Salak, fructul ascuns într-o piele de șarpe

Dacă veți călători prin țări exotice precum Singapore, Thailanda, Filipine, Indonezia sau Malaezia, iată un fruct ce nu trebuie ratat: Salak! Ar fi minunat dacă l-am găsi la noi în țară, dar din păcate, se găsește destul de rar, fiind un fruct cultivat doar în zona Indoneziei. Salak este un fruct exotic originar din Indonezia și Malaezia. Mai este numit și fructul șarpelui datorită aspectului exterior, ce se aseamănă cu o piele de șarpe. Aceste fructe au dimensiunea unei smochine, iar gustul specific este dat de aroma de măr, ananas și banană cuprinse într-un singur miez. Datorită beneficiilor sale asupra organismului uman a mai fost numit și „fructul memoriei”.

Ce substanțe nutritive conține fructul Salak și ce beneficii aduce organismului?

Fructul salak sau fructul șarpelui este bogat în antioxidanți, vitamina c, tanin, vitamina B6, proteine, fosfor, fier, calciu, betacaroten, fibre și carbohidrați.

Acest fruct este foarte bun pentru tratarea diareei la copii și nu numai, calmează durerile de stomac și indigestia. De asemenea, asigură elasticitatea și frumusețea pielii datorită cantității mari de vitamina C.

Salak prezintă beneficii și asupra sănătății ochilor, betacarotenul fiind recunoscut ca un antioxidant benefic vederii. Fructul șarpelui conține cantități mai mari de betacaroten decât alte fructe precum guava, mango, pepene roșu, chiar mai mult și decât renumitul morcov.

Pe lângă beneficiile prezentate anterior, fructul șarpelui reprezintă și o sursă importantă de energie care ar putea „încărca bateriile” unui copil între mese.

Când pot introduce fructul Salak în alimentația copilului?

În general, puține fructe exotice pot fi introduse în alimentație de la începutul diversificării, iar datorită acidității sale, fructul șarpelui nu se încadrează în categoria fructelor sigure pentru a fi administrate bebelușului foarte devreme. Este bine să oferim copiilor acest fruct după împlinirea vârstei de 1 an, pentru a reduce semnificativ orice pericol. Este indicat de asemenea, să cereți sfatul medicului pediatru și nu în ultimul rând, să respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer Salak copilului?

Fructul Salak are o coajă ce se aseamănă la aspect cu o piele de șarpe, însă în spatele acestui înveliș se ascund trei lobi ce formează miezul fructului și care au la rândul lor câte un sâmbure.

Dacă fructul este ținut la rece înainte de a fi cojit, coaja acestuia se va rupe în bucățele mici asemeni cojii oului fiert.

Fructul șarpelui se consumă ca atare, însă merge foarte bine alături de pește, carne de pui sau porc, și este folosit și ca materie primă la prepararea cidrului. Se mai poate utiliza și în salatele de fructe sau stropit cu lămâie, pentru un gust mai special.

Surse(en):
http://www.fruitsinfo.com/Salak-Exotic-fruits.php#Benefits
http://fruitspecies.blogspot.ro/2007/10/salak.html
http://www.naturespride.eu/our-products/product-detail/salak/
http://www.snakefruit.biz/
http://veganlogy.com/2012/09/09/salak-snakeskin-nutrition-benefits/
Surse(ro):
http://www.bucataras.ro/articole/simfonia-fructelor-exotice-partea-a-iia-59826.html
http://dancarageact62.wordpress.com/tag/fructul-sarpelui/
Sursa foto: https://flic.kr/p/5RtoQi

 

 

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it