Congelarea-alimente mereu proaspete

Print Friendly, PDF & Email

Congelarea este cea mai populară metodă de a păstra alimentele proaspete mai mult timp. Pare foarte simplu, dar pentru a păstra prospețimea şi substanțele nutritive, trebuie respectate anumite reguli.

Ce alimente se pot congela?

Toate alimentele se pot congela, dar nu orice aliment poate fi congelat în stare proaspătă. Unele alimente necesită o pregătire prealabilă pentru a se păstra cât mai bine.

Cum pregătesc alimentele pentru congelare?

Asigurați-vă că alimentele pe care doriți să le congelați sunt “în cea mai bună formă”, fără semne de alterare. Bacteriile nu se înmulțesc în alimentele congelate, însă dacă un aliment este contaminat cu mucegaiuri sau bacterii, acestea vor deveni active la dezghețare.

Cum congelez fructele?

Alegeți pentru congelare fructe bine coapte, sănătoase şi proaspăt culese.
Spălați-le sub jet de apă rece, apoi uscați-le bine.
Fructele întregi (fructe de pădure, cireșe) sau tăiate bucăţele (banane, caise, piersici) se aşează în rânduri, separate pe o tavă care se introduce în congelator. O dată congelate le puteţi aşeza în pungi de plastic sau recipiente speciale. Deşi această metodă necesită mai mult timp, dă cele mai bune rezultate. Fructele nu se vor lipi între ele, iar la dezgheţare vor fi mai ferme şi mai uşor de manevrat.

Atenţie!

  • unele fructe îşi pot schimba culoarea în procesul de congelare, primind o tentă maronie.
  • unele gospodine preferă să congeleze cireșele şi vişinile cu sâmburi, pentru a le păstra mai tari.
  • căpşunile şi strugurii se pot înmuia foarte tare la decongelare, datorită conținutului mare de apă.

Cum congelez legumele?

Legumele şi zarzavaturile trebuie iniţial opărite, pentru a-şi păstra mai bine textura, culoarea şi aroma. Acest procedeu se numeşte blanşare şi constă în introducerea legumelor (şi a unor fructe cum ar fi merele sau perele) în apă fiartă pentru câteva minute.
Timpul de blanşare diferă de la o legumă la alta. De exemplu, pentru mazăre, acesta este de 1 minut, pentru fasole 2 minute, broccoli şi morcovi: 3 minute.
Apoi legumele se răcesc, se usucă complet şi se ambalează în pungi de plastic din care se scoate aerul.

Cum congelez carnea?

Carnea se poate congela crudă sau gătită. Carnea crudă se spală, se porţionează în funcţie de necesităţi și se ambalează.
Peştele crud se curăţă şi se eviscerează înainte de congelare.
Friptura se congelează mai bine în sos, altfel devine uscată.

Cum congelez mâncarea gătită?

Uneori nu putem găti bebeluşului la fiecare masă, alteori gătim prea mult şi mâncarea se strică. O soluţie ar fi păstrea la congelator în pungi sau în caserole speciale. Mâncarea trebuie răcită înainte de congelare şi porţionată în funcţie de necesităţi.

Ce alte alimente se mai pot congela?

Lapte fiert în prealabil, brânză veche şi tare, unt nesărat, frişcă lichidă, smântâna grasă, pâinea, blaturi de tort, checuri, aluaturi.

Cât timp pot păstra alimentele în congelator?

  • fructele şi legumele se pot păstra 1-2 ani
  • carnea crudă până la 9 luni, gătită până la 5 luni
  • lactatele până la 3 luni
  • pâinea şi produsele de panificație până la 3 sau 4 luni

E bine de ştiut…

  • în timpul congelării, alimentele îşi măresc volumul. Nu umpleţi recipientele şi sertarele până la refuz.
  • etichetaţi fiecare pachet şi notaţi cantitatea sau numărul de porţii.
  • legumele se pot găti fără decongelare.
  • pâinea feliată se poate prăji congelată.
  • decongelarea nu trebuie făcută brusc. Decongelaţi în frigider sau în apă rece.
  • NU recongelaţi!

Surse (ro):
http://nutripedia.ro/2011/08/08/ce-trebuie-sa-stim-despre-congelarea-alimentelor/
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alimente/sfaturi-pentru-congelarea-mancarurilor-gatite-1077722
http://www.formula-as.ro/2008/803/strabunica-stie-tot-40
http://www.revistafelicia.ro/articol_1005605/congelarea_-_o_metoda_sanatoasa_de_pastrare_a_alimentelor.html
http://www.avantaje.ro/Gastronomie/Sfaturi-practice/Congelarea-alimentelor-568526
http://www.121.ro/articole/art941-congelarea-fructelor-si-legumelor.html
http://en.petitchef.com/recipes/tii-cat-timp-s-pstrezi-alimentele-in-frigider-dr-mencinicopschi-ii-spune-fid-1167711

Sursă foto: http://flic.kr/p/MBFA5

Author: Oana

Sunt mama a trei copii și împreună învăţăm ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă. Ne place foarte mult să gătim împreună, să inventăm și să ne jucăm în bucătărie.

Share This Post On