Suntem într-o perioadă în care cel mic nu mai acceptă așa ușor mâncarea, așa cum făcea până acum câteva luni. Ne îndreptăm spre 2 ani și își manifestă gusturile, credem noi. Sau poate independența. Oricum, nu mai avem pe listă decât câteva feluri de mâncare pe care le acceptă în orice moment, în rest e doar un test. Așa că identificarea preparatelor care ar putea sa-i placă este o adevărată provocare.
Un exemplu: conopidă nu mănâncă crudă, fiartă sau coaptă, nici singură, nici împreună cu alte legume. O acceptă uneori în mâncărica de mei, doar să nu fie în cantitate mare. A fost o reală surpriză să văd că în schimb îi place supa-cremă de conopidă. Pentru că a mâncat 2 zile la rând și am mai făcut-o și la ceva vreme după și a savurat-o din nou, am inclus-o pe lista mâncărurilor favorite.
Iată cum arată meniul zilei de ieri:
1. MICUL DEJUN: terci de ovăz și semințe râșnite
Pregătesc o variantă mai simplă de terci din fulgi de ovăz integrali amestecat doar cu măr ras, scorțișoară și o lingură de mix de semințe râșnite (susan, in, floarea soarelui, dovleac, cânepă sau chia). Uneori adaug un pic de lapte. Astfel de combinații sunt potrivite pentru masa de dimineață, se prepară extrem de repede, este o mâncare sățioasă și care ne dă energie. Semințele sunt bogate în minerale, vitamine și grăsimi sănătoase așa că este bine să le includem în meniul celor mici.
2. PRIMA GUSTARE: un fruct
Perele și merele sunt la mare căutare în perioada aceasta a anului.
3. PRÂNZ: Supă cremă de conopidă
Ziceam mai sus cât de minunată este această supă cremă. Se prepară ușor, nu trebuie să tocăm la legume multă vreme, este sățioasă și gustoasă. Conopida este un aliment plin de substanțe nutritive (potasiu, vitamina C, calciu, vitamina A, mangan, acid folic), antioxidanți și fibre, întreaga familie a cruciferelor fiind recunoscută pentru beneficiile aduse sănătății și în special în ceea ce privește prevenirea cancerului.
Pentru că pâinea este foarte apreciată, supa cremă a fost savurată cu pâine de casă.
4. A DOUA GUSTARE: alt fruct
Pentru că cel mic nu mai acceptă legume crude, încerc să-i ofer cât mai multe fructe în fiecare zi. Pentru un copil în creștere acestea nu pot decât să-i facă bine.
5. CINĂ: pilaf de quinoa cu legume
Pilaful de quinoa îl pregătesc în mai multe variante, în funcție de ce legume avem prin frigider. De data aceasta am folosit morcov, ceapă, dovlecel. Am adăugat puțin ulei de măsline și mărar tocat. Legumele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, iar quinoa este recunoscută ca fiind o proteină completă.
Iată și rezumatul și lista rețetelor pe care le puteți printa. Așa veți fi complet pregătiți pentru meniul de mâine.
Mic dejun: terci de ovăz și semințe râșnite
Gustare: un fruct
Prânz: Supă cremă de conopidă
Gustare: alt fruct
Cină: pilaf de quinoa cu legume
Sursă foto: http://flic.kr/p/9aLTkn