Nucile, alunele şi seminţele fac parte din dieta noastră şi a copiilor, datorită multiplelor beneficii pe care le aduc organismului. Toate acestea reprezintă surse importante de proteine, fibre şi grăsimi nesaturate, dar conțin şi potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, vitaminele A, E, K, C, B1, B2, B6, B3 (vitamina PP), acid pantotenic şi folați.
Fie că aduc arome deosebite în salate și deserturi crude („raw”), sau le folosim simplu ca o gustare săţioasă, pregătirea acestora este esenţială pentru potenţarea beneficiilor şi eliminarea potenţialelor efecte negative, prin înmuiere.
Care sunt efectele negative ale consumului de nuci şi seminţe crude?
Atât nucile crude, dar cu atât mai mult seminţele, conţin cantităţi de acid fitic ce nu trebuie neglijate. Acidul fitic funcţionează ca un element protector şi antioxidant pentru plante, jucând rolul unui gardian pentru seminţe înainte de a germina, însă pentru oameni cauzează iritarea tractului gastro-intestinal, lipindu-se de minelale şi cauzând deficienţe nutriționale. În compoziţia nucilor şi a semințelor crude se află, de asemenea, inhibitori de enzime în cantităţi semnficative. Aceştia previn germinarea permanentă a nucilor în natură, însă, asemănător acidului fitic, provoacă deficienţe de asimilare şi dificultăţi în digestie.
Care sunt beneficiile hidratării nucilor şi seminţelor?
Cel mai important aspect pozitiv al hidratării este neutralizarea fitaților şi a inhibitorilor enzimatici, însă asta nu este tot. Înmuierea în apă călduţă cu sare cauzează o creştere semnificativă a biodisponibilitatății (raportul dintre cantitatea de substanță activă și viteza cu care este absorbită în organism) celor mai importante substanţe nutritive, în mod deosebit a complexului de vitamine B şi a enzimelor benefice digestiei. În timpul înmuierii, nucile şi seminţele îşi încep procesul de germinare, crescându-le semnificativ potenţialul nutritiv. În plus, textura şi gustul sunt cu mult mai plăcute. Credeaţi că nucile nu pot fi mai bune de atât?
Cum se hidratează nucile şi seminţele?
Metoda de hidratare, relativ similară pentru toate tipuririle de nuci şi seminţe, presupune scufundarea acestora în apă călduţă cu sare, timpul necersar fiind diferit. Sarea ajută la activarea enzimelor benefice şi neutralizarea inhibitorilor de enzime.
Se dizolvă 1-2 linguriţe rase de sare pentru o cană de nuci sau seminţe şi se adaugă nucile şi seminţele. Se foloseşte apa destulă cât să le acopere cu 2-3 centimetri şi se păstrează într-un loc călduţ ţinând cont de timpul specificat pentru pentru fecare tip. La final se scurge apa şi se clăteşte bine. Se pot folosi ca atare sau se pot usca şi păstra pentru un timp îndelungat folosind un deshidrator sau în aşezându-le într-un singur strat în cuptor la cel mult 50 de grade timp de aproximativ 24 de ore. Asigurați-vă ca sunt uscate complet, altfel vor mucegăi.
Timpul de hidratare pentru diferite tipuri de nuci şi seminţe:
Migdale – 8-12 ore
Nuci – 4 ore
Nuci de Brazilia – 3 ore
Caju – 2-4 ore
Alune – 8-12 ore
Nuci de macadamia – 2 ore
Nuci pecan – 4-6 ore
Fistic – 8-12 ore
Seminţe dovleac – 8 ore
Seminţe de susan – 8 ore
Seminţe de in – 8 ore
Seminţe de floarea soarelui – 8 ore
Seminţe de chia – ½ ore
Seminţe de pin – 2 ore
Surse:
http://wholelifestylenutrition.com/recipes/appetizers-snacks/is-soaking-nuts-necessary-how-to-properly-soak-your-organic-raw-nuts/
http://foodmatters.tv/articles-1/the-benefits-of-soaking-nuts-and-seeds
http://vegetarian.about.com/od/beverage1/a/soaking-nuts.htm
http://blog.radiantlifecatalog.com/bid/69542/That-s-Nuts-A-Complete-Guide-to-Soaking-Nuts-and-Seeds
http://www.vegetariantimes.com/blog/how-to-soak-and-sprout-nuts-seeds-grains-and-beans/
Sursa foto:
https://flic.kr/p/aXLJS2