Lemongrass sau citronela este o plantă aromatică, cu rădăcini fibroase, folosită cu precădere în bucătăria asiatică. Are o aromă de citrice, foarte apropiată de cea a lămâii și seamănă cu firul de ceapă verde.
Ce substanțe nutritive conține lemongrass și care sunt beneficiile pe care le aduce?
Lemongrass poate fi folosit atât proaspăt, cât și sub formă de pulbere, uscat sau sub formă de ulei. Oricum ar fi, lemongrass aduce beneficii pentru sănătatea întregii familii.
Cu puține calorii și multe vitamine (B1, B6, B5, C) și minerale (calciu, fier, magneziu, cupru, mangan, zinc, potasiu), lemongrass este și un puternic antioxidant.
Tratează problemele aparatului digestiv la copii, are efecte benefice pentru sistemul nervos central și aduce un plus de energie în perioade solicitante. Luptă cu febra, răcelile, stresul, îmbunătățește tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, ajută la eliminarea substanțelor toxice, ajută la curățarea plămânilor, a pancreasului, ficatului și vezicii urinare, ajută la reglarea menstrei și îmbunătățește circulația sangvină.
Aplicat extern, poate fi efecient în tratarea scabiei, a artritelor și a paraziților, ameliorează crampele musculare, reglează secreția de sebuum eliminând mătreața și tratând diferite probleme ale scalpului, reduce inflamațiile de la nivelul pielii. Pe scurt, este tonic, antiseptic, antifungic și antibacterian, dar și diuretic.
Când pot introduce lemongrass în alimentația bebelușului?
Singura atenționare cu privire la folosirea lemongrass-ului este consumul în sarcină și în perioada de alaptare, ca orice alt stimulent al circulației. Altfel, el poate fi adaugat în mâncarea preparată bebelușilor începând cu vârsta de 1 an, la recomandarea medicului pediatru și, desigur, respectând regula celor 4 zile.
Cum se consumă lemongrass?
Uleiul esential pe care îl conține poate da aromă mâncărurilor, planta este folosită ca atare în ceai, dar și în preparate medicinale.
Un remediu pe care îl poti folosi în diverse afecțiuni, dar mai ales în cazul tusei, se prepară astfel: câteva fire proaspete de lemongrass, două-trei cuișoare, jumătate de baton de scorțișoară și puțină pulbere de turmeric se fierb cu lapte. Apoi, se strecoară și se lasă la răcit. Se beau 2-3 linguri pe zi.
Lemongrass este un ingredient des folosit în Thailanda, Vietnam, Malaezia, Cambodgia, Indonezia și Africa. Lemongrass-ul din vestul Indiei este un condiment apreciat în bucătărie, în timp ce în restul Indiei este folosit în industria parfumului fiind recunoscut pentru aroma puternică.
Gustul de lemongrass merge perfect cu pește și fructe de mare. Lemongrass este folosit în supe, marinade, salate și în prepararea murăturilor.
Cum se curăță și cum se păstrează lemongrass?
Pentru gătit, de obicei, se folosesc frunzele și tulpinile proaspete. Lemongrass se curăță precum ceapa verde și se păstrează în vid, la rece, până la 2-3 săptămâni. Congelate vor putea fi folosite și după câteva luni.
Pudra uscată de lemongrass se păstrează într-un loc uscat, răcoros, ferit de lumină și depozitată într-un recipient care se închide etanș.
Surse:
http://www.home-remedies-for-you.com/herbs/lemon-grass.html
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/3036/2
http://www.nutrition-and-you.com/lemongrass.html
http://www.indiaparenting.com/health/324_2852/health-benefits-of-lemongrass.html
Sursă foto: https://flic.kr/p/2QyZaU