i menții o temperatură constantă. Păstrează o distanță de 2-3 centimetri între pereții frigiderului și alimentele pe care le depozitezi. În felul acesta, eviți alterarea. 

Cum depozitezi corect și unde?

1. Mâncarea gătită 

Depozitează mâncarea gătită pe rafturile superioare ale frigiderului, în aproximativ două ore de la gătire. Ambaleaz-o în caserole sau pungi alimentare care se închid etanș. Altfel, aromele/mirosurile se răspândesc și se pot impregna și în celelalte alimente. De asemenea, este important să porționezi mâncarea. Alegând recipiente mai mici (în locul unui singur recipient mare), riscul contaminării cu bacterii scade, deoarece mâncarea se răcește mai repede.

2. Carnea

Fie că vorbim despre carnea de pește, de pui sau de vită, depoziteaz-o în recipiente bine închise sau cu o tavă dedesubt, pentru a evita răspândirea lichidelor. Păstrează carnea pe rafturile inferioare ale frigiderului, întrucât această zonă este ferită de lumină și mai răcoroasă. Însă, nu pentru mult timp! Dacă nu intenționezi să o prepari curând, este de dorit să o depozitezi direct în congelator.

În general, toate tipurile de carne crudă rezistă în frigider două, trei zile. Cotletul și antricotul pot rezista până la cinci zile, iar carnea gătită, inclusiv fructele de mare, rezistă până la patru zile.

3. Lactatele

Nu este necesar să îndepărtezi ambalajul original al produselor lactate! Dar, dacă acest lucru se întâmplă, folosește folia alimentară pentru a-l înlocui. Dacă transferi iaurt sau smântână într-un bol, nu reveni la ambalajul inițial. Acoperă recipientul cu un capac/folie alimentară și depozitează-l așa în frigider. Brânza are nevoie de aer, așa că o poți înveli într-o hârtie cerată care ține mirosurile la distanță.

Nu depozita sticla de lapte pe ușa frigiderului! Acesta este cel mai călduros loc al frigiderului, iar laptele este un aliment perisabil. Ușa ar trebui folosită numai pentru depozitarea condimentelor sau a băuturilor carbogazoase. Pentru lactate și ouă folosește rafturile inferioare!

4. Fructele și legumele

Păstrează fructele și legumele separat, depozitându-le ca atare, în sertarul frigiderului destinat acestora. Atât fructele, cât și legumele, emană gaze specifice care pot altera prospețimea fructelor/legumelor cu care acestea intră în contact. Păstrează-le în pungi perforate sau ușor deschise și spală-le doar înainte de consum.

Nu depozita în frigider: roșiile, cartofii, bananele, ceapa, dovlecelul! Temperatura scăzută a frigiderului le va modifica consistența, textura și gustul. Agață bananele, dacă ai posibilitatea, și evită să le rupi cotorul atunci când vrei să mănânci una. Astfel, își vor păstra prospețimea mai multă vreme. Cartofii, ceapa și dovlecelul pot fi depozitate cu ușurință în locuri răcoroase și întunecate, în cămară sau într-un dulap. Roșiile se păstrează la temperatura camerei pentru maxim trei zile. Odată băgate în frigider, ele devin moi și își pierd aroma (în cazul în care mai găsiți roșii gustoase).

În frigider pot fi depozitate: merele, morcovii, strugurii, piersicile, prunele, perele, lămâile, rodia, sfecla, ardeiul gras, vinetele, salata verde, fasolea verde sau ridichile.

5. Mâncarea bebelușului tău

Aceasta ar trebui să fie întotdeauna proaspăt gătită, cel puțin în primele luni ale diversificării. Evită, așadar, stocurile de hrană gătită. Pe de altă parte, mâncarea poate fi și reciclată fără probleme: dacă a fost depozitată corect (în recipiente mici cu capac) și dacă nu a luat contact cu saliva (a ta sau a bebelușului).

Cu toate acestea, bebelușul poate primi fructe și legume congelate (dacă acestea au fost depozitate corespunzător), chiar din primele luni ale diversificării. Afirmația potrivit căreia fructele și legumele congelate își pierd proprietățile este doar un mit. Argumentul constă în faptul că sunt culese în perioada optimă de acumulare a nutrienților, iar congelarea fixează substanțele nutritive în fruct/legumă. De fapt, este mai indicat să oferi familiei tale afine din congelator, culese în luna august și păstrate corect în pungi sigilate, decât să le cumperi proaspete, în februarie, din supermarket.

Pentru a optimiza viața alimentelor tale, curăță frigiderul o data la trei luni și folosește-l până la capacitatea de optzeci la sută. Iar dacă dorești să menții un miros proaspăt în frigiderul tău, pune un pachet de bicarbonat de sodiu pe raftul al doilea sau al treilea și înlocuiește-l o dată la trei luni.

Acum, că știi cum să depozitezi eficient, lucrurile par mai simple, nu?!

Articol de Adela Petruse

Surse:
https://poise.ro/depozitarea-corecta-a-produselor-alimentare/
https://www.lifestorage.com/blog/storage/how-to-store-food-refrigerator/
https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/store-food-refrigerator

Sursă foto: https://www.eggs.ca/

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it