pâine cu dovleac 1 an

Pâine cu dovleac (de la 1 an)

de Andreea
Masă

Meniu zilnic

Ocazie

Onomastică

Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

30

Timp de gătire

95

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Cum dovleacul ne încântă privirile în piețe și magazine, e foarte ușor să ne tenteze utilizarea lui. Astăzi vă prezint o rețetă de pâine cu dovleac.

Pâine cu dovleac pentru micul dejun, alături de o cană de lapte. Apreciată de copii și de adulți. Este un preparat gustos și sănătos. Poftă bună!

Pâine cu dovleac

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– o cană de piure de dovleac
– o cană de făină integrală de grâu
– 1/4 cană de nucă măcinată (nu foarte măruntă)
– 1/4 cană de ulei sau unt la temperatura camerei
– câteva nuci tăiate mai mare (pentru copiii mai mari de 3 ani)
– 2 ouă
– 1/2 cană de melasă sau sirop de malț sau zahăr brun
– câte 1/2 de linguriță de scorțișoarață, nucșoară, cuișoare (măcinate), ghimbir*
– 1 linguriță de praf de copt
– 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
– 1/2 linguriță de sare

Mod de preparare:
Dovleacul se taie în două și i se scot semințele și ațele. Se încălzește cuptorul. Se așează dovleacul cu coaja în sus pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se pune și un pic de apă în aceeași tavă. Se coace cam 40-60 minute, când putem scoate pulpa cu ușurință.

Dacă doriți, dovleacul se poate prepara și la abur.
Dacă nu folosiți tot piureul odată, puteți păstra restul în congelator.

Se amestecă ingredientele ude: dovleacul, ouăle, uleiul, melasa sau siropul de malț.

Separat se amestecă: făina, bicarbonatul, praful de copt, sarea, nucile, zahărul dacă nu folosiți alt îndulcitor.
Se încorporează amestecul cu făina în cel ud. Se toarnă într-o tavă de pâine, până la jumătatea ei, sau într-o tavă de altă formă. Se unge tava cu unt.

Depinzând cât de înalt este amestecul, se ține în cuptor de la 25 la 35 minute. Verificați dacă este copt cu o scobitoare; este gata când scobitoarea iese uscată. Temperatura de copt este în jur de 180 de grade, dar se mai ajustează dacă stă mai mult de 25 minute, pentru a nu se arde prăjitura pe margini.

Dacă nu vi se pare suficient de dulce, mai ales dacă folosiți sirop de malț sau melasă, puteți unge feliile de pâine cu niște miere în momentul servirii, după ce acestea s-au răcit.

*Pentru că ghimbirul nu este recomandat înainte de 2 ani, pentru copiii mai mici omiteți acest condiment.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Dovleacul se taie în două și i se scot semințele și ațele. Se încălzește cuptorul. 
  2. Se așează dovleacul cu coaja în sus pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se pune și un pic de apă în aceeași tavă. Se coace cam 40-60 minute, când putem scoate pulpa cu ușurință.
  3. Dacă doriți, dovleacul se poate prepara și la abur.Dacă nu folosiți tot piureul odată, puteți păstra restul în congelator.
  4. Se amestecă ingredientele ude: dovleacul, ouăle, uleiul, melasa sau siropul de malț.
  5. Separat se amestecă: făina, bicarbonatul, praful de copt, sarea, nucile, zahărul dacă nu folosiți alt îndulcitor.
  6. Se încorporează amestecul cu făina în cel ud. Se toarnă într-o tavă de pâine, până la jumătatea ei, sau într-o tavă de altă formă. Se unge tava cu unt.
  7. Depinzând cât de înalt este amestecul, se ține în cuptor de la 25 la 35 minute. 
  8. Verificați dacă este copt cu o scobitoare; este gata când scobitoarea iese uscată. 
  9. Temperatura de copt este în jur de 180 de grade, dar se mai ajustează dacă stă mai mult de 25 minute, pentru a nu se arde prăjitura pe margini.
  10. Dacă nu vi se pare suficient de dulce, mai ales dacă folosiți sirop de malț sau melasă, puteți unge feliile de pâine cu niște miere în momentul servirii, după ce acestea s-au răcit.

Comentarii