De ce se hidratează cerealele integrale?

Foarte căutate în ultima vreme de persoanele interesate de o alimentație sănătoasă, cerealele integrale se află în centrul atenției. Consumul de cereale integrale are tendință ascendentă datorită beneficiilor dovedite asupra sănătății organismului. Cu o utilitate foarte mare, cerealele au început a fi consumate în gustări, la micul dejun, la prânz în diverse rețete sau adăugate în diverse preparate, mai ales în pâine.

Avantajul cerealelor este că majoritatea sunt ușor de pregătit. Cum trebuie însă pregătite cerealele pentru a beneficia oraganismul și pentru a extrage toate substanțele nutritive? Cerealele integrale, ca și alte semințe sau nuci precum migdale, caju, nuci românești, au un strat ce le protejeaza de factorii externi ce le-ar deteriora. Acest strat face ca elementele nutritive să nu poată fi asimilate de organismul uman fără o preparare corectă care să activeze mineralele si vitaminele.

De ce se hidratează cerealele integrale înainte de consum?

  1. Pentru a elimina acidul fitic. Datorită acestui acid, subtanțele nutritive precum calciu, fier, magneziu sau vitamine nu pot fi asimilate la nivel intestinal decât în proporție foarte mică. Prin hidratarea cerealelor acest acid este eliminat pentru a beneficia organismul de cea mai mare parte a vitaminelor și mineralelor.
  2. Pentru a elimina inhibitorii nutriționali. Cerealele au un strat protector ce asigură păstrarea a suficiente resurse pentru creșterea unei viitoare plante. Tot acest strat împiedică germinarea prematură a semințelor, însă prin înmuiere acest strat este eliminat, iar elementele nutritive sunt eliberate.
  3. Pentru o digestie mai ușoară. După înmuiere proteinele pot fi digerate mult mai ușor.
  4. Pentru a elibera enzimele, particule foarte importante pentru sănătatea omului. Apa are rolul de a elimina inhibitorii de enzime din cereale.
  5. Pentru a diminua cantitatea de toxine ce ajunge la nivelul colonului provocând afecțiuni grave.

 

Cum hidratez corect cerealele?

Fulgii de ovăz, orz, secară, sau grâu pot fi hidratați rapid, înainte de consum, cu puțină apă fierbinte. Așa se procedează în rețetele ideale pentru micul dejun. În acest fel  se pot prepara rapid fulgi de ovăz cu fructe, cu lapte, „potpourri ” cu fulgi de cereale sau terci.

Dacă vă hătărâți să consumați bobul întreg, atunci perioada de hidratare este mai mare. Tot din boabele de cereale integrale putem obține și faimoșii germeni care sunt extrem de sănătoși nu doar pentru copii ci și pentru întreaga familie. Pentru asta este bine să știți atât timpul de hidratare cât și perioada în care bobul germinează:

  • Orz: hidratare 6-8 ore, germinare 2 zile;
  • Ovăz: hidratare 8 ore, germinare 2-3 zile;
  • Grâu: hidratare 7 ore, germinare 2-3 zile;
  • Secară: hidratare 6 ore, germinare 2-3 zile;
  • Orez integral:hidratare 9 ore, germinare 3-4 zile;
  • Quinoa: hidratare 4 ore, germinare 2-3 zile;
  • Mei: hidratare 5 ore, germinare 12 ore;
  • Hrișca: hidratare 6 ore, germinare 2-3 zile;
  • Amaranth: hidratare 8 ore, germinare 1-3 zile.

Alte alimente ce necesită hidratare înainte de a fi consumate:

  • Năut: hidratare 8 ore, germinare 2-3 zile;
  • Linte: hidratare 7 ore, germinare 2-3 zile;
  • Fasole: hidratare 12 ore, germinare 3 zile;
  • Fasole Mung, hidratare 12 ore, germinare 4 zile;
  • Nuci: hidratare 4 ore, nu germinează;
  • Caju: hidratare 2-6 ore, nu germinează.

În general cerealele integrale se pot lăsa la hidratat până la 24 de ore. În apa cu care se hidratează cerealele se poate adăuga puțină sare roz de Himalaya sau se stoarce puțină zeamă de lămâie. Acest procedeu sporește eficacitatea înmuierii, eliminând cu succes toxinele din membrana exterioară a bobului.

Pe lângă hidratare și germinare specialiștii mai recomandă fermentarea cerealelor. Acest lucru se realizează în minim 24 de ore, adăugând în apa de hidratare puțin zer,  iaurt sau suc de lămâie și păstrând recipientul la loc călduț, la o temperatură de 20-25ºC, acoperit cu un capac. Este bine ca bobul pus la fermentat să fie puțin zdrobit pentru a permite bacteriilor sănătoase să îl fermenteze. Dintre toate procesele, fermentarea se consideră a fi cel mai eficient, deoarece reduce complet toxinele din stratul exterior al bobului.

Uneori fermentarea poate avea loc în câteva zile. Atunci este perfect normal să își facă apariția mici urme de mucegai ce pot fi ușor îndepărtate cu o lingură. Important este mirosul. Produsul final nu ar trebui să fie urât mirositor.

Dacă a fost hidratată o cantitate mai mare de cereale integrale, în cazul boabelor, acestea pot fi puse la deshidratat pentru a preveni apariția mucegaiului. Puteți alege varianta de uscare potrivită consultând articolul despre beneficiile uscării alimentelor sau modalități de deshidratare.

 

Surse:
http://www.westonaprice.org/health-topics/lacto-fermentation/
http://www.e-dimineata.ro/beneficiile-hidratarii-nucilor-semintelor-si-cerealelor/
http://www.mancare.ro/blog/health-diet/timpii-de-hidratare-ale-diferitelor-seminte-si-nuci-pentru-obtinerea-laptelui-vegetal-132.html
http://www.andreearaicu.ro/sanatate/nutritie/ghid-de-nutritie/regimul-vegetarian/elibereaza-enzimele-din-nuci-si-seminte-prin-hidratare
http://www.cristelageorgescu.ro/6524/07/2012/
Sursa foto: https://flic.kr/p/7LmzpQ