proia, pâine cu mălai 1 an

Proia, pâine cu mălai (de la 1 an)

de Andreea
Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

20

Timp de gătire

40

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Proia, pâine cu mălai (scrisă original “proja”) este o păine populară în Serbia. Se poate coace și sub formă de brioșe. Se servește caldă, cu iaurt.

Proia, pâine cu mălai (scrisă original “proja”) este o păine populară în Serbia. Se poate coace și sub formă de brioșe. Se servește caldă, cu iaurt.

Proia, pâine cu mălai

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 2 cești mălai (180 gr)* sau făină de grâu fină
– 1 ceașcă făină albă sau integrală de grâu
– 2 ouă
– 2 cești iaurt
– 200 g brânză (telemea, caș sau combinate)
– 50 ml ulei de măsline (opțional)
– 1 ceașcă frunze ceapă verde sau arpagic (opțional)
– 1/2 lg bicarbonat de sodiu

– 1 lg praf de copt
– 1 ardei gras (opțional)
– ½ lg sare (opțional)
– un praf de piper (opțional)

Mod de preparare:
Încălzim cuptorul la 180 grade. Se amestecă bine componentele lichide. Apoi se adaugă brânza mărunțită și opțional ceapa verde și ardeiul tăiate mărunt, piper dacă doriți și dacă permite vârsta copilului.
În mălai se amestecă făina integrală, bicarbonatul, praful de copt, sarea (dacă mai este nevoie, depinde cât de sărată este brânza).
Făinurile se toarnă peste lichide și se omogenizează compoziția. Consistența finală trebuie să fie aceea a unei smântâni groase.
Eu am copt într-o formă cu fund detașabil pe care am uns-o puțin cu unt.
Se coace aprox 30-40 de minute. Încercăm cu o scobitoare. Pâinea trebuie să fie ușor rumenită pe margini și pe deasupra. Se lasă la răcit 15 minute înainte de-a detașa inelul sau de-a o tăia. Este mai bună caldă și se păstrează, dacă mai rezistă, acoperită.

Succesul acestei pâini din mălai stă în calitatea brânzei folosite. Ulei vom folosi dacă brânza nu este tocmai grasă.
Opționalele se pot sări, firește, dar mie îmi place să includ legume în mai orice. Oferă un gust mai proaspăt și o combinație de culori care ar putea trezi interesul copiilor.

Se poate coace și în forme de brioșe.

* Dacă folosiți mălai grisat, completați cantitatea de lichid cu 1/2- 1 ceașcă de lapte pentru că va absorbi mai mult lichid.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Încălzim cuptorul la 180 grade. 
  2. Se amestecă bine componentele lichide. 
  3. Apoi se adaugă brânza mărunțită și opțional ceapa verde și ardeiul tăiate mărunt, piper dacă doriți și dacă permite vârsta copilului.
  4. În mălai se amestecă făina integrală, bicarbonatul, praful de copt, sarea (dacă mai este nevoie, depinde cât de sărată este brânza).
  5. Făinurile se toarnă peste lichide și se omogenizează compoziția. Consistența finală trebuie să fie aceea a unei smântâni groase.
  6. Eu am copt într-o formă cu fund detașabil pe care am uns-o puțin cu unt.Se coace aprox 30-40 de minute. Încercăm cu o scobitoare. Pâinea trebuie să fie ușor rumenită pe margini și pe deasupra.
  7.  Se lasă la răcit 15 minute înainte de-a detașa inelul sau de-a o tăia. Este mai bună caldă și se păstrează, dacă mai rezistă, acoperită. Succesul acestei pâini din mălai stă în calitatea brânzei folosite. Ulei vom folosi dacă brânza nu este tocmai grasă.Opționalele se pot sări, firește, dar mie îmi place să includ legume în mai orice. Oferă un gust mai proaspăt și o combinație de culori care ar putea trezi interesul copiilor. Se poate coace și în forme de brioșe. * Dacă folosiți mălai grisat, completați cantitatea de lichid cu 1/2- 1 ceașcă de lapte pentru că va absorbi mai mult lichid.