Să ne creștem propriile legume este o altă modalitate de a avea grijă de sănătatea familiei și a copiilor noștri, precum și de buget. 🙂
Am fost recent invitați cu Coșul de legume la o emisiune unde am vorbit despre grădina din balcon, ceea ce m-a inspirat să scriu acest articol.
Putem vorbi fie despre câteva plante pe pervazul ferestrei apartamentului sau despre cîteva rânduri de legume în balcon. Ambele variante ajută la reducerea cantității de pesticide pe care le ingerăm și încurajează introducerea mai multor legume proaspete și sănătoase în dieta noastră, printre care cele mai ușor de cultivat sunt legumele de dimensiuni mai mici, de exemplu roșiile, ardeii, ceapa verde și ierburile aromatice.
În plus, este o activitate ecologică, reduce amprenta de carbon în cadrul consumului propriu, iar dacă vorbim despre produse locale, nimic nu este mai local decât ceea ce crește în propria grădină!
Cu atenție la alegerea unor culturi adecvate și oferindu-le condiții propice, putem cultiva o mulțime de produse gustoase într-un spațiu mic.
În principiu, cantitatea se aproximează cam la jumătate de kilogram de legume într-un spațiu de 1 x 1.
Dacă v-am atras atenția, iată câteva sfaturi pentru cultivarea unei mici grădini proprii:
Gândiți în afara… grădinii
Pe un acoperiș de bloc sau pe un pervaz de apartament se pot crește roșii, ierburi și chiar salată verde! Toate pot fi puse în ghivece, lădițe, sau alte containere, le trebuie suficient soare, apă și sol fertil. Pentru o jardinieră de fereastră sau de pervaz, cele mai recomandabile sunt ierburile aromatice și, eventual, salata verde.
Într-un balcon care primește cel puțin 6 ore de soare, puteți cultiva toate cele de mai sus, plus roșii și ardei.
Aglomerație
Este mai bine să începeți cu un plan mic, dar să oferiți suficient spațiu plantelor, atât pe orizontală cât și în adâncime, altfel riscați să nu crească corespunzător. Alegeți vase cît mai adânci. De exemplu, pentru busuioc aveți nevoie de cel puțin 15 cm adâncime, în timp pentru fasole, morcovi sau salată cam 25cm.
Atenție la soare
Plantele fructoase au nevoie de lumina directă a soarelui pentru a produce fructe – cel puțin 6 până la 8 ore în fiecare zi. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine. Țineți cont și de obstacolele din calea soarelui: de exemplu copacii situați în fața ferestrei pot reduce expunerea la soare.
Apa și fructele
Dacă ne gândim la fructe, ele constau în mare parte din apă. Așadar plantele fructifere în special trebuie să fie bine udate. Ele au nevoie apă în fiecare zi, și poate chiar două ori pe zi în timpul verii. Verificați solul în fiecare zi pentru a observa dacă planta primește suficientă apă. La atingere, solul ar trebui să se simtă ca un burete bine stors, moale și ușor umed.
Folosiți pământ și îngrășăminte organice
O bună parte din ceea ce există în sol trece în alimente și apoi în corp. Fertilizarea ajută creșterea sănătoasă a plantelor și le încurajează să dea mai multe roade. Este de obicei necesară atunci când folosim pământ în ghivece sau lădițe, deoarece solul nu este aerat de râme și nu are bacteriile benefice. Puteți folosi un pește bogat în micrconutrienți sau o emulsie de alge marine, aproape la fiecare udare.
Mulci
Mulciul este un strat de materie organică, compus din paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș etc., care prin descompunere poate asigura substanțele nutritive necesare plantelor. Folosiți cel puțin un centimetru de mulci în containere pentru a menține solul umed și a adăuga nutrienți. Este deosebit de important în timpul verii și dacă aveți grădina expusă la soare, de exemplu pe un acoperiș, dar nu este recomandat în locuri foarte umbrite.
Cultivați verzituri
Un avantaj foarte important al unor plante cum sunt kale și muștarul este că puteți recolta din aceeași plantă de mai multe ori.
Plantele cu frunze verzi sunt adesea printre cele mai stropite cu insecticide, deci merită să le cultivați în condițiile dvs. Pentru a scăpa de afide de exemplu, poate fi deseori suficient să le stropiți puternic cu un furtun. De asemenea, puteți tolera sau chiar încuraja insectele benefice, cum sunt gărgărițele și unii păienjeni.
Folosiți spațiul pe verticală
Nu în ultimul rând, aveți nevoie să maximizați spațiul de care dispuneți. O idee bună este să folosiți plante agățătoare, cum este fasolea, sau să găsiți modalitați de a dispune unele ghivece sau jardiniere pe verticală, și puteți chiar construi relativ ușor un sistem eficient. Găsiți câteva soluții ingenioase aici.
Succes la grădinărit și așteptăm povești și imagini cu primele recolte!
Sabina Dumitrescu
Psiholog si Farmer – Mother la Cosul de Legume
Surse (engl.):
http://www.bbc.co.uk/gardening/digin/your_space/
http://www.huffingtonpost.com/2013/04/21/grow-food-at-home-garden_n_3124020.html
Sursă foto: http://flic.kr/p/6pAcMM